|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Davorin Član

Pridružen-a: Pon 16 Okt 2006 16:28 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.57
|
Objavljeno: Pet Apr 12, 2013 12:58 pm Naslov sporočila: Napajanje USB in akumulator |
|
|
Imam elektroniko(uc) ki se napaja s 5V. Želel bi, da se napaja iz vgrajenega akumulatorja, ko pa se priključi USB naj bi prekopilo na napajanje iz USBja + da bi takrat še polnilo akumulator. Obstoja kar nekaj ICjev ki to zna. Je kdo že delal s tem, kakšen nasvet.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GUMY trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03 Prispevkov: 487 Aktiv.: 2.71 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Apr 12, 2013 3:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno kakšna je poraba elektronike. Upoštevaj da nekateri USB-ji zmorejo samo 100mA. Sem imel podoben primer in sem na koncu moral narediti tako, da se akumulator polni iz USB samo, ko je naprava ugasnjena, ko pa napravo prižgeš pa se polnjenje prekine in se napaja iz USB. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Apr 12, 2013 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čemu preklop, če lahko narediš tako, da se naprava vedno napaja iz akumulatorja. Ko je naprava priključena na USB, se akumulator preprosto polni ali dopolnjuje. Glede na zmogljivost USB napajalnega vira omejiš tok polnjenja. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.63 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Apr 13, 2013 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enkrat sem naredil tako, da je preklop potekal preko diod (idealna - MOSFET dioda za baterijo), ob izklopljeni napravi je bil tok polnjenja večji, ob vklopljeni pa manjši, tako da nikoli ne preseže 500mA. Uporabljena je bila ena Li-ion celica in nameski IC za polnenje. Detektiral sem tudi priključen USB polnilnik. Vsa potrebna logika je bila narejena s par tranzistorji.
V primeru Li-ion in ostalih kemij, ki potrebujejo za polnenje večjo napetost, kot je pa lahko trajno priključena, je mogoče bolje narediti tako, da se med polnenjem naprava ne napaja iz akumulatorja. Tako polnilnik lahko pravilno meri tok polnenja.
Enumeriran USB mora zagotavljati toliko toka, kot je naprava prijavila, seveda do 500mA. Polnilna USB vrata so dolžna zagotavljati 500mA, lahko tudi več. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni