|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
romc Član

Pridružen-a: Ned 26 Mar 2006 21:06 Prispevkov: 447 Aktiv.: 1.91 Kraj: Zapotok nad Igom
|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 12:20 pm Naslov sporočila: Grundig CONCERT-BOY 1000 |
|
|
Prejšnjo soboto sem uspel rešiti ta radio iz krempljev odpada. Na današnjo deževno nedeljo, pa sem ga razstavil. Po zamenjavi odtrganega elektrolita v napajanju radio sicer ¨pogojno¨ deluje. Igra zelo potiho in z nekakšnim hreščečiim glasom. Z popravili radijskih aparatov nimam ravno nekih izkušenj, zato bi kakšen nasvet prišel zelo prav. Tudi servisna dokumentacija bi pomagala, a sem našel service manual le na radiomuseum. Do načrta seveda nemorem (nisem prijavljen). Če ima morda kdo servisno dokumentacijo se močno priporočam.
Lp,
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.88 MB |
Pogledana: |
6 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.90 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na osnovni pokončni plati imaš na dnu tranzistor bc 107 v negativni veji ki služi za stabilizacijo . Kadar ta odpove je napetost povsod a radio je mrtev.(Negativni pol napajanje je med napajalnikom ter elektronskim vezjem slab,prekinjen. Pogosta napaka po toliko letih . Služi za zamenjavo enako dobro BC107 kot 108.Radio moraš vzeti iz šasije. Dva vijaka zgoraj pri ročaju odstranit. Spodaj na obeh straneh ob zvočniku sta globoko not še dva vijaka. Anteno odspajkat in odstranit. Morda bo treba odspajkat tudi dovodni žici zvočnika. Gumbi so na poteg dol. Tako potegneš iz škatle šasijo z elektroniko. Kot možnost nižje napetosti zaradi starosti. Prvo pa zamenjaj nekaj elkov. Načrt concert boya moram imeti nekje na papirju. Sem pa že popravljal nekaj teh sprejemnikov. Ob strani je modul stereo dekoderja. Spodaj ležeča plata pa je nf ojačevalnik .
Veži na din vhod zunanji signal cd ,mp3 ,signalgeneratorja ipd. Pa se prepričaš ali je ojačevalnik ok. Ojačevalnik ne uporablja omenjenega stabilizatorja v negativni veji BC107. Ta je samo za napajanje tunerja,oscilatorja mf krogov in kar je v zvezi do detektorja ter stereo dekoderja. Seveda tudi zaradi prepovezav utiša predojačevalni kjer so tudi kretnice za bass,visoke tone.
Ko crkne je kot da bi minus napajanje prekinil pri napajalniku. Ta je pogost dejavnik ..napetosti so ..toka pa ni. Ali ni pravih vrednosti.
Timerje ne premikat in na slepo iskat napako.
Malo potrplenja bo treba zaradi teško dostopnih elementov vendar ni kritično.
Poglej očisti stikala in pomeri napajanje iz napajalnika kateri trafo je vgrajen pod levim zvočnikom.
Pred šraufanjem plate..imaš spodaj (radio obrnit) majhen vijak. Ta drži trafo plastični nosilec na svojemu mestu. V nasprotnem trafo ovira poteg šasije iz ohišja.
Teško dostopno je do elementov. Drugače tranzistorska klasika.
Ščisti kontakte,pomenjaj nekaj elkov. Preglej spajkalne spoje. Po potrebi pospajkaj.
Drugače omenjeni sprejemniki so zelo kvalitetni še dandanes.
Nazadnje urejal/a KlavdijC Ned Mar 10, 2013 3:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
moj
|
451.63 KB |
2 krat |

|
|
384.53 KB |
0 krat |

|
|
376.45 KB |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
romc Član

Pridružen-a: Ned 26 Mar 2006 21:06 Prispevkov: 447 Aktiv.: 1.91 Kraj: Zapotok nad Igom
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tam spodaj kjer imaš kovinsko kletko zraven v bližini se nahaja nekje med kletko pa spodnjim vezjem ojačevalnika na plati kjer so stikala.
Tega moraš preverit. Elkoti so po svoje kakor so. Po toliko letih vsaj glavne oziroma dokaj dostopne zaenkrat zamenjaš.
Vglavnem tist tranzistorček je treba preverit.
Delujejo vsa področja čeprav potiho? Lahko bo vzrok defekt katerega od mf tranzistorjev ..nahajajo se v kletki.
Služijo za mf za am kot fm.
Ojačevalnik delata oba kanala enako?
BC 107 moraš preverit. Saj je edini tak tam. Je majhen kovinski kot v savicah.
Tam spodaj pod aluminjastim pokrovom kjer so spajkane skupaj modre žice. Na drugi strani tam nekje ga boš našel.
Preglej ter očisti tudi din priključke ter preveri vse kontakte ter din vtičnice.
Te imajo stikalce da se notranji zvočnik isključi med vklopom externega. Enako tudi preglej brezhibnost stikala baterije,230V .
Prvo preglej omenjene stvari in ko se prepričaš. Za preizskus Bc 107 lahko za trenutek kratkomalo spojiš emitor kolektor BC107. Če glasnost pri priči narase je vzrok to . Čene pa naprej. To so popravljive stvari.
Moram pa reči da AD tranzistorji v končni stopnji so dobro vpeti. Vse prej odpove kot da bi končne skurilo. Morda so tudi oni krivec. Zaradi kakih eksperimentov prejšnega lastnika . Ampak dvomim. Saj bi obremenilo napajalnik in varovalkico odpihnilo. Zato zaenkrat ADji naj ostanejo tam kjer so.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
romc Član

|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tranzistor sem pomeril in ni v okvari, je pa BC238A. Poleg tranzistorja sem premeril še diodo v bližini in tantal kondenzator 1uF, in noben element ni v okvari ! Vhod din sem povezal na računalniški izhod za zvočnike pa je efekt enak. Sicer deluje a zelo potiho, ko pa pojačaš glasnost do konca čudno hrešči in nekako (hreščeče pumpa). Na obeh kanalih je slišati podobno.
Lp,
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
romc je napisal/a: |
Tranzistor sem pomeril in ni v okvari, je pa BC238A. |
Potem je to že nekdo menjaval. V originalu so tu vedno bili tranzistorji v kovinskem ohišju. Torej BC107, BC108, BC109.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
romc Član

|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni videti, da bi kdo menjaval karkoli. Vradiju so vsi tranzistorji v plastičnem
ohišju TO92 razen AD161/162 v končni stopnji. Sem pa ga zamenjal z BC 107A
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
V mojih primirih.Je bil zaradi tišine vzrok omenjeni tranzistorček . Pri drugem napol gluh sprejem ter občasno delovanje kv,sv področja kriv oscilatorski tranzistorček..Oscilatorski ter mešalni se nahajata vmes oziroma pod stikali za valovna področja. Sta edina. (BF255,BF 254..mimogrede kako podobno savici. Torej zato godejo dobro. In to s klasičnimi tranzistorji kot BF 224,254,BC 107,108 najrazširjenim evropskim sestavnim deli dobavljivi za vsakim vogalom.. Ni v dobrem aparatu vse eksotika in kilomark denarja, ampak pravilna domiselna uporaba omenjenih delov za svoj namen torej am fm sprejem in topel zvok za sobno poslušanje v verni reprodukciji radiosporeda med dremanjem,hi op))
Ostali so v mf kovinski kletki. Katero je treba odspajkati iz obeh strani. Po zamenjavi teh Bfjev je bilo ok.
Seveda sem opravljal meritve z osciloskopom tako da sem hitro prišel na sled.
Nevem kako da imaš omenjeni tip tranzistorja. Do zdaj sem povsod videl Bc107,8 ali tudi 9kot je omenil Darko.
Morda je poznejša serija bila opremljena z kakimi drugimi. Upam da si menjal tapravega.
Imam shemo 4000 ampak se v nekaterih stvareh ter oštevilčenju rc elementov ter tranzistorjev razlikuje. Zato nisem omenil pod številko.
Sam sem pozabil točne številke trjev da bi kar povedal. Bi moral svojega spet odpret pa pogledat pod kako št oznako je omenjeni tr. (zaporedna številka tranzistorja na plati)
Seveda je lahko marsikaj drugega od elementov. Le na svojih primirkih in izskušnjah tega radia skušam pomagati najti nekaj smernic.
Odvisno koliko prakse imaš z radio aparati. Toliko na času iskanja vleče se.
Vaja iz prakticiranja,hi.
Če bojo težave bom preko svojega ti pomagal malce hitreje prebroditi popravilo.
Moraš pa odstraniti temno ozadje skale(plehč).Štirje vijaki in previden potek skozi vrvico skale.Da se ne strga.Tako lahko prideš do elementov.
Nazadnje urejal/a KlavdijC Sob Mar 16, 2013 11:43 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
romc Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Shema concert boy 4000 stereo.
Se razlikuje v tem da ima isto skalo za fm na kv področju za spread fine tuning. (Glej blok shemo vrvice za fm. Tuljavica je napisana pod LUPE. Kot brskanje v kv območju)
Na isti vrvici še kv bandspread tuljavo za fino plus minus po dolžini fm skale. Zgornje pisanje kv tolerance nad fm bandplanom. Drugače brez posebnosti kadar je na fm. Deluje na isti fm skali fm po napisu 88..108.
Stereo concert 1000 fin tuning nima na fm skali.(bandspread plus minus 100khz. Drugače za pravilno delovanje večje kv skale je na kvju fm kazalec na sredini skale. Poravnano na center . Stereo 1000 ima samo fm spodaj ter am bands zgoraj večji indikator skale..
Druga večja posebnost so zvočniki kateri so pri 4000 dvosistemci. Grundig 1000 pa ima dva enotonca( kvalitetne srednjetonce.)
Oprema gumbov spredaj 4000: baterija signal tipka za en indikator.Tisočka nima indikatorja.
stereo4000 ima tipko za vklop svojih visokotoncev. Stereo 1000 tega nima.
Skupno pa imata gumb mono,stereo, ter svetlost.
Po svoje sta si skoraj enaka razen nekaj vizualnih reči. Morda kaj malega tudi v elektroniki..
Upam da pride toliko prav.
Se opravičujem. Romc ima prav in verjetno je malo teh aparatov z omenjenimi tranzistorji. Namesto BC107..pa še katerega drugega so vgrajeni tudi v nekaterih aparatih tudi BC238.
Med branjem sheme sem omenjene tranzistorje našel zapisane v zgornjem delu sheme . Kjer so zapisani tudi omenjeni tranzistorji in stem potrjujem da je imel romc prav. Vse tovarniško uporabljene različice tranzistorjev katere so vgrajevali je lepo popisano v zgornjem delu omenjenih shem.
Tako Romc si imel kar prav glede BC238. Tudi taki tranzistorji kot priča shema..so v nekaterih aparatih vgrajeni.
|
1.5 MB |
37 krat |

|
|
1.5 MB |
22 krat |

|
|
1.87 MB |
21 krat |

|
|
407.38 KB |
18 krat |

|
|
1.15 MB |
25 krat |

|
Nazadnje urejal/a KlavdijC Sob Maj 04, 2013 10:42 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za primerjavo..stereo 4000 pa je tak..
|
164.81 KB |
10 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
romc Član

|
Objavljeno: Sob Mar 16, 2013 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za načrt Klavdij,
Lp,
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sob Mar 16, 2013 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Žarnice kupujem na ebayu de. Poglej pod npr ebay de. vpiši grundig boy ali stereo boy ali satellit karkoli npr grundig radio ipd . Dobiš prodajalce kateri ponujajo žarnice na kose.(Vpišeš št komadov in to je to)
Pomembno da se držiš predpisane moči oziroma enake vrednosti tokov kot ima napisano na shemi oziroma na žarnici.
Namreč obstaja več tokovnih različic.
Omenjeni aparati imajo se mi zdi do 40..70mA 7V.
Druge 7 V (npr100,150,80mA) bojo namreč le komaj brlele. Glede tokovne rezerve so pri grundigu šparali. Vendar original delujejo več desetletji preden jo odpihne.
Žarnice niso drage. Res tokovno imajo ti grundig aparati na varčevanju. Namenjeni kot baterijski aparati z res malo porabo kar da od sebe.
Sem hvaležen ebayu ravno zaradi takih specialnih ali eksotičnih sestavnih delov da se še vedno dobijo brez problema. Jo ni stvari da se ne dobi .Kot učasih ko sem žalostno gledal v kako čudno pilotko čudnih napetosti in se spraševal kje naj pa zdaj to dobim po 40 letih..
Moram pa omeniti pazljivost trgovske spretnosti.
Trgovec ponuja žarnice pod komplet tri imensko za satellit,dve za stereo 4000 ipd.
Ko pa pogledaš ponudbo katere ima v raspredelnicah in slikcah ugotoviš , da imensko ponujani kompletek je kak evro dražji kakor npr da brezimensko sam poiščeš vrednost žarnice in jih kupiš..
Kdor ne ve za kaj se gre potem kupi kompletek za ime radia in nevede da plača evro, dva več, kot če bi sam pri istem ponudniku pobrskal za omenjene žarnice.
No evro gor ali dol ni na srečo toliko. Je pa prav da opomnem na to malenkost.
Važno je da se da dobiti celo tudi take ..kjer jih že sto let ni videti. To je za restavratorje več ko lepo.
Ps ..žarnico za pilotko lahko pošljem eno novo kar jaz. Le pod zs mi daj naslov pa boš rešen skrbi.
Omenjeni tranzistorček naj bi bil pod tvojem kot ta v shemi pod T7. Vendar 1000 nima tukaj nobenega indikatorja zvezanega z njim ipd. Pa obstaja možnost različice. A smernica je kot izhodišče podobna.
Ter glavni elko je zadaj velik kot 1,5 V baterija z semizdi 4000mikro. Ti posebno kadar kaj brencla napajalnik ali po dolgih letih so omenjeni velikani v nevarnosti da znajo spustit malce elektrolita . Obvezno ga zamenjaj.
Lahko si pomagaš da vzameš dva po 2200 mikro enakih napetosti in vežeš pararelno. Lepo na podalšanih žicah opremljeno z bužirkami oziroma onemogočeno kjerkoli naslanjanje kamorkoli proti kratkim stiki. Zaspajkaš na prejšno mesto oba ter s kako žico ali vezico nekako pritrdiš da kondija ostaneta tam kjer je. Ni direkt 4000mikro na plati ker je original velik .Ampak v plastični objemki pod črnim plehčom kateri služi po poravilu kot črno ozadje skale zvezan na plato z daljšimi vodniki..
Tega brezkompromisno menjaj. Ni pa vzrok da radio potiho dela zaradi logike namena ..so pa teško veliki mikrofarderski kondiji tudi v teh ..da če ne bo ravno brnel bo grel napajalnik do stika. Stekajoč elektrolit je nevaren. Saj je eden za gladit obeh ojačevanih kanalov plus komplet radio sprejemnika.
Logika namena pa se izjalovi če ima na videz dober kondi velik prečni tok.
Ta odžira in padec napetosti je tu..Namesto 7 V manj.
Tako so taki kondiji z nekaj tisočmikroti ipd kar za prevohljat in po potrebi zamenjati.
Ni pa vzrok omenjenim problemom ampak kot smernica sumljičenja, kadar so napetosti sumljive pa iskanje ne privede do klasičnih napak .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.81 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sob Mar 16, 2013 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
A se ti zavedaš kaj si zapisal
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni