www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

WiFi, bgn in hitrost
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.47
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 1:45 am    Naslov sporočila:  WiFi, bgn in hitrost Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
danes sem prenašal večjo količino podatkov iz stacionarnega PCja na prenosnika, in opazil da je hitrost prenašanja bila cca. 3-4MB/s, kar je torej enako max 32Mbps. Kar mi ni dalo miru je to, da je router TP-Link WR741ND, kateri ima navedeno hitrost 150Mbps v n načinu. Nastavitve za wireless so;
- NG Mixed
- Turbo 40 Mhz mode (širina kanala)

Kako lahko napišejo na škatlo na veliko 150Mbps, če v praksi ne pride niti blizu temu? Lahko kdo priporoči kakšen router n razreda, ki preseže vsaj 8MB/s oz. 64Mbps (testirano prosim =))

gregoral
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 3:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo,
ni nujno da je problem v routerju oz. prenosu po WiFi.
Omejitev lahko nastopi tudi pri: branju, zapisovanju, WiFi kartici/driverju na prenosniku, ... .

Kakšna pa je hitrost prenosa če tvoj prenosnik priklopiš s kablom?

LP, Gregor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
anze90
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 3:06
Aktiv.: 1.87
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 4:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je bil signal dober? Kateri laptop je to?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mobwap
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Aktiv.: 2.02
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 7:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
TL-W741ND gives you 802.11n performance up to 150 Mbps

Ključen podatek je do 150 Mbps.
Za garantiran prenos, ti druga kot da vzameš N > 300 Mbps deklariran router ne morem predlagat. Lahko tudi povezavo nastaviš samo na N mode in preizkusiš, če je seveda kartica v PC res N standard.
Poglej malo tukaj dejanske hitrosti večine N robe ki se valja tudi po naših policah.

FORMING GOVERNMENT.... ‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ 23% DONE.
Formation failed.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.73
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, tukaj bi pred kakšno menjavo preveril tudi hitrost laptopa. Namreč - kot pri routerju, tudi pri kartici prenosnika velja DO! Enako je povsod: kupiš ključek USB2.0, ki ima hitrost DO450 mbit/sec, pa v praksi dosega samo recimo 2-3 Mbajt/sec....
Poleg tega je tukaj tudi fiksna kartica stacionarca, pa zasedenost mreže (si kaj dol vlekel s neta?)..
ČE si malce ogledaš npr. teste routerjev boš videl točno to: kako nekateri routerji niti teoretično ne dosegajo omenjene hitrosti. zavajanje javnosti... jaz tudi lahko rečem da bom pojedel DO tri pice, pa če pojem samo pol, se načeloma nisem zlagal...samo zavajal sem.
jaz sem nedavno kupil asusov router RT-AC66U in zanj lahko rečem da dosega res prave hitrosti - po gigabit mreži se podatki (seveda z SSD-ja na SSD) pretakajo s hitrostjo 130-150 Mbajtov na sekundo. Wifi še nisem testiral...bom ob priliki, ko se spomnim. Ni pa bil poceni...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mobwap
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Aktiv.: 2.02
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
danes sem prenašal večjo količino podatkov iz stacionarnega PCja na prenosnika, in opazil da je hitrost prenašanja bila cca. 3-4MB/s, kar je torej enako max 32Mbps.

Test tega routerja, je to to za ta denar.
S temi routerji se veliko ukvarjam, zaenkrat še premorejo ponujene upload in download hitrosti naših ponudnikov preko Wi-Fi. LAN hitrosti so pa druga stvar.
Ko vidiš na škatli XYZQ Mbps je v najboljšem primeru polovica tega kar piše, v realnem svetu pa okrog tretina navedenga.
Če res želiš večjo hitrost, išči standard 802.11ac routerje, zamenjat moraš tudi karico v PC na 802.11ac.
Pri cenah 802.11ac opreme je trenutno smotrno razmisliti o nekaj metrih cat6e kabla in gigabit switchu.

FORMING GOVERNMENT.... ‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ 23% DONE.
Formation failed.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 11:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče z dodatkom da lahko tudi na kablu Cat5e čisto spodobno dela gigabit mreža. Seveda ne predaleč...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
xsyt
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 3:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda za client uporabljam prav tako n način. Testiral sem z iperf na prenosniku (b/g/n, SSD), tudi z USB bgn mrežno, prav tako na telefonu z bgn. Skratka preko 32Mbps ni prišlo nikakor. Če gre za zavajanje kupcev s tem "do 150Mbps", ki jih v praksi nikoli ne dosežeš - in ne samo to, niti 1/4 tega ne dosežeš, kako je to dopustno?
Ne potrebujem a/c, dovolj mi je spodobna hitrost okoli 10MB/s(80Mbps) po WiFiju. Interna mrežna bgn v prenosnem to zmore. Vprašanj torej, kateri router n načina, cenovno ugoden in ima stestirano navedeno hitrost v praksi?
Hvala in LP

prilagam meritev po WiFi in po kablu;

IMG_16022013_171921.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  351.35 KB
 Pogledana:  16 krat

IMG_16022013_171921.png

Nazadnje urejal/a xsyt Pon Feb 18, 2013 3:53 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
No, tukaj bi pred kakšno menjavo preveril tudi hitrost laptopa. Namreč - kot pri routerju, tudi pri kartici prenosnika velja DO! Enako je povsod: kupiš ključek USB2.0, ki ima hitrost DO450 mbit/sec, pa v praksi dosega samo recimo 2-3 Mbajt/sec....
Poleg tega je tukaj tudi fiksna kartica stacionarca, pa zasedenost mreže (si kaj dol vlekel s neta?)..
ČE si malce ogledaš npr. teste routerjev boš videl točno to: kako nekateri routerji niti teoretično ne dosegajo omenjene hitrosti. zavajanje javnosti... jaz tudi lahko rečem da bom pojedel DO tri pice, pa če pojem samo pol, se načeloma nisem zlagal...samo zavajal sem.
jaz sem nedavno kupil asusov router RT-AC66U in zanj lahko rečem da dosega res prave hitrosti - po gigabit mreži se podatki (seveda z SSD-ja na SSD) pretakajo s hitrostjo 130-150 Mbajtov na sekundo. Wifi še nisem testiral...bom ob priliki, ko se spomnim. Ni pa bil poceni...

Dober router tole Smile, maš original firmware? Jaz sem si pred kratkim nabavu rt-n16 in je za moje pojme tudi raketa. Sploh dopade se mi ko mi ponoči vleče torrente na zunanji disk, pa še printer server ma. Je pa res da se mi ni dalo ukvarjati z dd-wrt ker moraš za printer in torrente inštalirati še dodatne pakete.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

xsyt je napisal/a:
Seveda za client uporabljam prav tako n način. Testiral sem z iperf na prenosniku (b/g/n, SSD), tudi z USB bgn mrežno, prav tako na telefonu z bgn. Skratka preko 32Mbps ni prišlo nikakor. Če gre za zavajanje kupcev s tem "do 150Mbps", ki jih v praksi nikoli ne dosežeš - in ne samo to, niti 1/4 tega ne dosežeš, kako je to dopustno?
Ne potrebujem a/c, dovolj mi je spodobna hitrost okoli 10MB/s(80Mbps) po WiFiju. Interna mrežna bgn v prenosnem to zmore. Vprašanj torej, kateri router n načina, cenovno ugoden in ima stestirano navedeno hitrost v praksi?
Hvala in LP

Lahko jaz na svojem rt-n16 stestiram kako in kaj gre preko wifi je pa router 300Mbit/s(wifi).
S tem da bom test izvajo s telefonom ki pa podpira n standard(72,2Mbit/s)
Nazaj na vrh
xsyt
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 4:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda kar; če bodo rezultati ok, naročim kat tega n16 (ali nekaj drugega od Asusa ali NetGeara).
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Anže--> na routerju imam FW od Merlina (Merlin build). Je original plus malce dodelan. Med drugim ima dodano funkcijo ustavitve zunanjega diska, če ni dostopa nanj. Seveda mora za to biti torrent klient izklopljen (logično, mar ne?). Trenutno je (po kar nekaj prebranih testih in priporočilih) RT-AC66U eden najboljših routerjev na trgu. Mislim da se N razlikuje predvsem v tem, da nima 5GHz banda (in AC-ja seveda)
Drugače sem izmeril mojo hitrost: PC preko gigabita na router, prenosnik preko WiFI N, hitrost kopiranja tam od 10 do 12 MBajtov na sekundo. Ker prenosnik ni ravno čudo tehnike je omejitev lahko v njem...sicer je pravi čar tega routerja protokoli AC, ki tepe bogato preko 1G...ampak je še malo prekmalu... oprema je še predraga.
Kako je dopustno to "zavajanje"? Hja, takole recimo: mogoče ta router v idealnih razmerah res gre do tja ...torej v zaprti kletki brez vsakih motenj... poleg tega je tukaj ta slavna beseda "DO", s katero vse opravičiš. Nikjer ni napisana min. hitrost...
Saj je povsod tako. Oni napišejo podatek, do koliko gre protokol, s katerim deluje router. Čipov, ki delajo v N protokolu je veliko, kvaliteta izdelave in tip čipa pa določa največjo hitrost. Enako kot je veliko mašin z 1.2 litra delovne prostornine pa nimajo vsi enako moč...
Nazaj na vrh
anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Anže--> na routerju imam FW od Merlina (Merlin build). Je original plus malce dodelan. Med drugim ima dodano funkcijo ustavitve zunanjega diska, če ni dostopa nanj. Seveda mora za to biti torrent klient izklopljen (logično, mar ne?). Trenutno je (po kar nekaj prebranih testih in priporočilih) RT-AC66U eden najboljših routerjev na trgu. Mislim da se N razlikuje predvsem v tem, da nima 5GHz banda (in AC-ja seveda)
Drugače sem izmeril mojo hitrost: PC preko gigabita na router, prenosnik preko WiFI N, hitrost kopiranja tam od 10 do 12 MBajtov na sekundo. Ker prenosnik ni ravno čudo tehnike je omejitev lahko v njem...sicer je pravi čar tega routerja protokoli AC, ki tepe bogato preko 1G...ampak je še malo prekmalu... oprema je še predraga.
Kako je dopustno to "zavajanje"? Hja, takole recimo: mogoče ta router v idealnih razmerah res gre do tja ...torej v zaprti kletki brez vsakih motenj... poleg tega je tukaj ta slavna beseda "DO", s katero vse opravičiš. Nikjer ni napisana min. hitrost...
Saj je povsod tako. Oni napišejo podatek, do koliko gre protokol, s katerim deluje router. Čipov, ki delajo v N protokolu je veliko, kvaliteta izdelave in tip čipa pa določa največjo hitrost. Enako kot je veliko mašin z 1.2 litra delovne prostornine pa nimajo vsi enako moč...

Vidim da obstaja tale merlin tudi za moj router Smile, bom probal na mojem. Kakšen je pa spletni vmesnik? Na netu nč slikic ne najdem kako naj bi grafični vmesnik zgledal. Jaz imam kr dock postajo za diske prklopljeno na router.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 7:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Natanko enak. Samo, kot rečeno, par funkcij je dodanih, nekaj izboljšanih. Vse to preberi v opisu. Med drugim je npr. omogočen prosti del FLASH pomnilnika za skripte. ČE želiš da se zažene kak skript, ga lahko naložiš v prosti flash in se ob resetu ali izpadu energije ohrani...
itd.
Mogoče še opomba: čas do izklopa HDDja je najmanj 5 minut. Če nastaviš manj, se nastavitev sicer shrani, a se disk vseeno izklopi šele po 5 minutah. Omejitev programa.
Nazaj na vrh
Mihc87
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58
Aktiv.: 1.08
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

N standard naj bi tudi zahteval najnovejšo zaščito, v tem primeru WPA2 AES, drugače lahko pride do zmanjšane hitrosti. Ali seveda uporabo odprtega nezaščitenega omrežja.

Mogoče za test poskušaj tudi to, če mogoče še nimaš tako nastavljenega usmerjevalnika. Preveri tudi, da imaš funkcijo WMM vključeno...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 503 dni