|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
grecko453 Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2010 13:02 Prispevkov: 86 Aktiv.: 0.48 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 9:11 am Naslov sporočila: foto dioda |
|
|
Prilagam enostavno vezje najdeno na internetu
zanima me če ga lahko uporabim, da bom signal pripeljal na analogni vhod PICovega mikrokontrolerja - fotodioda mi bo služila za ugotavljanje svetlosti prostora.
Mi lahko svetujete še glede vrednosti pasivnig komponent in kateri Op amp uporabiti.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
25.56 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grecko453 Član

|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
a bi bil tale op amp ustrezen TSV631ILT
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
snow Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02 Prispevkov: 341 Aktiv.: 1.44 Kraj: Ljubljana || Velenje
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 10:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Za začetek lahko poizkusiš enostavno z uporom ter fotodiodo, kot je na sliki 2: http://physlab.lums.edu.pk/images/1/10/Photodiode_circuit.pdf
Vrednost upora je odvisna od toka, ki ga generira fotodioda in maksimalne napetosti, ki jo lahko pripelješ na A/D vhod (navadno 3,3V ali 5V). U = R I
Tok, ki ga generira fotodioda je pa odvisen od njene občutljivosti ter količine svetlobe, ki pade nanjo (odvisno od površine ter osvetljenosti).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Enostavnejše vzami fotoupor in poveži predupor vmes pa ADC pin uC pa meriš napetost. Zelo enostavno in stabilno ter samo 2 komponenti skupaj s fotouporom.
_________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grecko453 Član

|
Objavljeno: Čet Maj 23, 2013 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
fotoupor je idealna rešitev vendar ne pride v poštev zaradi oblike. Rabim 3 ali 5mm led ohišje, za kar je primerna foto dioda, recimo SHF203.
Vezje s foto diodo in uporom po mojem ne bo ustrezno, saj bo delovalo le v močnješi sončni svetlobi, jaz pa rabim vezje, ki bo prižigalo luči, ko bo svetlobe tako malo, da se ne bo več videlo.
Ostal bi pri zamisli fotodiode z op ampom, kot kaže zgornja shema. Ker sem preslab v branju datashetov in preračunavanja vrednosti, bi vas prosil, da mi svetujete glede izbire op ampa in foto diode.
Kot rečeno foto diodo bi vzel SHF203, op amp pa tak, da bi ga lahko napajal z istim napajalnikom kot sam PICov mikrokontroler (5V linearni napetostni regulator), da je primeren za ročno spajkanje, torej SOT23-5 ohišja odpadejo in da je cena pod 1€.
Na Farnellu sem našel MCP618 in MCP608, vezje kot sem ga sam naredil prilagam spodaj, ne vem pa ali je sploh ustrezno in ali je izbran op amp ustrezen (ne nekem tujem forumu sem bral da je potrebno iskati rail to rail input op amp).
|
26.8 KB |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Maj 23, 2013 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš tudi fotoupor velikosti LEDice 5mm (http://si.farnell.com/silonex/nsl-06s53/light-dependent-resistor/dp/3168347). Priporočam ti da ne kompliciraš (razen če je to zahteva).
Če pač ne želiš uporabiti LDRja pa uporabi fototranzistor...
_________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.76 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Maj 23, 2013 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem leta nazaj delal svetlobno stikalo s fototranzistorjem BPW40, ki ima obliko LEdice fi 5mm. Uporabil sem predupor par sto kilo in trimer 1M, vse skupaj sem pa vezal na vhod 4093. Delovalo je več kot odlično, brez operacijca. Ne rabiš operacijca, je BPW tudi brez njega dovolj občutljiv.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grecko453 Član

|
Objavljeno: Čet Maj 23, 2013 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
LEDuser je napisal/a: |
Imaš tudi fotoupor velikosti LEDice 5mm (http://si.farnell.com/silonex/nsl-06s53/light-dependent-resistor/dp/3168347). Priporočam ti da ne kompliciraš (razen če je to zahteva).
Če pač ne želiš uporabiti LDRja pa uporabi fototranzistor... |
LDRjev, ki bi pasali v ohišje ledice pri Farnellu ni za dobiti, razen če nisi pripravljen odšteti 30$ ali čakati par mesecev - torej zaradi praktičnih razlogov odpadejo.
Zaloga fototranzistorjev je dobra, sicer nimajo BPW40, majo pa veliko drugih.
Samo če uporabim foto tranzistor mi ne ustreza 12 žilni kabel, na katerega imam priklopljeno 4x4 matrično tipkovnico (8 žil), dvobarvno ledico na tri pine (3 žile) in torej ostane ena žila za foto diodo, ki bi imela GND skupaj z dvobarvno ledico. Za fototranzistor bi rabil najmanj dve žili.
Oziroma, če bi uporabil prvo shemo (common emitter aplifier) bi šlo...
Samo kakšna pa bi bila odvisnost od svetlobe in napetosti Vout? Ali ne bi pri tem dobil nekega stikala ON/OFF, ki bi se vklapljal/izklapljav pri točno določeni svetilnosti?
Jaz želim, da bo sistem programsko nastavljiv pri kateri svetilnosti ti vklopi luči...
|
24.56 KB |
5332 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Maj 23, 2013 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako velik upor v povratni povezavi bo povzročil, da se ti bo operacijski ojačevalnik obnašal kot stikalo. Torej pri zelo majhni svetilnosti boš že imel maksimalno napetost.
Najprej izvedi kakšne meritve diode. Izmeri napetost, ki jo da dioda, pri temi, pri kateri želiš dogodek. Običajno imaš v takih primerih na + operacijskega ojačevalnika vhodu napetostni delilnik, s katerim nastaviš vrednost pri kateri želiš preklop.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni