|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
edoero Neznanec

Pridružen-a: Tor 29 Jan 2013 18:19 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.04 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pet Apr 12, 2013 1:52 am Naslov sporočila: Rele in Attiny2313 |
|
|
Pozdravljeni,
mene zanima če mi lahko kdo razloži na kaj moram biti pozoren pri izbiri releja.
Imam vezje z čipom Attiny2313 in sedaj bi rabil rele katerega bi to vezje vklapljalo in izklapljalo (izhodna napetost vezja je 5V enosmerni tok), rele pa bi vklapljal in izklapljal neke vrste sireno (ta pa je 230V izmenični tok).
Ker o relejih vem bolj malo, oz. vem samo kako deluje, prosim če mi lahko kdo razloži na kaj moram biti pozoren (oznake na relejih, velikost, itd,...)
Hvala in Lep pozdrav!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.58 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Pet Apr 12, 2013 2:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Rele vežeš na mikrokontroler po shemi v priponki.
Pri izbiri releja glej, da vzameš za kakih 30% več kot bo tekel tok čez njega.
Če veš da bo tok recimo 15A, vzami 20A rele.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
4.18 KB |
Pogledana: |
1464 krat |

|
_________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.66 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Pet Apr 12, 2013 7:21 am Naslov sporočila: Re: Rele in Attiny2313 |
|
|
edoero je napisal/a: |
......., rele pa bi vklapljal in izklapljal neke vrste sireno (ta pa je 230V izmenični tok).
Ker o relejih vem bolj malo, oz. vem samo kako deluje, prosim če mi lahko kdo razloži na kaj moram biti pozoren (oznake na relejih, velikost, itd,...)
Hvala in Lep pozdrav! |
Najprej ugotovi kakšen tok potrebuje sirena za delovanje. Ko imaš znan tok, ki ga "vleče" sirena dodaš še nekaj rezerve pri nazivnem toku releja tako, kot je že predhodnik napisal. Napajenje releja bo verjetno s 5V. Za vklapljanje releja lahko uporabiš tranzistor ali pa kakšen FET.
Samo za primer: če tvoja sirena ne "vleče" več kot 5A toka lahko uporabiš rele, ki je na spodji sliki.
LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
10.01 KB |
Pogledana: |
1428 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
edoero Neznanec

Pridružen-a: Tor 29 Jan 2013 18:19 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.04 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Ned Apr 14, 2013 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
V redu, najlepša hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni