|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
alien Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2013 12:18 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.24 Kraj: Sl.Konjice
|
Objavljeno: Sre Maj 01, 2013 8:28 am Naslov sporočila: Previjanje statorja kotne brusilke |
|
|
Pozdravljeni
Moj prijatelj ima kotno brusilko, kateri je "zgorelo" statorsko navitje.
Moč brusilke je 850W. Zanima me, kolikšna mora biti debelina lakirane žice,
ki jo naj uporabi za previjanje statorja in kako se izračuna število ovojev?
Lep pozdrav, |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Sre Maj 01, 2013 9:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Debelino se izmeri, ovoje pa prešteje.
Koliko mora biti, vnaprej ve samo proizvajalec ali pa nekdo, ki je natanko isto svar že previjal.
Pa ponavadi je skurjen stator kvečjemu dodaten "bombonček" prej skurjenemu rotorju.
Ne bi rekel, da se splača popravljat (115/125mm brusilke so od 25EUR naprej, 100+ je že zelo draga), razen če ima hudo preveč časa in bi se rad iz tega kaj naučil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alien Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2013 12:18 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.24 Kraj: Sl.Konjice
|
Objavljeno: Sre Maj 01, 2013 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Vem, da se popravilo ne izplača, a vseeno me zanima, kakšna bi morala biti debelina žice za stator za že omenjeno moč kotne brusilke? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51zg Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35 Prispevkov: 538 Aktiv.: 2.27 Kraj: JN76BC - Srednje brdo
|
Objavljeno: Sre Maj 01, 2013 10:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Preberi še enkrat, kaj ti je napisal MadMax... _________________ __________________
Never put off till tomorrow what you can do
today. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Sre Maj 01, 2013 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Premalo vprašanj si postavil.
Manjkajo še vsaj vprašanja o premeru tuljavic, vezalni shemi, točni specifikaciji žice-samopečna/navadna, kater standard/klasa izolacije/tip laka, debelina laka...., s kakšnim selotejpom morajo biti zvezane tuljavice oziroma ali morajo biti glave pošite (če morajo, s kakšno vrvico-tip, debelina, gostota šivov, ...).
Potem boš pri razdiranju poškodoval/uničil utorno izolacijo: spet, kateri tip, debelina, širina, dolžina, dimenzije ukrivljanja.....
Na koncu še morebitna impregnacija: brez, vakumska, navadna, dip... S katerim lakom? Protokol utrjevanja?
Marsikaj sem še pozabil, dopolni me z nejasnostmi! Če pa slučajno vse to ostalo poznaš, pa napiši. Nato bomo dali podatke o debelini in ovojih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Maj 02, 2013 2:27 am Naslov sporočila: Re: Previjanje statorja kotne brusilke |
|
|
alien je napisal/a: |
... Zanima me, kolikšna mora biti debelina lakirane žice,
ki jo naj uporabi za previjanje statorja in kako se izračuna število ovojev?
|
MadMax je napisal/a: |
Debelino se izmeri, ovoje pa prešteje. |
alien je napisal/a: |
... vseeno me zanima, kakšna bi morala biti debelina žice za stator za že omenjeno moč kotne brusilke? |
s51zg je napisal/a: |
Preberi še enkrat, kaj ti je napisal MadMax... |
@MadMax & @s51zg, štetje cca. 100 žičk in ena meritev z mikrometrom je prezakompliciran postopek, ki traja več kot 15 minut ... zakaj pa imamo potem sploh internet ?
Naslednje vprašanje bo: "A mi lahko kdo v autocadu nariše šablono za navijanje tuljave in dimenzije za izrez prešpana?" ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Maj 02, 2013 6:00 am Naslov sporočila: Re: Previjanje statorja kotne brusilke |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Naslednje vprašanje bo: "A mi lahko kdo v autocadu nariše šablono za navijanje tuljave in dimenzije za izrez prešpana?" ...  |
Naslednje vprašanje bo: ""Bi mi kdo, ki ima CNC stroj, naredil šablono za navijanje tuljave in iz kakknega materiala naj bo?"
Naslednje vprašanje bo: "Kaj je to prešpan?"
Odgovor: "To je papirju, kartonu, podobna stvar."
Naslednje vprašanje bo: "Nisem našel na internetu prešpan, je lahko kaj drugega?"
Naslednje vprašanje bo: "S čim se reže prešpan?"
....... Dalje: prosto po Ježku
Ježek je napisal/a: |
Sinek, Zemlja ni okrogla,
Zemlja velik je vprašaj
in zato nič ne zamudi,
le sprašuj: zakaj? |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Čet Maj 02, 2013 7:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Napiši raje model in znamko brusilke, mogoče se komu valja kje z kakšno drugačno okvaro. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karelkarci Član

Pridružen-a: Ned 23 Dec 2012 13:15 Prispevkov: 35 Aktiv.: 0.23 Kraj: Martjanci
|
Objavljeno: Čet Maj 02, 2013 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Neobhoni so vsi tehnični podatki brusilke. Kako si prepričan a je pregorelo statorsko navitje, to se v praksi poredko dogaja, razen če v nadrežo za hlajenje pride kakšni tujek in se mehansko poškoduje. navadno pregorijo rotorji teh brusilk, tako da bi se statorsko navitje lahko kje našlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
darko32 Član

Pridružen-a: Pon 24 Maj 2010 22:27 Prispevkov: 151 Aktiv.: 0.82 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Maj 03, 2013 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Največkrat je vzrok za preboj statorja prav rotor in medlamelni stik. Predlagam, da dobro pogledaš stanje rotorja in lamel.
Kot je že več sogovornikov napisalo je res majhen strošek za videti, vendar ti lahko prav to podraži popravilo za več kot 200%.
Priporočam pa ti nakup nove kotne brusilke, ki ima garancijo in še dobro ti bo služila. Sam sem našel kotno brusilko in nastavke za brušenje betona. Zraven pa še zelo lepo pride sesalec za prah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni