www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajanje LED - booster?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 2:56 pm    Naslov sporočila:  Napajanje LED - booster? Odgovori s citatom

Na Farnell-u sem za hec vzel eno malo močnejšo LED. Zadeva žre 350mA toka in padec napetosti na njej je okoli 28V. Rad bi jo napajal iz navadnega 12V akumulatorja in me zanima kaj potrebujem za napajanje. Očitno bi potreboval kakšen buck booster, ki dvigne napetost in za njem še constant current driver. Vendar mene zanima, če obstaja kak primeren IC, ki ima oboje že združeno v eno npr. kak switching step-up buck booster constant current source...

Imate kak predlog?

lp

a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.30
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bo KAJ TAKEGA edino cena je tam tam z diodo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.26
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@a.vidmar uf tale bi bil pa malo overkill samo za eno tako led.

Npr na eBay išči pod boost LED driver in glej da je Vout okoli 30V.

Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.58
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pred kratkim izdelal led luči za en baterijsko napajan objekt in sem uporabil 20W ledice in tale driver:

http://dx.com/p/20w-dc-12-24v-to-dc-30-36v-step-up-converter-for-led-152228

Zamenjaš shunt upor z ustrezno manjšim in zadeva bo dala samo 350mA.

led20W.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  50.92 KB
 Pogledana:  16 krat

led20W.jpg

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 5:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa kakšen IC z Farnella? Ker mi ni probelm kakšnega preprostega vezja sestaviti sam. Iz DX ali pa ebay pa lahko pošta traja par tednov, z farnell-a pa 1 dan.

Sem že malo iskal, pa sem se skoraj izgubil v seznamu. Našel sem tega, bo vredu?
http://si.farnell.com/on-semiconductor/ncp3065pg/ic-dc-dc-converter/dp/1652396

sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.83
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bo ok, samo uporabi externi tranzistor

LP
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj primernih pretvornikov. V priloženih podatkovnih listih imaš ponavadi tudi priporočene vezalne sheme.
Nazaj na vrh
jvolk
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14
Aktiv.: 3.14
Kraj: okolica Divače

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na farnellu raje poišči po izrazu "led driver". Dosti čipov je narejenih s tem namenom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
siljo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08
Aktiv.: 4.37
Kraj: Ribn'ca

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Saran tole pa je močna zadeva! potrebuješ za osvetlitev prostora?
Tole vidim je hladna bela svetloba! Moram preizkusiti...

p.s.
pod dodatki spodaj na farnell imaš:
http://si.farnell.com/texas-instruments/lm3401mm/controller-pfet-powerwise-mini/dp/1495068

Nazadnje urejal/a siljo Sre Mar 13, 2013 10:31 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jvolk je napisal/a:
Na farnellu raje poišči po izrazu "led driver". Dosti čipov je narejenih s tem namenom.
Hvala ampak žal si malo prepozen, ker sem že naročil par zgoraj omenjenih ICjev.
No vseeno sem malo prebrskal in našel tole oz. tole.
Zgledata perfektno za mojo lučko, bom pa kupil v naslednji rundi.

lp

EDIT: siljo: Zadevo nameravam namontirati na svoje gorsko kolo, ki nima sprednje luči. Zraven pa dam en majhen akumulatorček na 12V.

Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na gorskem kolesu si boš s temle bore malo pomagal. Bolj pametno bi bilo uporabit Cree XM-L ali XM-L2, ki je pravtako 10W dioda, z bistveno manjšo površino sevanja, tako da je svetlobo lažje usmerit. S tole Bridgelux diodo boš imel svetlo 1-2m pred seboj ali pa boš potreboval velik reflektor, če boš želel snop skoncentrirat. Druga stvar so step up pretvorniki. Izkoristek je bistveno nižji, kot pri step down-ih (okoli 80%). S Cree-jevo diodo, ki ima pri 3A toka padec napetosti 3.3V in buck pretvornikom je možen izkoristek tudi do +90%. Je pa še veliko drugih rešitev. Tole luč sem naredil za kolega recimo, je pa s step up tokovnim virom, tale je recimo z linearno regulacijo, pa še in še ...
Nazaj na vrh
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 14, 2013 8:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj ima moja ledika zraven tudi nek reflektor. Nevem, bom moral malo stestirati kako močno zadeva osvetli ponoči, ko pridejo hladilniki za LED. Te svetilke, ki si jih linkal so pa zelo lepo narejete. Kje se dobi takšno ohišje za na kolo?

lp

Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 14, 2013 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te sem sam naredil, tako da jih ni za dobit. Imaš pa na voljo Easy2led ohišja, ki so kvalitetna in relativno poceni (cca $25), sicer pa je na spletu kup kolesarskih luči od $40 navzgor z XM-L ledico in pripadajočo baterijo. Poglej malo na ebay-u, DX, Fasttech, kaidomain .... Kar se pa same gradnje tiče pa imaš na MTBR pod Lights DIY celo enciklopedijo.
Nazaj na vrh
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 15, 2013 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko se pa kaj greje tisto tvoje ohišje? Za tako 10W ledico je potreben že kar velik hladilnik.

lp

Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 16, 2013 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokler se voziš ni problema, ko pa stojiš pa tako ali tako ne rabiš polne moči. Za kolesarske luči je pravilo cca 2 kvadratna inča na 1w pokurjene energije, gre tudi z enim kvadratnim inčem. V primeru hlajenja z naravno konvekcijo, brez cirkulacije zraka pa je pravilo 10 kvadratnih inčev na watt. Sicer pa uporabljam taskled driverje, ki imajo toplotno zaščito in jih vedno montiram za diodami, tako da v primeru pregrevanja sam driver poskrbi za zmanjšanje moči, torej se diode ne bodo nikoli skuhale.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni