|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2013 10:07 pm Naslov sporočila: Čiščenje in zaščita kontaktov močnostnega stikala |
|
|
Imam eno trofazno stikalo (Iskra DM 16 (A)), ki mi malce nagaja. Uspelo mi ga je razstaviti in ugotoviti princip delovanja (stikalo z bimetalom), sedaj ga moram malce ščistiti ter spraviti nazaj v funkcijo.
Stikalo sicer je v ohišju, ki naj bi bil odporen na vlago, ampak kljub temu so kontakti oksidirali. Predvsem je problem v priključnih kontaktih. Več na spodnjih treh slikah.
O metodah čiščenja kontaktov sem se malce pozanimal in prišel do naslenjih zaključkov:
- WD40 odpade
- brusni papir tudi ni OK, ker je pesek na papirju izolator in lahko dela težave na čiščeni površini ali v notranjosti stikala
Verjetno sta dratena krtača in pila najboljša taktika za čiščenje kontaktov. Ne vem pa kako se obnesejo razni kontakt spreji. Ima kdo kaj izkušenj s njimi?
Če ima kdo kakšno dobro taktiko za čiščenje kontaktov, se tudi priporočam za informacijo.
Čiščenje kontaktov je seveda samo prvi korak. Namreč tudi, če kontakte dobro ščistim, bodo ščasoma spet oksidirali. Torej zanimajo me tudi taktike zaščite takšnih načetih kontaktov. Sam razmišljam, da kontakte po pritrjevanju namažem z vazelinom. A bi to bilo OK?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
365.53 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
309.83 KB |
1 krat |

|
|
424.06 KB |
6 krat |

|
_________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zlabo Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38 Prispevkov: 283 Aktiv.: 1.33 Kraj: Domžale-Kamnik
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2013 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bi ga mel zaradi zgodovinske vrednosti ali za uporabo?
Ker če ga misliš uporabljati ga vrži v koš/čez okno/sosedu na vrt. Pojdi v trgovino in kupi novega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2013 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma za uporabo, ampak če je pacient nepopravljiv, je nakup novega še najmanši problem.
Absolutno pa tukaj ne gre za finančni motiv ampak da spravim v delovanje eno zanimivo napravo. Zgradba stikala me je namreč kar impresionirala
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zlabo Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38 Prispevkov: 283 Aktiv.: 1.33 Kraj: Domžale-Kamnik
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2013 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to da je to element za varovanje in da gre za energetsko zadevo, jaz tega nebi nikoli resno uporabljal.
Tega daj v zbirko za uporabo pa le poseži po kaki izpravni zadevi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Feb 10, 2013 12:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Ma kakšen oksid na dokaj novih se še prehitro nabere. V tem primeru bi kakšen proxxon 50/E ali kaj podobno miniaturnega v kombinaciji z drateno ščetko spoliral do visokega sijaja. Sem npr. tako nazadnje ščektal neke klešče, ki jih je nekoliko dobila rja. Po čiščenju se niso svetile ravno kot nerjavno jeklo, ampak gladke do mat sijaja pa so bile.
Jaz ponavadi kakšne stvari, ki jih začne prijemat rja, kar naoljim, se že potem samo odstrani višek pri stiskanju.
Nazadnje urejal/a kobranka Ned Feb 10, 2013 1:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Ned Feb 10, 2013 12:27 am Naslov sporočila: |
|
|
jaz ponavadi kaj takega speskam , nazadnje sem ključavnico traktorčka
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej22 Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.54 Kraj: blade
|
Objavljeno: Ned Feb 10, 2013 8:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Stikalo je starejšega datuma. Če je mehansko vse v redu (mehanizem, spoji na sestavnih delih itd.. ) potem ni dvoma - kljub starosti se ga lahko uporablja. Kar se tiče kontaktov pa velja sledeče. Če so resnično preveč ožgani (kontaktnega materialani več dovolj..) in to povzroča nezanesljive kontaktne spoje potem je tu problem zanesljivosti. Če pa so kontakti samo oksidirani , jih očisti - odstrani oksid. Pri tako majhnih kontaktih priporočam uporabo zelo finega brusnega papirja, ali običajno šolsko radirko. Ko se bodo kontakti posvetili ostanke spihaj , stikalo očisti in to je to. Kontakti morajo biti suhi - se pravi brez mazanja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

|
Objavljeno: Ned Feb 10, 2013 10:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Stikalo je res starejšega datuma, je pa notranji mehanizem povsem izpraven (stikalni del je še čisto super, plastika še vedno v odličnem stanju, bimetal pa tudi ne kaže nobenih znakov korozije). Težava je le na priključnih kontaktih, ki so oksidirali.
Se bom danes malce poigral s čiščenjem pa sporočim kako bo šlo. Najlepša hvala vsem za nasvete.
Sem pa kljub temu malce firbčen. @lucca brassi - kakšno pripravo pa imaš za peskanje?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni