www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

HQI visokotlačna žarnica - kako jo "zagnati" brez.
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tesla95
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2012 10:52
Aktiv.: 3.03
Kraj: Vas ne zanima

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2013 3:28 pm    Naslov sporočila: icon_question HQI visokotlačna žarnica - kako jo "zagnati" brez. Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Imam 400W HQI visokotlačno metal-halidno žarnico, pa ne vem, kako bi jo spravil v tek brez "starterja"?

Rad bi samo videl, kako deluje (nebi je obratoval s polno močjo) in sem variaku zaporedno vezal en močnejši trafo in ga uporabil, kot balast (z njim omejim tok).

Žarnica naj bi delovala na 100 ali mogoče 115V in 4A. Kakšna je sploh skrivnost pri teh balastih? A je fora v tem, da morata preprosto biti tok in napetost omejena na takega, kot ga rabi žarnica, ali je še kaj drugega vmes? Recimo, če jaz vzamem to žarnico in, če bi mi uspelo vzpostaviti iskro znotraj, a bi delovala normalno, če bi napajanje omejil na 100V/4A? Je kondenzator nujen?

No, če bi zadeva delovala, kot sem zgoraj opisal, kako za vraga bi vzpostavil iskro? Probal sem že z vžigalnim transformatorjem in notri se vidi, da iskra preskoči ampak, kako pa narediti, da bi iskra preskočila, ko bi imel zraven povezano še napajanje 100V 4A? Starterja žal nimam, pa tudi dušilke ne ampak tok in napetost bi omejil z variakom in navitjem enega močnejšega trafota, samo še vžig mi manjka - kako?

Prosim za pomoč.

Najlepša hvala že vnaprej! Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2013 3:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potrebuješ dušilko 400W in vžigno tuljavo. Brez tega bodo prej ali slej dimni efekti...
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2013 3:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tok skozi žarnico omeji dušilka v originalni verziji.
Elektronika pa poslrbi za iskro in start.

Sijalka ob vklopu vleče 2 krat več toka kot v normalnem obratovanju. Vklop traja okoli 2-3min. Startni tok je po moje še večji.

Če boš zadevo omejil kot si opisal, je ne boš nikoli zagnal.

tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2013 3:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, pa sem videl enega na yt, ki mu je tudi pri 50V delala.

Evo, sem narisal, kako imam v mislih:

http://hopsasa/f/34/AS/3pl8Vapp/hqi.png

Hvala, LP
Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2013 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
Tok skozi žarnico omeji dušilka v originalni verziji.
Elektronika pa poslrbi za iskro in start.

Sijalka ob vklopu vleče 2 krat več toka kot v normalnem obratovanju. Vklop traja okoli 2-3min. Startni tok je po moje še večji.

Če boš zadevo omejil kot si opisal, je ne boš nikoli zagnal.

Jah, problem je, ker jaz nimam dušilke in starterja, zato me pa zanima, če bi omejil tako kot sem opisal, a nebi delovalo? Ne vidim razloga zakaj ne? Visokonapetostno bi vzpostavil iskro in potem bi pa že nizka napetost z večjim tokom prevzela iskro. Problem je le, ker ne vem, kako bi vžgal iskro, ko je zraven še glavno napajanje?
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2013 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tesla95 je napisal/a:
Visokonapetostno bi vzpostavil iskro in potem bi pa že nizka napetost z večjim tokom prevzela iskro. Problem je le, ker ne vem, kako bi vžgal iskro, ko je zraven še glavno napajanje?

Mogoče bi šlo z influenčnim generatorjem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2013 4:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa je to? Upam, da kaj preprostega, ker sliši se že, kot ne preprosto. Confused
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2013 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo preprosta zadeva. Poguglaj malce za "influenčni generator" ali "Wimshurst machine".
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2013 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, to sem pa že videl ampak a ni tam malce previsoka napetost? Poleg tega ne vem, če bi se iskra sploh pojavila v žarnici, da nebi spet vse šlo skozi balast in v variak?
Nazaj na vrh
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.17
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2013 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam primerno dušilko in vžigalno tuljavo. Podarim, samo po pošti ne bom pošiljal ker je teža...
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 03, 2013 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš ZS Very Happy
Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 2:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A bi delalo s štirimi 100W dušilkami vzporedno, če bi priklopil to 400W žarnico?

Hvala za odgovor, LP
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 7:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti na vsak način hočeš uničit to žarnico, ane? Mr. Green
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Yes! Uspel sem jo pognati. Kdo bi si mislil, kako preprosto je!

Samo zaporedno sem vezal 100W žarnico na 230V in sprožil vžig s plazemsko kroglo (samo približal sem jo žarnici).

Cel dan sem se včeraj matral, da bi jo spravil v tek in še napol skuril 18kV 20mA trafo, zato da sem na koncu ugotovil, da dajem noter premajhno napetost napajanja. Na OSRAM-ovi strani sem prebral, da dela žarnica na 115V, in jaz sem nastavil kot pribito na variak-u 115V in cel dan poskušal zadevo vžgati z vžigalnim trafotom, ki sem ga skoraj (če ne) skuril. Potem pa enkrat navijem na variaku 230V, pa si rečem, kar bo, bo. In žarnica je z lahkoto vžgala - oh, kako neumen sem, sem si mislil, ves čas sem dajal noter 115V, kar se je na žarnici pokazalo, kot le 57.5V, ker sem imel zaporedno še balast!
Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, potem me je pa še za nameček zrukalo... Držal sem se za en kabel, ki je šel iz variaka (variak je bil ugasnjen ampak očitno faza ni bila ugasnjena) in sem z drugo roko hotel vzeti izolirni trak iz osciloskopa. Osciloskop pa je bil seveda ozemljen. Sploh nisem vedel, kaj se je zgodilo, v trenutku sem bil buden Laughing

Naj mi prosim nekdo potrdi tole:

Žarnica dela na 115V in rabi 4A. Če priklopim zaporedno 2× 200W navadni žarnici, bom rabil 230V namesto 115 - je tako? Bo že moralo biti. Ko merim tok celotnega vezja - obe 200W žarnici in 400W HQI mora biti tok pri 230V enak 4A ane? - 2A za 2× 200W žarnici in 2A za 400W HQI - je tako? čeprav tega ne bom dosegel ane? ker navadne žarnice so za 230V, HQI je pa za 115 ane?

Prosim, naj kdo odgovori na ta vprašanja.

Najlepša hvala že vnaprej!

LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni