|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Slavko Član

Pridružen-a: Čet 27 Okt 2005 8:11 Prispevkov: 30 Aktiv.: 0.13
|
Objavljeno: Sre Feb 01, 2006 3:06 pm Naslov sporočila: Merjenje nivoja |
|
|
LP!
V cisterni kurilnega olja bi rad meril nivo.
Zanima me kaj priporočate??
Nekje sem zasledil, da se lahko odaljenost meri tudi preko IR diode (oddajna) in IR dioda, ali IR tranzistor (sprejemnik).
Sam zajem podatkov in obdelavo pa bi realiziral z ATmega8.
Hvala!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sre Feb 01, 2006 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mehanski stevec s plovcem ? Saj ne, da bi bilo super nevarno, ampak a si predfstavljas, da si prisluzis tvojih Warholovih 15 minut slave s tem, da te vrze v zrak eksplozija hlapov zaradi kaksne neumnosti pri nacrtovanju vezja (ali proizvodne napake komponent). To bi bili na PopTV veseli ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Feb 01, 2006 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najenostavneje se mi zdi kar z ultrazvokom meriti razdaljo do gladine.
Kakšna pa je kaj vžigna temperatura kurilnega olja? A ni precej visoka? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Feb 01, 2006 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z ultrazvokom boš zelo težko meril v zaprti posodi-preveč odmeva. Poleg tega je kritična tista minimalna razdalja. Glede temperature vžiga - ne vem na pamet bi moral pogledat v kak Ex priročnik. Večji problem kot nafta so plini, ki se tudi sproščajo. Vsa elektro oprema na cisterni mora biti v Ex izvedbi. Osebno se mi zdi dobra varianta predelava kakega plovčka merileca goriva v avtomobilu. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sre Feb 01, 2006 6:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena moznost, ki bi bila izvedljiva elektronsko: merjenje tlaka s senzorjem s cevko (Motorola/Freescale proizvaja take senzorje za merjenje tlaka pri avtomobilih - vzig pa to). Freescale tudi poslje vzorcek brezplacno, senzorji obstajajo za obmocje 1-6 atmosfer se mi zdi (kar bi bilo ravno prav za tako cisterno). Ce bi torej namestil na nastavek daljso (v nafti netopno) cev, in to cev potopil v cisterno cisto na dno, senzor pa postavil izven cisterne na isto "nadmorsko" visino, bi meril tlak na dnu posode; bolj kot je polna, vecji je tlak. Ce je cisterna v obliki kvadra ali pokoncnega valja, je racunanje preostale nafte sploh trivialno, ce pa je bolj kompleksne oblike (polozeni valj, itd.), je pa malenkost bolj komplicirano, a se vedno nic takega, kar se ne bi dalo resiti z eno look-up tabelo v MCUju.
Taka resitev ni nic manj varna kot stikalo za luc v istem prostoru in sva elektronika je v celoti izven cisterne na varnem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Feb 01, 2006 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem to rešil kar po "vodovodarsko". Na stranci čisto spodaj sem izvrtal luknjo in vgradil koleno 3/8 obrnjeno navzgor. Takoj na kolenu je ventil iz katerega se nadaljuje prozorna cev do vrha cisterne. Ko občasno odprem ventil vidim direktno razliko-padec od prejšnje meritve. Imam še to srečo, da je cisterna v tlorisu 1m² in tako vsak mm direktno pomeni en liter.
Plastična prozorna cev je vgrajena v železen U profilček zaradi varnosti. Prav tako je za vsak slučaj tudi ventil.
Ima pa ta patent dve slabosti: treba je izpraznit cisterno pri montaži in sistem ni za daljinski nadzor ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Feb 01, 2006 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Isto sem hotel sam predlagati  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Feb 02, 2006 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Mehanski stevec s plovcem ? Saj ne, da bi bilo super nevarno, ampak a si predfstavljas, da si prisluzis tvojih Warholovih 15 minut slave s tem, da te vrze v zrak eksplozija hlapov zaradi kaksne neumnosti pri nacrtovanju vezja (ali proizvodne napake komponent). To bi bili na PopTV veseli ... |
Kaj pa če bi namesto števca uporabil kar 10 obratni potenciometer ?
No, taka zadeva bi bila izvedljiva tudi v domači delavnici. Na potenciometer je treba natakniti kolešček ki ima tak premer, da je njegov obseg nekako 1/10 globine cisterne, da dobimo celoten merilni obseg. Na os mora biti pripeta tudi vzmet, da bo navila vrvico ko bo gladina visoka. Ko pa bo gladina padala, bo plovec s svojo težo potegnil vrvico in zavrtel os potenciometra. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Feb 02, 2006 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
V trgovinah z ladijsko opremo (tudi v Ljubljani) imajo merilnike za gorivo. Zadeva je v obliki dolge plastične palice, na kateri prosto drsi gor in dol plovec z magnetom za brezkontaktno meritev.Vgradi se z vrha, tako se lahko instalira pri polnem tanku. Zraven spada še instrument , ki kaže položaj magneta (višino tekočine). Indikacija ni v litrih, ampak procentih višine magneta( 0..1/4...1/2...3/4...1). Naprava je narejena za merjenje goriva, to pomeni, da je eksplozijsko varna. Meri lahko tudi druge tekočine. Merilne palice so različnih dolžin, ker ladijski tanki za gorivo nimajo standardnih dimenzij tankov za gorivo. Montaža je enostavna: instrument se veže v seriji z senzorjem na 12 voltov.
Take senzorje sem vgradil na ladji v tank za gorivo, za vodo in WC tank. Dela nekaj let brez težav. (da ne bi kdo kaj mislil: nimam ladje)
Citiram: |
Na stranci čisto spodaj sem izvrtal luknjo in vgradil koleno 3/8 obrnjeno navzgor. Takoj na kolenu je ventil iz katerega se nadaljuje prozorna cev do vrha cisterne. |
Na zgoraj omenjeni ladji so pred vgradnjo merilca merili na isti način. V parih letih pa je nafta spremenila lastnosti merilne cevke. Postala je trda in začela je pokati . Cevka naj bi sicer bila za primerna za nafto... Na morju se nekaj tisoč iztečenih litrov ne pozna kaj dosti, v domači kleti pa je hudič.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni