www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Hobi stroj 3 v enem za obdelavo pločevine

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2013 3:40 pm    Naslov sporočila:  Hobi stroj 3 v enem za obdelavo pločevine Odgovori s citatom

Takole, kot je bilo predlagano:
s54jp je napisal/a:
Za to predlagam novo temo: Nabava krivilnega stroja za hobiste

Jaz sem omenjeni strojček kupil v WD tehnik za 223€ z ddv, več popusta niso želeli dati Sad čeprav večkrat kaj kupim pri njih, tudi tokrat sem, da je bila le ena poštnina.

Strojček še nisem preizkusil, ker ga moram prej natančno nastaviti. Vzrok, da je težko rezati debelejšo pločevino je jasen, kline niso pravilno nastavljene in jih žal tudi ni možno dobro nastaviti. Pri mojem strojčku je bil rezilni rob ene kline že poškodovan, ker je nekdo v tovarni očitno preveč zategnil kline skupaj in premaknil stroj in s tem odrgnil rezilni rob. Dogovoril se bom za nove kline, ki bodo dodatne kline za kompenzacijo, ker bom strojček moral temeljito nastaviti in dodelati.
Ker sem stroj natančno pregledal, sem ugotovil pomankljivosti, na katere sem računal in jih bom tudi sam odpravil.

Stroj tak kot je je nekaj med polizdelkom in izdelkom.

Prizma z V utorom je hkrati nosilec za zgornjo klino škarij je slabo obdelana na mestu kjer je pritrjena klina, utor ni raven in zato ukrivi klino, zato ni mogoče nastaviti škarij. Utor bom porezkal in tako poravnal. Podobno velja tudi za spodnjo podajalno mizico, ki je nosilna za spodnjo klino, tudi ta utor bom poravnal.
Krivilni noži se na eni strani ne uležejo točno na sredino prizme, potrebno bo podložiti nosilno in vodilno ploščo prizme. Prizma je bružena gladko z obeh strani, ne pa tudi vodilna plošča za prizmo, tudi ta bi bila lahko malo bolj gladka, je pa samo poravnana s "šepingom". Površine, kjer so deli strojčka z vijaki pritrjeni skupaj niso videti, da bi bile natančno porezkane, zato bom te stične površine pogladil z rezkarjem, da odstranim vsaj barvo in po potrebi malo poravnam.
Deli strojčka so iz litine, verjetno gre za sivo litino, zato obdelava ne bo problem na mojem rezkalnem stroju, težave imam le z vpetjem, saj imam mizico malce premajhno, tudi tukaj sem že začel reševat težavo.

Moje mnenje je, da je omenjeni strojček čisto v redu za to ceno, seveda pod pogojem, da dodam še nekaj svojega natančnega dela za dokončno obdelavo in nastavitve. Za nekoga, ki ne zna in nima možnosti ali se sploh ne zaveda, da te stvari morajo biti natančno nastavljene, tak strojček ni primeren, ker je, kot sem že napisal, nekakšen polizdelek. Sama konstrukcija in materiali so po mojem mnenju v redu in menim, da bom brez težav lahko rezal 1,5mm aluminij, ko bo vse natančno in brezhibno nastavljeno. Škarje morajo biti nastavljene tako, da odrežejo običajen pisarniški papir. Če je preveč zračnosti, se tudi pločevina težje reže, če je preveč na trdo, se kline poškodujejo in spet ni v redu in ne reže dobro.

Ko bom dobil dodatek za moj rezkalni stroj, bom lahko obdelal tisto, kar sem si zamislil, potem bom strojček sestavil, nastavil, preizkusil in poročal o rezultatih.

Za izdelavo malih ohišij je aluminij 1,5mm več kot dovolj, sploh ne razmišljam, da bi delal z 2mm pločevino, kaj mi bo potem masiven in težak stroj, ki ga nimam kam postaviti. Če bi imel prostor, bi že imel večji stroj, čeprav ga ne rabim, mogoče bi pa delal škatlice na količino Smile

sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.86
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2013 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To bi bila rešitev za marsikaterega hobista, se strinjam, da bi bilo rezanje in zapogibanje aluminija 1,5mm dovolj.
Tako kakor si napisal, vsak nima možnosti dodatne obdelave in dodelave, na žalost.

reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2013 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri manjših škatlicah je dovolj 1,5mm tudi za čelno ploščo, tudi če je brez zapiganih robov. "Kaj je majhna škatlica ali ohišje?" se bo marsikdo vprašal? To naj presodi vsak sam Wink Poskusiš in vidiš koliko se vse skupaj upogiba, krivi in je stabilno. Zakaj bi pretiraval z debelino, saj je debelejšo pločevino težje rezati in kriviti, pa še dražje je. Treba je izbrati primerno in optimalno debelino, pa je vse skupaj bolj enostavno.

Glede strojčka pa sem moral napisati, ker tak kot je marsikomu ne bo odgovarjal, brez dodelave seveda. Pomankljivosti so lahko dobra točka za še nekaj popusta, jaz si bom izboril dodatne kline za škarje, te skrhane pa bom dal nabrusit. Kline so za omejeno število brušenj, tako da utegne priti prav Smile Če je vse prav nastavljeno, se kline dolgo ne skrhajo, seveda če ne pretiravamo s kakšnim trdim materialom.

Strojčku bom dodal še podložno ploščo, verjetno kakšen 20mm debel aluminij (železa nočem zaradi teže), da povečam togost konstrukcije, saj glavna dva stebra držita skupaj samo mizica in drsna opora prizme, stične površine pa niso pravilno obdelane. Nameravam obdelat tudi "nogice" glavnih stebrov, da bo površina popolnoma ravna in pritrjena na podložno ploščo. Sama plošča me bo stala okoli 35€ (max 40€), obdelal jo bom sam.
Poleg vsega je potrebno obdelat marsikateri oster rob, krivilni noži so samo nažagani in ostali so čudno ostri robovi, rezkani utori za kline škarij so tudi čudno ostri (sem se že urezal), tako da bo treba vložiti kar nekaj ur. Zamenjati bo treba nekaj vijakov z boljšo kvaliteto, to pa je več ali manj vse, kar trenutno načrtujem.

Ja, in nakupni ceni bo treba dodati nekaj materiala in ur, pa sem že preko 250€ ali blizu 300€. Vsekakor sprejemljiva cena, če bo na koncu vse delalo tako, kot mora in mislim da bo delalo tako kot mora.
Zakaj nisem strojčka preprosto vrnil, saj imam čas 15 dni, ker je bil nakup na daljavo? ker stroj rabim, želim si ga že več let in vedno je prišlo nekaj vmes, običajno je bila nekvaliteta tista, ki me je odvrnila od nakupa, ampak to sem vzel v zakup, dodam nekaj ur in nekaj materiala, pa bo vse v redu. Na koncu bom dobil dimenzijsko ustrezen strojček, ki mi ne bo požrl veliko prostora, skupna teža bo pa taka, da prenašanje ne bo zahtevalo pomoči sosedov, ki niso vsak trenutek na voljo.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2013 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vi kar. Ta stroj smo gledali. Stroj ne zmore rezati niti 1mm Al pločevine. To je v specifikacijah tudi navedeno (0,8mm max). O 1,5mm nima smisla niti sanjati. In tu se kaj dosti ne da predelati. Sile ki pri tem nastanejo se prenašajo na excenter, ki je tak kot je. Večja ročica pri zvijanju pomeni le to, da bo excenter preobremenjen. S škarjami za papir pač ne gre rezati pločevino.

S tem strojem sem skrivil tudi 2mm Al, a le na dolžini 3,5 cm. 1,5mm aluminij na dolžini 30 cm pa ne gre.
Eno so želje, drugo pa realnost. Želje so me gnale v Slovensko Bistrico, kjer sem spoznal realnost. Pa ne le jaz, Jaka57 in njegov oče, ki se s krivljenjem pločevine ukvarja že celo življenje sta bila enakega mnenja.

Buditi lažno upanje in zavajati ljudi je sicer fino, a ne gre brez posledic. In te bo potem treba prevzeti in jih nositi! reber si na to pripravljen ?

Nazadnje urejal/a VolkD Pon Apr 22, 2013 10:26 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2013 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V razredu do cca 200€ se da narediti le krivilni stroj, ki deluje na principu panta. In če hočeš, da je kolikor toliko natančen je tudi s to ceno to težko. O prizmah in krivilnih nožih pa kar pozabite.
sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2013 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Vi kar. Ta stroj smo gledali. Stroj ne zmore rezati niti 1mm Al pločevine. To je v specifikacijah tudi navedeno (0,8mm max)...........

V nekaterih piše še celo samo 0,6mm, to bi bolj verjel.

Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 22, 2013 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@reber: v glavnem si že opisal vse slabosti stroja (togost, nenatančna izdelava,...) pozabil pa si bistveno, tj. debelina pločevine, ki jo lahko obdelujemo!
Darko je že na kratko opisal glavne probleme tega stroja, ampak očitno ga nihče ne posluša! To je približno tako, kot kupovanje inštrumentov za našo branžo.
Digitalni mutimeter dobiš za nekaj $, toda vseeno gremo kupit takega za nekaj deset ali celo 100€. Zakaj neki?
Kakorkoli, z nami, na ogledu teka stroja, je bil tudi moj oče, ki je upokojeni ključavničar in se je večino svojega življenja ukvarjal z obdelovanjem raznih vrst pločevine.
Ko je zagledal ta stroj, sem po izrazu na obrazu videl, da to ni to, vendar je vseeno stroj pregledal in ocenil, da ga nima smisla kupovati.
Res je, odrezali smo 1mm mehkega Al vendar ni šlo zlahka, rekel bi celo težje, kot če bi ga rezal na delavniške škarje, več pa kar odmisli, če misliš še rezati 1mm!
Ja problem je v kotu rezalnih klin, toda tudi če bi bil kot večji, nastane problem v togosti stroja in posledično v deformacijah.
Naslednji problem je pri krivljenju, npr. če kos pločevine zakriviš trikrat, ga le stežka izvlečeš ven, zaradi neustrezno narejenih stranic stroja.
Valji za valjanje (krivljenje) pločevine so popolnoma brez potrebe. Res bi rad videl nekoga, ki ni iz tega "foha" kako bo med temi valji valjal pločevino!?

Torej, popolnoma se strinjam z Darkovim zadnjim stavkom malo višje:
Citiram:
Buditi lažno upanje in zavajati ljudi je sicer fino, a ne gre brez posledic. In te bo potem treba prevzeti in jih nositi! reber si na to pripravljen ?

Pa še nekaj, sicer bom ponovil kar je napisal Darko in še malo dodal:
za to ceno dobiš delavniške škarje in krivilni stroj na pant, s katerim boš lahko krivil tudi debelejšo pločevino, pa še nekaj denarja ti ostane.

reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 2:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zavajam ljudi? pa kaj je z vami, ste bolani ali kaj?
Vse to sem napisal prav zato, da NE bi šel kdo kupovat stroja, če le tega ni sposoben in nima možnosti dodelat do konca, ker to kar prodajajo v WD tehnik je nekakšen polizdelek.
Mislim, da je najbolje, da preberete še 1x kar sem napisal zgoraj.

Napisal sem tudi, da je konstrukcija po mojem mnenju taka, da bo po dokončni obdelavi in nastavitvi strojček sposoben rezati 1,5mm aluminij na celotni dolžini kline. Nagib kline je pravilen, znaša nekaj več kot 2°, tako da tu ne vidim problema. Podatki prodajalca so taki, da naj bi strojček rezal in krivil 1mm železno pločevino, torej bi šlo aluminij še nekoliko debelejši. Tudi aluminij je različnih trdot, tako da tukaj jasno da pride do odstopanj. Za tisti 1mm železne pločevine prav gotovo ni mišljeno rezanje trde železne pločevine, ampak običajne mehke železne pločevine.

Valjčki za zavijanje pločevine so za naše potrebe odveč, to je jasno, ampak so pač tam kjer so. Jaz jih ne rabim, čeprav mislim, da nekaj bom pa imel za spustit skozi te valjčke Smile

Zgoraj sem napisal, da je obdelava le na pol, da je nenatančna in stroj tak kot je, ne ustreza. Za dokončanje izdelka bo treba vložiti nekaj ur. Pred nekaj urami sem brusil nože za upogibanje, konusne robove še nisem, sem pa prebrusil ostale tri robove, da so sedaj pravokotni, ravni in gladki. Vse sem strojno prebrusil, saj rezkanje zaradi trdote ni bilo primerno. Razdrl sem tudi celoten stroj in primerjal glavna dva nosilca in pripravil skico, katere robove bo potrebno porezkati in poravnati. Ugotovil sem precej nenatančnosti in to je tudi vzrok, zakaj vi na testu niste mogli rezati željene 2mm debeline pločevine.

Za vsako mojo izjavo trdno stojim, trdim le tisto, v kar sem prepričan, tako da mi ne bo potrebno nositi nobenih posledic, ki jih ti Darko omenjaš in ja, sem pripravljen Very Happy VEDNO, kaj pa ti?

VolkD je napisal/a:
Debelina 1 mm velja za rezanje - železo. Al je lahko debelejši. 1,2mm. Upam, da bo šlo tudi 1,5 Smile
http://issuu.com/wd-tehnik/docs/wdt-2012
Stran 39.
Glede na to, da imajo zadevo na zalogi, lahko gremo tudi na ogled. Jaz sem že interesent za to.

VolkD je napisal/a:
Vi kar. Ta stroj smo gledali. Stroj ne zmore rezati niti 1mm Al pločevine. To je v specifikacijah tudi navedeno (0,8mm max). O 1,5mm nima smisla niti sanjati.

VolkD je napisal/a:
Rezanje poizkusili smo kar nekaj tega. Stroj lahko odreže 1mm Al pločevino. Pri tem ni treba nič forsirati, gre gladko in tekoče. Pri 1,5 mm pločevini se mu rahlo zatakne. Uporabiti je treba več sile in občutki so vse prej kot prijetni. Potem sem pod škarje dal 2 mm pločevino...

Nekoliko nasprotujoče si izjave Rolling Eyes

.

WD_tehnik_katalog_str-39.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  103.16 KB
 Pogledana:  12 krat

WD_tehnik_katalog_str-39.jpg

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70613.72

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 7:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Zavajam ljudi? pa kaj je z vami, ste bolani ali kaj?

Za vsako mojo izjavo trdno stojim, trdim le tisto, v kar sem prepričan, tako da mi ne bo potrebno nositi nobenih posledic, ki jih ti Darko omenjaš in ja, sem pripravljen Very Happy VEDNO

Ne bit tako prepričan v svoje izjave ! Lahko se ti namreč zgodi, da boš svojo pripravljenost moral zagovarjati.

Citiram:
.. kaj pa ti?
Ne jaz zaenkrat nisem pripravljen odgovarjati za to kar nisem naredil, lahko pa popravim stvari in določene tekste objavim.
s58a
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Apr 2013 10:29
Aktiv.: 0.23
Kraj: M.Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 24, 2013 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem

Tudi jaz sem ga kupil po povzetju pri WD-Tehnik, že zaradi tega, ker so daleč najcenejši v bližnji in daljni okolici v Sloveniji,Avstriji in Nemčiji, kar je pri nas prej izjema kot pravilo. Nič nisem handlal, saj mi je to prvi nakup pri njih.

Darko je zapisal, da je kar solidne izdelave in to mi je bilo dovolj tehten razlog za nakup. Izgleda, da sem ga dobil kakšen dan pred Reber-jem, saj sem nekaj opisanih napak-netočnosti tudi sam ugotovil in odpravil (navaden brusni papir). Je pač tako eni ste profesionalci, drugi pa amaterji in hobisti.

In še prvi izdelek Alu 1.5mm, da se kriviti 10mm robnik tudi do 350mm.
Ne bom dajal svoje ocene, ker za to res nisem kvalificiran in prvič krivim z takšnim orodjem.

Dejansko škatla izgleda bolje kot na sliki saj fotaparat malo popači.

lp Boris

Škatla.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  31.4 KB
 Pogledana:  65 krat

Škatla.jpg

Nazaj na vrh
sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 24, 2013 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s58a je napisal/a:
Lep pozdrav vsem

Tudi jaz sem ga kupil po povzetju pri WD-Tehnik, že zaradi tega, ker so daleč najcenejši v bližnji in daljni okolici v Sloveniji,Avstriji in Nemčiji, kar je pri nas prej izjema kot pravilo. Nič nisem handlal, saj mi je to prvi nakup pri njih.

Darko je zapisal, da je kar solidne izdelave in to mi je bilo dovolj tehten razlog za nakup. Izgleda, da sem ga dobil kakšen dan pred Reber-jem, saj sem nekaj opisanih napak-netočnosti tudi sam ugotovil in odpravil (navaden brusni papir). Je pač tako eni ste profesionalci, drugi pa amaterji in hobisti.

In še prvi izdelek Alu 1.5mm, da se kriviti 10mm robnik tudi do 350mm.
Ne bom dajal svoje ocene, ker za to res nisem kvalificiran in prvič krivim z takšnim orodjem.

Dejansko škatla izgleda bolje kot na sliki saj fotaparat malo popači.

lp Boris

S čim si pa ostale luknjice naredil?

s58a
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Apr 2013 10:29
Aktiv.: 0.23
Kraj: M.Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 24, 2013 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse narišem v Eaglu ali kakšnem drugem programu, sprintam na samolepilni papir, katerega potem zalepim na alu.

Obrobe izrežem z zvodnimi škarjami,manjše luknje zvrtam, večje pa izrežem z lok žagico.

Vsaj jaz dosti bolje vidim črno linijo na beli podlagi, pa še nic ne kracam po alu.

Po zvijanju odstranim papir.

Včasih so se dobile kvalitetne žagice rumene barve, vendar gre tudi z drugimi.

lp Boris
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni