www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

placevanje za pokojnino: prostovoljno prek ZPIZ-a ?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
eboc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Maj 2005 8:42
Aktiv.: 1.10

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 11:24 am    Naslov sporočila:  placevanje za pokojnino: prostovoljno prek ZPIZ-a ? Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

sicer ni prav "elektronska tema" pa vendarle je mogoče kdo na forumu, ki ima podoben problem oyz. je stvar že preštudiral.
Torej kaj je najpametneje storiti za "na stara leta", ce nisi zaposlen.

Ena možnost je plačevanje prostovoljnega pokojninskega zavarovanja pri ZPIZ-u .
Je to dobra/najboljša možnost (sploh ker so-bodo povečali premijo iy 60 na 190 EUR=?

Ali je mogoče boljše plačevati za pokojnino pri kateri od zavarovalnic ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.63
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

...

Nazadnje urejal/a reber Sob Apr 27, 2013 4:24 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.37
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanje je koliko ti še manjka do pogojev za penzijo. Recimo da imaš možnost izkoristiti še zavod (če ga nisi že pokuril) potem je še najbolje plačevati prostovoljno (predpostavimo, da ne bodo najboljša leta za pokojnino ravno v zadnjem obdobju) in nato na zavod .. Zavedati se moraš , da se ti z neplačevanjem delovne dobe penzija odmika v daleko prihodnost (kaj pa vemo kaj bo trojka zahtevala....)
eboc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mislim da je (edini) plus plačevanje v ZPIZ, ce se potem cez par let zaposliš.

Čeprav bi bilo potrebno preračunati.
Torej če plačuješ le zavarovalnici (ne ZPIZ) in se naknadno zaposliš potem ko
dosežeš pogoje za penzijo dobiš nekaj denarja iz ZPIZ-a ker si bil zaposlen in pa nekaj malega, ali pa ne tako malega če nadaljuješ plačevanje pri zavarovalnici iz zavarovalnice.

Kako je z zdravstvenim zavarovanjem ? A plačuješ prek ZPIZ-a potem imaš v penziji pokrito tudi to - zdravstveno zavarovanje ?
Nazaj na vrh
eboc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Jaz v ZPIZ ne plačujem, ker ne verjamem, da bo čez nekaj desetletij v tem žaklju še kaj drobiža. Plačujem naložbeno zavarovanje, menim, da bo ta denar zagotovljen, čeprav donos ne bo ne vem kakšen. Naložbe s slabšim donosom so bolj zanesljive od bolj tveganih naložb, ki imajo lahko visok ali pa zelo nizek donos, celo izgubo.

A mogoče veš kako je z zdravstvenim zavarovanjem v tem primeru ? A ga boš imel ?
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

...

Nazadnje urejal/a reber Sob Apr 27, 2013 4:24 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
GUMY
trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Aktiv.: 2.72

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2013 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor ti priporočam da plačuješ v SPIZ, ker je to najceneje, da ti teče delovna doba. Država bo vedno dajala neke penzije, vprašanje pa je v kakšni višini. Za 60 EUR vplačila, boš sigurno dobil ven več kot si vplačal. Tudi če se podraži, je to še vedno poceni. Ko pa boš kaj več zaslužil pa si vplačuj še nekam v eno privat zavarovanje, varčevanje,..
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.95
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2013 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

leta 1999 sem za nepremičnino plačal 50.000 mark. Čisto računsko torej 25.000€.
Če prav računam, je danes to 45.050€ ? (25.000 x 1,802 inflacije)
http://www.stat.si/indikatorji_preracun_inflacija.asp

Kam bi moral leta 1999 naložiti 25.000€ gotovine, da bi danes imel 45.050€ ?
Na banki bi se to izšlo, če bi kje imeli 5,7% letne obresti (2013-1999 = 14 let; 80,2% inflacije / 14 = 5,72%) Pa jih kje imajo ?

Ali konkretno: ali katera državna ali "para"-državna ustanova zagotavlja, da ti naloženega denarja ne bo požrla inflacija ?

matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.72
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2013 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Seveda ga imam, obvezno sem zavarovan po ženi, dodatno zdravstveno zavarovanje pa tako vsi plačujemo Wink ne glede ali si zaposlen ali ne.

Torej si na socialki?

LP

Vran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Maj 2011 11:32
Aktiv.: 0.54
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2013 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, a nisi vedel?

reber je pameten, ne plačuje prispevkov in se gre malo sivo-črne ekonomije:)
Nazaj na vrh
matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2013 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@reber: Prosim odgovori na moje vprašanje. Če je (in mislim da je) odgovor pritrdilen, še napiši vzrok. Res me zanima. Hvala

LP

reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 27, 2013 12:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matejcek81 je napisal/a:

Torej si na socialki?

NE

Nazadnje urejal/a reber Sob Apr 27, 2013 4:36 pm; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 27, 2013 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@reber:
Saj ne vem, kaj si naj mislim...
Imam sp in delam že 4 leta. Vmes sem imel težko prometno nesrečo in sem moral sam dostavit dokazilo bolniškega staleža iz DURS-a na ZZZS. Bil sem na berglah! Samo za to, da sem dobil nadomestilo za tisti čas, ko sem bil v komi in priklenjen na bolniško posteljo. Da ne govorim o tem, da sem dobil od države 480€ na mesec in sem moral plačat DDV in vse ostalo. Ostalo mi je za "pir"! Hvala bogu, da je moja draga imela takrat službo. Njen prihodek je bil minimum (4 urni delovnik). To je trajalo 6 mesecev. Imava otroka starega 6 let. Zdaj si pa predstavljaj situacijo. No, zdaj je situacija takšna, da delam na terenu povprečno 10ur/dan in dobim dovolj plačano, da lahko živimo. Moja draga je izgubila službo v javnem sektorju. Poslala je okrog 300 prošenj in ponudb za delovna mesta in nič. Groza!

Ti si zavarovan preko žene? Super. Kaj misliš od kot pride denar za tvojo osnovno zavarovanje? Iz sklada, v katerega plačujemo vsi (razen tebe in tebi podobnih). Za dodatno zavarovanje pa imaš? Zanimivo.

Kolikor vidim, si dobro podkovan v svoji stroki. Takšni kader je iskan.
Moje mišljenje: Imel si s.p. in bankrotiral (nisi edini). Zdaj si preveč sposoben, da bi se ponižal z navadnim "šihtom". Raje živiš na plečih delavnih ljudi - tudi tvoje žene.

Glede tvoje "sive ekonomije": Na tvojem forumu prodajaš zadeve. OK bi bilo, če bi vsaj imel za to kakšno ozadje! Vsaj društvo, ki te ne stane nič na leto (razen računovodja - še to dobiš kot sponzorstvo).

Obnova hiše. Kdo pa tega ne dela? Zraven mojega dela se vedno najde karkoli doma za naredit (sedaj delam toplotno črpalko, fasado itd.). Spat ne grem nikoli pred polnočjo (se vidi iz mojih postov na forumu), vstanem se med 6to in 7mo uro zjutraj, delam čez praznike (recimo danes)... Ti pa si veselo doma, kucaš po forumih in daješ vtis, kot da si "bog in batina - veleum".

Zakaj se vse draži in zvišujejo prispevki? Ker takšni, ki bi lahko delali, ne delajo in celo nimajo slabe vesti pri sivi ekonomiji - nam pa blokirajo račune za 1,85€ neplačanih prispevkov.

Ne rečem, tisti, ki so nesposobni za delo, samo takšni kot si ti pa lahko prispevajo nekaj v javno dobro. Nam večajo vse po spisku, drugim se pa je**. Če bi vsi tako delali bi bili kar hitro v anarhiji. In spet bi se pritoževali tisti, katerim budilka ne zjutraj ne zvoni.

Najraje bi te na sramotilnega pripopal.

Pa brez zamere - Moje mišlenje! Upam, da te bom kdaj spoznal v živo. Koliko si pa sploh star?

pa LP

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.07
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 27, 2013 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, meni se Reber ne zdi problem, ampak sistem, ki takšne (in še veliko hujše!) anomalije dopušča. Slučajno poznam Rebrov primer in lahko samo rečem, da so ga malo brez vazelina od odzadaj ... (sem tudi sam kar nekaj časa rabil po odprtju SP, da sem postavil cene na pravo mesto!)

Tudi sam imam s.p. že več let, ravno tako sem tudi ravno dobro po daljši bolniški (4 mesece) in lahko rečem podobno kot ti, Matej - hvala Bogu, da je imela žena tudi službo, sicer bi tenko piskala (btw - sem v 2. razredu glede prispevkov, bolniške sem dobil 380 EUR, pa še to prvo konec marca). Totalno zgrešeno je že plačevanje bolniške (zakaj mora delodajalec (ali sam?) prvih 30 dni plačevati bolniško, če plačuješ (ne nizke!) prispevke ravno v ta namen?). Pa to še zdaleč ni edina ...

Z delom doma (sploh, če imaš več otrok) dejansko lahko hitro prišparaš več, kot če hodiš v slabo plačano službo, tri ali štiri otroke pa pošiljaš v plačljiv vrtec. Sem zdaj, ko sem bil več doma videl, da bi se dalo hitro navaditi tudi na kaj takega ...

Lp, g

reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 27, 2013 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matejcek 81, ker se imam tako fino in fajn te verjetno zanima kako se to dela, zato predlagam, da se kar osebno oglasiš, me boš spoznal v živo.
Tvoj gnev popolnoma razumem (sam sem tudi marsikaj izkusil), država nas molze in dokler se pustimo, bolj si pošten, bolj si
Če sem iskren, grem na sramotilni steber, zato sem brisal prejšnje odgovore. Še en dokaz, da v tej državi ni dobro biti iskren.

.

Nazadnje urejal/a reber Sob Apr 27, 2013 4:59 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 484 dni