www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težava z LCD in AT89C4051

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muc82
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 13 Feb 2014 7:43
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 13, 2014 8:10 am    Naslov sporočila:  Težava z LCD in AT89C4051 Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni,

Naletel sem na zanimivo stvar. Ko na AT89C4051 naredim:

$crystal = 12000000

Config Lcd = 20 * 4
Cursor Off Noblink
Cls

Do

Locate 1 , 1 : Lcd " Temperatura "
Locate 2 , 1 : Lcd " Datum "
Locate 3 , 1 : Lcd " Testiranje "
Locate 4 , 1 : Lcd " Program "

Loop

mi display deluje zelo čudno. V določenih momentih se prikazuje text, nato spet ne, ali je blank ali pa so kr neki znaki.
Ko se prikazuje tekst in resetiram atmela (RST na +5V) se več nič ne prikaže dokler ne zavrtim potenciometra za Vdd na LCD-ju.
Na splošno je zanimivo da ob vrtenju potenciometra (10k) za Vdd namesto teksta nastajajo kr neki znaki.
A je imel že kdo podoben problem? Prvič sem naletel na ta problem in bi zadevi rad prišel do dna. Sploh ker je to osnovna stvar in ne funkcionira.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.85
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 13, 2014 8:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ni LCD slučajno 3,3V-ten ?
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 13, 2014 8:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče nebi škodila kaka pavza med prikazovanjem, saj je izvajanje izjemno hitro in LCD ne "folga" obdelati podatke. Probaj tudi brez atmela, če ti normalno dela kontrast.

Koda:
wait 1

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 13, 2014 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

neeeee...pavza ni potrebna, sem jaz delal že na 16 MHz (in na 48MHz na Xmegi) brez problema.če bi vsakič dajal 1 sek pavzo ne bi nikamor prišel s programom...
Ampak, kot pravi dkone: LCD odklopi s kontrolerja in preveri, če kontrast lepo deluje samo s priključenim napajanjem.
Pa - koliko dolge imaš pa povezave s procesorja do LCD? ČE so predolge, lahko vleče motnje.
SI preveril Datasheet od LCD-ja, če je slučajno pinout drugačen ?Sicer malo verjetno, ampak zgodi se pa lahko...
pa nekateri lcdji so rabili negativno napetost za kontrast, recimo...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 13, 2014 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skoraj prepričan sem, da imaš nekaj narobe povezano pri LCDju
muc82
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 13 Feb 2014 7:43
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 13, 2014 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
Hvala vsem za pomoč in nasvete. Izkazalo se je da je težava v LCD-ju. Danes sem našel še enega starega, priklopil in ta dela brez problema.

LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni