|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.57 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 3:31 pm Naslov sporočila: Pregrevanje Pentium 4 3,2GHz |
|
|
Torej star računalnik, ki vsebuje procesor Pentium 4; 3,2GHz si želim urediti za v delavnico. Stvar sem dobil zaprašeno in vse očistil, prav tako sem na očistil staro ter namazal novo hladilno pasto, kot že velikokrat, na raznih računalnikih. Težava je ta, da se zadeva glede na podatke, ki jih prilagam pregreva. Hladilnik procesorja je hladen, prav tako tudi sam procesor na otip, takoj po ugašanju računalnika in cca. 5-10s snetju hladilnika z ventilatorjem. Prav tako obrate ventilatorja, ki je na regulatorju nastavljen na PWM navija do neskončnosti, in računalnik tuli kot fen za lase. Vgrajen je nek super duper Gygabyte ventilator z zunanjo regulacijo preko potenciometra.
Sam procesor se je dokler nisem zamenjal paste pregreval na otip, prav tako pa se je zaradi tega tudi ugasnil.
Zaznal pa sem, da se močno greje čip z oznako 82801GB I/O, ki kakor gledam skrbi za komunikacijo s periferijo. Na čipu se je možno opeči, nima pa hladilnika in nič ne kaže, da bi bilo kaj pripravljeno zanj.
Poleg tega, opažam, da napetosti po mojem mnenju odstopajo veliko preveč.
Prosim in se hkrati zahvaljujem za mnenja in predloge.
Prilagam izrezek iz programa speed fen. Poleg tega programa je na tem računalniku istočasno tekel še Team Wiewer, torej ne ravno omembe vredna obremenitev. Priznam, da sicer nisem nalagal še nobenih gonilnikov, a to po mojem ni težava. Izmerjene temperature so praktično takoj po zagonu računalnika in obeh programov.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
38.6 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.69 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 3:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si poizkusil menjat napajalnik?
LP
_________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
matejcek81 je napisal/a: |
Si poizkusil menjat napajalnik? |
Hvala za nasvet bom poizkusil, če imam kaj primernega doma. Poročam o rezultatih.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.98
|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
6.85V namesto 5V?
Ali ti ga program hudo biksa in mu pač ni za verjet, ali pa ga biksa napajalnik, s katerim boš računalo po hitrem postopku poslal v elektronska nebesa. Vseeno se mi zdi bolj verjetna 1. možnost, 2. pa enostavno preveriš z multimetrom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.84 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, ti imaš strojno težave, ker se ti čip pregreva.
Jaz sem zamenjal procesor in po zamenjavi bi moral fleshati bios, za katerega pa nisem našel več pravega upgrada, ker je Abit očitno propal. Imam podobno težavo, da mi programsko kaže pregrevanje, tudi v biosu kaže nenormalno veliko temperaturo 98°. Procesor pa je hladen.
Ni mi drugega preostalo kot, da sem izklopil zaščite v biosu, da mi alarm več ne piska in opzoroilo sem dal na 120°. Če preračunam razliko, bi se dejansko pri programski meritvi 120° procesor zagrel na okoli 50°.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem pomeril z multimetrom in 5 ter 12V štima, -12 pa nisem meril, ker je težje dostopna, a po mojem, če sta ti dve ok je tudi tista in očitno program laže.
Napajalnika pa žal nimam, a očitno je ta ok.
Definitivno bi bil en kondenzator za zamenjat na matični, a žal nimam nič podobnega na zalogi. Je možno, da je to vzrok za segrevanje? Namreč čip je od zagona do prijave že tako vroč, da ga ni možno držat.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa si ti prepričan, da če ga ne moreš držat da je pa že kar prevroč?
Ker 60°C več ne boš držal, pa je to šele malce ogret čip, 80 že oreng speče, 100 zacvrči oslinjen prst, 130 večinoma zdržijo brez opaznejših problemov... (razen skrajšane življenske dobe morda)
Že med starejšimi platami mnogo BIOSov podpira vpogled na temperaturo procesorja, si primerjal?
Menim, da iščeš probleme tam kjer jih ni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 5.61
|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 5:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drugače pa nalimaj nanjga en pasivni hladilnik pa je rešeno
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po cca pol minute v Biosu kaže temperaturo CPU 80°C, kar za moje pojme ni normalno. A če grem s prstom za hladilnik, da primem zaklep procesorja je ta hladen.
Hladilnik pa prav tako.
Čudno mi je tudi to, da so opozorila izklopljena, ker verjetno pri tovarniških nastavitvah niso bile.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če gre za P4 na S478 z 1MB L2, je Prescott jedro, eno najbolj vročih Intelovih ponesrečkotov. Glede na to, da so jih preimenovali tudi v PresHot, bistveno ne boš znižal temperature.
Sicer bi kondenzatorji lahko imeli vpliv, torej jih menjaj, ako vidiš napihnjene.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem sedaj še nekaj poizkušal. Če izključim ventilator in ga po določenem času nazaj priključim nazaj pa ni nekega hudega vpliva ventilatorja. Sicer mi ta sistem s temi štirimi razcepkami za pritrditev procesorja ni niti najmanj všeč, ampak montirano je sigurno prav. Največja za moje pojme neumnost pa je, da ima hladilnik okroglo bakreno jedro, procesor je pa seveda kvadraten.
V Windowsih ne piše nobena oznaka procesorja. Bom pogledal še s kakim programom, ker paste zdaj ne grem odstranjevat.
Ampak procesor računalniku spreminja obrate iz sekunde v sekduno in to niso neke malenkostne spremembe. Praktično od min do max v eni skeundi pa spet zmanjša...
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Največja za moje pojme neumnost pa je, da ima hladilnik okroglo bakreno jedro, procesor je pa seveda kvadraten. |
Če bi poznal procesor in bi vedel, da je pod heatspreaderjem pol manjše jedro kot je bakreni vložek hladilnika, bi bila neumnost nekje drugje...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha hvala za pojasnilo. Sem sedaj razmislil in se spomnil spomnil, da sem nekaj časa nazaj demonitral procesor prenosnika in da je res na PCB-ju pretirano majhna zadevica.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clovk12 Član

Pridružen-a: Ned 30 Dec 2012 6:02 Prispevkov: 64 Aktiv.: 0.42 Kraj: daljna okolica ljubljane
|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eden od program ki ti da precej podatkov o racunalniku je naprimer everest.
_________________ Lep pozdrav vsem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 3 dni