www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Winwos XP in Windows 7 izbris enega
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2013 11:01 am    Naslov sporočila:  Winwos XP in Windows 7 izbris enega Odgovori s citatom

Torej na istem disku in dveh različnih particijah imam naložena omenjena sistema. Ker potrebujem več prostora in XP-ja več ne potrebujem bi ga rad izbirsal, nedodeljen prostor pa pridružil Windows 7 particiji.

Težava pa je, da ne vem kako naj formatiram Windows XP particijo. Namreč če jo dekativiram se mi hkrati uniči boot menu in ne morem dostopati do nobenega sistema.

Združevanje ni problem zanima me le kako praticijo izbrisati?

Vnaprej hvala.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2013 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za urejanje, popravljanje in ustvarjaje boot tabele obstaja nek program, mislim da bcdedit. Lahko poskusiš z njim.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2013 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem naložil, pa kokor gledam ni nič drugače kakor pri FreeBCD. Če prav razumem je težava v tem, ker je ta tabela shranjena na XP particiji in gre z formatiranjem ali deaktivacijo vse v... Ali ne vidim ali pa ne najdem opcije spremembe mesta shranjevanja te tabele.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2013 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uh...težko ti tu pomagam. Nisem kaj dosti delal s tem orodjem. Sam bi se tega namreč lotil drugače: naredil bi kopijo cele sedmice, pobrisal celoten disk, namestil nanj sedmico in potem obnovil prej narejeno sedmico (brez MBR tabele). Vse skupaj največ dve uri dela. Za kopijo sedmice lahko uporabiš acronis (plačljiv), jaz zadnje čase uporabljam Macrium, ki je free. Edina omejitev je da ne moreš dati ukaz za restore iz programa v windowsih, ampak moraš bootati s CDja, ki ga narediš v ta namen. Nič kaj hudega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kastaneda
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18
Aktiv.: 2.40

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2013 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi s TEM šlo.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrsmok
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Sep 2009 10:50
Aktiv.: 0.31
Kraj: Gorenja vas

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2013 3:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pojdi v Windows 7 in izbriši Windows XP particijo. Resize particije pa potem lahko narediš tudi kar iz Windows 7. To opcijo ima že vgrajeno.
Ponovno zaženi računalnik z namestitvenega cdja za Windows 7 in daj repair. S tem se ti bo popravil MBR. Nisem nikoli probal, vendar mislim, da mora delovati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.70
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2013 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem imel inštalirana dva XPja. Z delujočim sem vstopil, v zaženi sem vpisal msconfig ter pogledal na zavihek kako ima boot sekvenco. Nato sem izbrisal WINDOWS okvarjeno mapo ter popravil tabelo.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2013 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mrsmok je napisal/a:
Pojdi v Windows 7 in izbriši Windows XP particijo. Resize particije pa potem lahko narediš tudi kar iz Windows 7. To opcijo ima že vgrajeno.
Ponovno zaženi računalnik z namestitvenega cdja za Windows 7 in daj repair. S tem se ti bo popravil MBR. Nisem nikoli probal, vendar mislim, da mora delovati.

Takole sem naredil, ampak sem le deaktiviral particijo, da bi jo lahko formatiral, pa potem ni šlo več v noben sistem. Če prav razumem pa je vzrok tak. Boot tabela je bila na neaktivni XP particiji, posledično ni zaznalo nobenega sistema pri zagonu niti ni ob vstavitvi DVD-ja z Windows 7 ponudilo opcije repair, ker ni zaznalo nobenega naloženega sistema. Potem sem preko DVD-ja in CMD-ja spet aktiviral XP particijo in zadeva deluje kot prej. Če prav razumem bi moral boot nekako premaknit, samo kako ne vem.

Sicer ne gori voda in bom počakal še kake predloge.

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.70
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2013 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si probal zgoraj napisano?
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kobranka je napisal/a:
Si probal zgoraj napisano?

Težava je v tem, da v trenutku ko dam jaz XP pariticjo v neaktivno, da jo lahko pobrišem ne morem več priti v sistem, ker če prav razumem, je boot na XP paritciji in ga moram nekako premaknit na 7, formatirat XP ter združit.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stvar se čedalje bolj nagiba k ponovni inštalaciji, saj tudi z sliko C particije zaradi boot tabele na D ne rešim ničesar.

Sem pa danes našel rešitev, pri kateri se je seveda zopet moralo zataknit in izpjunit eror v stilu ne morem pognati BCDBoot.exe. Temu je sledila rešitev rešitve, ki pa je izpljunila, češ da za moj sistem ni primerna in sem spet tam...

matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.69
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://windows.microsoft.com/en-my/windows7/transfer-files-and-settings-from-another-computer

1. backup na zunanji disk
2. instalacija novega "clean" sistema
3. restore

LP

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A, super najlepša hvala mi bo olajšalo delo. Sicer bom še malce pobrskal in če ne uspem grem res ponovno nalagat.
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.69
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta zadeva deluje bolje kot si lahko misliš Wink

V dveh urah imaš vse narejeno.

LP

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2013 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj sem ti že jaz par dni nazaj predlagal zelo podoben postopek, pa ti takrat očitno ni preveč dišalo...
protoncek je napisal/a:
Sam bi se tega namreč lotil drugače: naredil bi kopijo cele sedmice, pobrisal celoten disk, namestil nanj sedmico in potem obnovil prej narejeno sedmico (brez MBR tabele). Vse skupaj največ dve uri dela. Za kopijo sedmice lahko uporabiš acronis (plačljiv), jaz zadnje čase uporabljam Macrium, ki je free. Edina omejitev je da ne moreš dati ukaz za restore iz programa v windowsih, ampak moraš bootati s CDja, ki ga narediš v ta namen. Nič kaj hudega.

Namreč, če boš sedmico nalagal na novo, ti bo naredila 100M skrito particijo, kjer bodo BOOT podatki. Potem ni več težav.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni