|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Pet Maj 01, 2015 2:58 pm Naslov sporočila: Dva SPI slave in master |
|
|
Pozdravljeni,
zanima me kako je v praksi najbolje vezati tri SPI naprave.
Imam prvo ki je master - Atmega 640
Druga je WIZNET ethernet modul - slave
Tretja pa SPI ISP programator za atmege - slave.
Nekako sem našel rešitev da naj bi se vezali upori zaporedni k enem od slave naprav. Kot je na sliki.
Zanima me vaše mnenje, predvsem praktično kaj je najbolj prav.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
28.84 KB |
Pogledana: |
9 krat |

|
_________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sigi Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2014 11:42 Prispevkov: 207 Aktiv.: 1.56 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Pet Maj 01, 2015 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo,
običajno se to izvede s izbirnimi linijami, master ima za vsak slave eno select linijo. Na slavih je ta pin oznečen s SS (slave select) ali kaj podobnega. Tako master izbere želeni slave in komunicira le z njim. Ostali (neizbrani) slavi bodo imeli linije v 3state stanju, tako da ne rabiš uporov.
lp Žiga
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.85 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sob Maj 02, 2015 8:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Da še opozorim, da ISP programator nima SS sisgnala.
V bistvu priklopiš ethernet šild, kot, če bi imel samo eno SPI napravo. MISO, MOSI in SCK signale od programatorja povezeš skupaj.
Tako sem tudi jaz tidi počel, jaz sem še celo imel še eno SPI, spominsko kartico, pri kateri je bil signal SS iz spminske povezani na svoj pin na mikrokrmilnik.
Programiraš pa seveda vse nemoteno, brez, da bi odklapljal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Sob Maj 02, 2015 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja sem mislil tudi jaz opozoriti na to da programtor nima Chip select pina.
Torej vežem normalno kot je na sliki samo brez uporov?
Nekje po Edaboard in še nekaj ostalih forumih so pisali nekateri z upori drugi brez uporov. Zato sem se zmedel, bom seveda poskusil oboje ko bom dobil ethernet šild.
Grega
_________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.85 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sob Maj 02, 2015 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja lahko vežeš normalno brez uporov.
lahko pa daš pullap upor (10k) proti masi na signal SS. na ta način bo zana začetna vrednost signala, ko napravo priključiš, ni pa to potrebno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Maj 03, 2015 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
damjango je napisal/a: |
lahko pa daš pullap upor (10k) proti masi na signal SS. |
*kreh kreh*
To je Pull-down
Ko programiraš procesor so pini ali Hi-Z ali nedefinirani, zato je nujno, da so vsi CS (ali SS) signali neaktivni s pull-down upori. Sicer se zna programiranje zaštekat.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

|
Objavljeno: Pon Maj 04, 2015 8:28 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
damjango je napisal/a: |
lahko pa daš pullap upor (10k) proti masi na signal SS. |
*kreh kreh*
To je Pull-down
|
Vem samo malo sem se zatipkal. Hvala, da si me popravil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Maj 04, 2015 8:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Upori, kot imaš na sliki so pa potrebni, če je velika kapacitivnost na linijah, takrat se začnejo dogajati čudne stvari na SPI-ju. Enkrat sem imel težave z 12. vzporedno vezanimi SPI-ji, moduli so bolj ali manj naključno komunicirali, včasih je bilo dovolj, da sem prst položil na linijo in je stekla komunikacija (niso pomagali ne pull down, ne pull up, ne reducirana ura na minimum). Nato sem dodal zaporedne upore in so vsi moduli normalno komunicirali.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni