|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KrEn Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55 Prispevkov: 180 Aktiv.: 0.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Maj 16, 2013 3:51 pm Naslov sporočila: Izvor enosmerne napetosti od 0 do 10 kV |
|
|
Ali se je kdo ukvarjal z izvorom enosmerne napetosti z razponom od 0 do 10.000 v in
tokom nekje do 5..10 mA.
Zanima me kaksna preverjena varianta. oz načrt.
Osebno razmišljam o transformatorju 2x6 V sekundar. Primar 220 V.
Na sekundarju bi izvedel oscilator , ki bi se napajal z 12 v. Iz primerja pa bi naredil mnozilnik napetosti do 5 ali 10 kv.
Druga varinta je kaskada za televizor. No pa še kaksna varianta bi se našla.
Kak predlog za ta problem.
Da si preveč ne razbijam glave ...
lp
KrEn |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ivan2 Član

Pridružen-a: Ned 06 Jan 2013 21:40 Prispevkov: 89 Aktiv.: 0.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Maj 16, 2013 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem (davno nazaj) delal nekaj podobnega in sem uporabil nekaj sestavnih delov iz starega ČB TV sprejemnika - feritni transformator z visokonapetostim navitjem, ki sem ga vzbujal s. ca 15kHz na primarni strani v vezju astabilnega multivibratorja. Je pa bilo breme več ali manj stalno, tako, s tem pa tudi izhodna napetost. Tvoj problem je bistveno bolj zahteven, saj 10kV in 5 do 10 mA zahteva 50 do 100 W izvor enosmerne napetosti. Pri tem ni jasno, kakšna je zahteva po stabilnosti v odvisnosti od obremenitve.
Običajen transformator z FE jedri odstetujem, saj zahteva veliko število ovojev, nizke frekvence vzbujanja in za doseganje visokih napetosti ni ravno učinkovita rešitev. Množenje napetosti pa bi moralo biti nekje v rangu 45x za 10kV, to pa da veliko število kondenzatorjev (pri toku 5-10mA) velikih kapacitet. Nekoč davno sem delal nekaj podobnega (bio ionizator, ki je delal na ca. 6kV in še en usmernik s 3-kratnim množenjem napetosti do ca. 2kV z navadnim transformatorjem). Predvsem se je zkazalo, da je z množilnikom pridobljena enosmerna napetost (poleg tega, da lahko zahteva zelo veliko visokonapetostnih kondenzatorjev in s tem razmeroma veliko prostornino) zelo odvisna od obremenitve, ker nima stabilizacije, pa tudi sicer zmore samo minimalne tokove.
Če se želi večja stabilnost izhodne napetosti, množilnika ne bi priporočal ampak raje kakšen (izhodno napetosti in moči primeren) feritni transformator, vzbujan z ustrezno visoko frekvenco.
Zgolj v dodatno informacijo.
Ivan _________________ Na koncu se vse uredi (če se ne, pomeni, da še ni konec). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Čet Maj 16, 2013 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če bi vzel dva trafota iz crknjene mikrovalovke, vezal sekundarje v serijo, primarja pa na varjak. Usmernik pa narediš iz diod 1N4007, kakšnih 20 v serijo za vsako vejo. Tudi kondenzatorje za visoko napetost najdeš tam. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Maj 16, 2013 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imamo kar nekaj te robe, samo nisem se nikdar spuščal v detajle, kako je narejeno. Mislim, da s kaskado. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70760.21
|
Objavljeno: Čet Maj 16, 2013 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SolarPlazma Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47 Prispevkov: 175 Aktiv.: 1.08 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se ukvarjal s takimi viri. Če potrebuješ tok 10 mA ali več, je potem morda še najeonstavneje variak 0-230V, nato neonski trafo ustrezne napetosti/ moči in množilno vezje, npr. Delonovo iz dveh diod in dveh kondenzatorjev, ki efektivno napetost pomnoži za 2,82 krat, ali pa ustrezna kaskada. (Kaskada od TV ne zmore takega toka. )
Izdelava vira s feritnim trafotom je sicer tudi možna, a terja mnogo več znanja in izkušenj in je nazadnje dražja, čeprav je vezje precej manjše in kompaktnejše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni