|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
povzek Neznanec

Pridružen-a: Tor 19 Mar 2013 12:24 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.05
|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 12:27 pm Naslov sporočila: Krmiljenje... |
|
|
Pozdravljeni!
Za fax sem se lotil naslenjega projekta, pa me zanima, če mi zna kdo pomagati, oziroma svetovati:
Imam cilinder katerega moram s tremi različnimi časi spraviti pod tri različne tlake. Primer:
- 30s ... 1bar
- 20s ... 2bar
- 45s ... 3bar.
Se pravi začnem s tlakom 1bar, po 30s se tlak dvigne na 2bar, po 20s na 3bar, kjer ostane 45s, nato se sistem ustavi.
Izpeljano mora biti čim bolj enostavno ter z majhnimi stroški, ter naj ne bi zavzelo preveč prostora - kompaktno.
Sam sem takoj prišel na idejo o krmilniku, a te niso ravno poceni...
Za kakršnokoli pomoč se vam že vnaprej zahvaljujem,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Krmilnik je pri vsem skupaj še najcenejši.
Kakšno/-a tipalo/-a tlaka imaš?
Tipala z analognim izhodom 0-10V , 1-10V, 0-20mA , 4-20mA lahko bolj ali manj enostavno priključiš na krmilnik z analognim vhodom. Potrebuješ eno tipalo in kakšen 500ohm upor, ostalo je stvar programa.
Če imaš tipala z digitalnim izhodom, potrebuješ 3, pa še preklopne tlake potem nastavljaš na njih, ne pa s programom v krmilniku.
Kakšna je prostornina cilindra?
Kakšen vir stisnjenega zraka imaš na razpolago?
Je to rezervoar z neko prostornino in nekim tlakom, kateri se bo med polnjenjem cilindra manjšal?
Bo nekje mali kompresorček z neko histerezo vzdrževal tlak v rezervoarju?
Obakrat rabiš še dva majhna 2/2 ventila, enega 1/4" ali manj za fino polnjenje, drugega za končni izpust.
Bo 12V mini kompresorček za 8Eur kar neposredno črpal zrak v cilinder? To je najenostavneje za izvedbo, a pri velikem cilindru se bodo podrli vsi časi, saj ima tisti revček prav žalosten pretok.
Ali ne dobite na faksu krmilnike na izposojo?
Ali vam asistent ni povedal točne oznake krmilnika, s katerim boste delali, ti pa potem zvlečeš z interneta njegov Datasheet, Programming Manual in Programming software, napišeš program, sestaviš maketo in vse povežeš, da potem na faksu samo še žice na krmilnik povežeš, ga sprogramiraš in poženeš?
Je zate krmilnik industrijska škatlica z vhodi in izhodi, ali zgolj gol programirljiv čip, ki se mu sicer reče mikrokrmilnik?
V vsakem primeru rabiš 2/2 ventil za izpust, ostalo pa je odvisno od odgovorov na gornja vprašanja. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
povzek Neznanec

|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ubistvu trenutno nimam popolnoma nič, samo kakšno idejo kako zadevo uresničiti!
Da zadevo še malo bolj razložim, ker sem očitno par stvari pozail.
In sicer stisnjen zrak ni problem ker imam velik kompresor, tako da tu ni težave, če posebej ker je cilinder manjši.
Tako čase, kot tlake bi želel spreminjati ročno, brez uporabe krmilnika. Se pravi s časovnikom (časovniki) ter regulacijskim ventilom (ventili). Zato sem tudi mislil, da bi bila uporaba krmilnika tu brez kakšne potrebe in tako odvečen strošek.
Oprema, ki bi jo dobil na faxu ti ne igra kakšne vloge, ker moram narediti tudi preračun cen - biti mora čim cenejše...
Razmišljal sem sicer o uporabi proporcionalnega regulacijskega ventila, a so predragi za kaj takega... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
3 ventili, 3 tlačni regulatorčki, pa 3 enostavni časovni relejčki, takole na hitro.
Čim imaš tlačni pretvornik in ostalo navlako bo cena daleč od ugodne, pomoje... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
povzek Neznanec

|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 6:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
3 ventili, 3 tlačni regulatorčki, pa 3 enostavni časovni relejčki, takole na hitro.
Čim imaš tlačni pretvornik in ostalo navlako bo cena daleč od ugodne, pomoje... |
Točno to sem imel tudi sam v mislih. Moti me samo to, da so časovni releji kar dragi (vsaj tisti, ki sem jih našel), in pa glede na količino elementov je tu potrebno veliko vezanja pnevmatike, kar pa na koncu ne bo ravno "kompaktno".
Drugače pa hvala za pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Od kod pa si?
Imam ventile, priključke, spojke, cevi, regulatorje tlaka, manometre in pnevmatske cilindre na zalogi.
Lahko ti jih posodim, če jih prideš iskat. Pošiljal ne bom.
Še en krmilnik z vsaj 4 izhodi nekje dobi, pa imaš vse.
Ne vem, kaj je zate kompaktno. Nekako bo šlo v škatlo za čevlje, višek estetike pa ravno ne bo.
Imam tudi 24V trafo in graetz za napajanje krmilnika in ventilov. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj je bolj važno, majhna izvedba ali cena?
drugače pa:
En 4017, tri tlačna stikala, rele, elektromagnetni ventil.
tlačna stikala so najcenejša (okoli 10 eur) tista za hidropake, vendar so kar velika.
Tile so dosti manjši: http://www.farnell.com/datasheets/1662537.pdf
Bolj enostavno in ceneje mislim da ne gre. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 19, 2013 8:58 pm Naslov sporočila: Re: Krmiljenje... |
|
|
povzek je napisal/a: |
Imam cilinder katerega moram s tremi različnimi časi spraviti pod tri različne tlake. Primer:
- 30s ... 1bar
- 20s ... 2bar
- 45s ... 3bar. |
Če rabiš samo odpirat ventile bi bilo "krmilnik" najceneje narediti z logiko, ali z uC.
Če ni potrebno, da je sprememba tlaka zelo hitra, poglej na ebay za elektromagnetne ventile. Mislim, da bi šlo z dvema elektromagnetnima ventiloma, dušilnim elementom in senzorjem tlaka. Dušenje imaš lahko rešeno že z izbiro ustreznega cilindra. Na ta način odpadejo trije regulatorji tlaka.
Kakšno je tvoje znanje elektronike ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni