|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
martinopresnik Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.19 Kraj: Šentrupert nad laškim
|
Objavljeno: Sre Mar 13, 2013 7:30 pm Naslov sporočila: MS Office Word - izginilo oblikovanje |
|
|
Pozdravljeni!
S sošolci imamo težavo z Word-om in ta je, da je izginilo vso oblikovanje dokumenta.
Ko sem ga želel odpret, je najprej javil napako, da je prišlo do težave z odpiranjem. In ni bilo oblikovanja, to se je zgodilo enako sošolcu z istim dokumentom. Imelo smo ga v skupni rabi (dropbox), a ga je vedno odpiral le eden.
Dropbox ima funkcijo obnavljanja prejšnjih različic dokumenta, a so vse enako pokvarjene (brez oblikovanja), vsebinjsko pa so različne. Da pa je zadeva še malo slabša, gre za raziskovalno nalogo, ki more biti v ponedeljek oddana z oblikovanjem pa je kar nekaj dela.
Ali ima kdo kakšno idejo, kam bi oblikovanje lahko izginilo, oz kam bi Word shranjeval oblikovanje, ker je še danes dopoldne imelo obliko, z dropbox-a pa sem obnovil včerajšo verzijo in je brez oblike?
In prosim ne mi omenjat varnostnih kopij, ker se že sam na sebe jezim, zakaj tega nismo naredili.
PS: Sošolec ima verzijo 2010, jaz pa 2007, a je v datoteko vedno shranjeval on.
Že v naprej hvala za vaše odgovore! _________________ 1+1=10 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jvolk Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14 Prispevkov: 737 Aktiv.: 3.14 Kraj: okolica Divače
|
Objavljeno: Sre Mar 13, 2013 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno ne boš dosti sčaral skupaj, tako da se lahko lotiš kar še enkrat oblikovat vse skupaj.
Če je docx, ga lahko spremeniš v .zip in odpreš v kakem winraru ali čim podobnem.. mogoče najdeš kaj uporabnega noter. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
martinopresnik Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.19 Kraj: Šentrupert nad laškim
|
Objavljeno: Sre Mar 13, 2013 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smo se že sprijaznili s tem.
Vseeno me pa zanima, če je že imel kdo podobne težave in zakaj se take težave pojavijo (na srečo se je to zgodilo danes, če bi se nekaj dni kasneje bi bila pa panika)? _________________ 1+1=10 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.90
|
Objavljeno: Sre Mar 13, 2013 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dropbox je koristna zadeva, ampak zelo hitro vse zgubiš. Še posebej, če je v skupni rabi na več računalnikih-uporabnikih. Če je šlo samo oblikovanje je sicer panika, ampak se da zadevo hitro popraviti-ponovno oblikovati. Hujše je, če je zadeva vsebinske narave. Zadnje oblikovanje diplomske naloge (cca. 80 strani) sem oblikoval približno uro in pol. Vsebina je bila dokončana s strani avtorja. Urediti je bilo potrebno sloge, kazalo vsebine, kazalo tabel, kazalo slik,... _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.90
|
Objavljeno: Sre Mar 13, 2013 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa še nekaj. Preverite na kolikih računalnikih je bila ustvarjena mapa Dropbox (instaliran Dropbox) in datoteka prenešena iz skupne rabe. Če obstaja računalnik, ki ni bil zagnan pred včeranjim datumom, ga lahko zaženete pod enim pogojem: BREZ OMREŽNEGA KABLA. Tako se računalnik ne bo mogel sinhronizirati s spletno različico. Tako lahko najdete zadnjo različico, preden je šla v franže. Druga varianta je, da poiščete računalnik, preko katerega ste odprli raziskovalno nalogo preko spletnega vmesnika (brez instaliranega Dropboxa). Pogoj je seveda, da brskalnik nima izbrane možnosti, kjer se briše zgodovina. Tako lahko v privzeti mapi za prenose poiščete starejše različice. _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
martinopresnik Član

|
Objavljeno: Čet Mar 14, 2013 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na srečo je sošolec poslal nalogo profesorju in jo je tako imel še na mail-u. Je manjkalo nekaj vsebine, a smo vsebino prekopirali z verzije brez oblikovanja.
To glede prižiganja računalnika brez omrežja bi šlo, či bi obstajal tak računalnik. Ampak so se vsi sproti sinhronizirali.
Vseeno hvala za ideje.
Se je pa treba še enkrat zamisliti o tem, da podatki nikjer niso varni in nebena varnostna kopija ni odveč. _________________ 1+1=10 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 5.62
|
Objavljeno: Čet Mar 14, 2013 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zato pa sem jaz pri svoji raziskovalni vse shranjeval na disk in USB, šele ko sem zadovoljen z rezultatom pa sem uploadal na dropbox in moj server. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Čet Mar 14, 2013 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ste me prestrasili.
Od danes naprej imam diplomsko na laptopu, mailu, skydrive-u in domacemu serverju.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.06
|
Objavljeno: Čet Mar 14, 2013 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ha,ha, se boste počasi naučili
Jaz sem se učil Worda na verziji 2.0, že davno tega, tako da sem iz rokopisa prepisoval in urejal diplomo za mojega pripravnika.
Strojniška diploma, 180 strani in v njej množica slik, diagramov in vsaj 400 formul in izračunov.
Po 140 straneh mi je pobrkalo vse formule.
Vse formule je bilo potrebno ponovno odpreti, narediti kakršno koli spremembo in shraniti.
Za vsak slučaj shranim dokument še nekam in nadaljujem.
Presenečenje, nova formula, zadnja ostane normalna, vse ostale fuč.
Ponovi klikanje po vseh formulah in poskusi. NE gre.
Ko sem se dokončno skregal z računalnikom in programom sem razdelil dokument na dele po 20 strani, potem je pa šlo vse v redu.
Mnogo kasneje, ko je že bil na razpolago internet sem ugotovil, da je to bil bug Worda 2.0. Še pozno me je začel hecati, ponavadi ga je biksal že pri 100 straneh.
Ko se enkrat naučiš ne pozabiš več. Shrani sam, pozabi autosave, ker shrani bedarijo, če slučajno ne opaziš. Vsakih toliko časa pa naredi še kopijo. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Krampus je napisal/a: |
Shrani sam, pozabi autosave, ker shrani bedarijo, če slučajno ne opaziš. Vsakih toliko časa pa naredi še kopijo. |
Točno tako.
Kopije pa shraniti drugam - ne na isti disk, kot original.
Odkar se tega držim, ne sovražim več računalnika.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 12:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Z varovanjem in arhiviranjem digitalnih podatkov živim že preko 16 let, nekako takrat sem se prvič začel zavedati, kako je, če izgubiš in komaj uspeš rešit podatke. Ko se je začelo, sem arhiviral na diskete, k sreči, so bile datoteke majhne, podatkov pa še ni bilo veliko. Ko se je po nekaj letih pojavil CD pekač, je bilo lažje, nekateri CD-ji so še vedno shranjeni in normalno berljivi.
Ker je podatkov vedno več, je potreba po prostoru narasla, to pa danes ni več problem, saj diskovni prostor raste dovolj hitro, da pokriva potrebe za arhiviranje pomembnih dokumentov.
Dokumentov nikoli ne zaupam "oblačnim" shrambam, lahko dam kopijo v oblak, edino verzijo pa prav gotovo ne.
Ko dokument ustvarjam, ga vedno znova shranjujem z novim imenom, autosave funkcije pa ne uporabljam, ker sem že imel težave zaradi tega. Zakaj je dobro imeti več zhranjenih verzij? preprosto zato, da se lahko vrneš nazaj na eno od starih shranjenih verzij, če vedno znova shranjuješ v isto datoteko, starih verzij ni več. Ko je dokument ustrezno narejen in oblikovan, se lahko predhodne verzije izbrišejo, če jih ne potrebujemo več.
Arhiv tudi na drugih diskih je pomemben, osebno mi ena sama varnostna kopija ne zadostuje, kaj pa če slučajno crkne, zato imam kar tri, niso vse enake, so različno stare verzije arhiva, ampak... če crkne računalnik oziroma disk, imam najprej najnovejši arhiv, če crkne še ta, imam naslednjega in tako dalje.
Vsak se prej ali slej sreča z izgubo podatkov, nekaterim je ena bridka izkušnja dovolj, nekaterim nista dovolj niti dve ali tri in so še vedno lahkomiselni in raje jokajo, kaj vse so izgubili.
Še nasvet za tiste, ki uporabljate dropbox in podobne zadeve: v to mapo dajajte kopije, originale pa varno nekje drugje. Ko dokument posodobiš, ga posodabljaj izven oblakov in ko je preverjeno dobro, skopiraj dokument v oblak. Spremenjen dokumen shrani pod novim imenom, da stara verzija ostane nespremenjena in dostopna, če gre karkoli narobe. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 12:58 am Naslov sporočila: |
|
|
@reber, res je ! Oblakom, in ljudem, ki jih ne poznaš osebno ne gre zaupati. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.74 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 10:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Koristno je imeti tudi na računalniku nek program, ki ti ob vsakem zagonu PC-ja naredi rezervno kopijo datotek, ki jih določiš. Število teh kopij prav tako določiš, pa je potem glavobol takoj manjši. Jaz imam npr. v ta namen SmartSync Pro. Sicer kopiram na mrežni disk, ampak zadeva je možna tudi lokalno, v drugo mapo na istem PCju. Sicer je takih in podobnih programov veliko, ti pa pomagajo zaobiti lastno pozabljivost.
Da ne rečem da je treba občasno kopirati vse pomembno na ZUNANJI disk, ki ga priključimo samo takrat, ko delamo rezervno kopijo, sicer je fizično izključen iz PC-ja.
Zihr je zihr
Aja....oblakom, soncu in podobnim zadevam pa ne zaupam. Nenazadnje, datoteke so moje in jih ne mislim dajat nikamor ven...Seveda je zadeva drugačna če se sinhronizira na oddaljenih lokacijah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni