|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
JasonXtreme Neznanec

Pridružen-a: Tor 28 Maj 2013 0:54 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.05 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 1:15 am Naslov sporočila: Koračni motorji - kje jih dobiti? |
|
|
Lep pozdrav vsem skupaj!
Že kar precej časa brkljam po elektroniki, pa sem si končno našel en malo bolj konkreten projekt. Kontrole že imam splanirane, ves material doma, sedaj pa rabim koračne motorčke. Pomembna tukaj je cena - potencialno jih bom v neki točki potreboval tudi par sto ali še več. Kot študent seveda nimam preveč denarja, prej premalo...
Da ne boste mislili, da sem prišel sem samo jamrat o denarju, brez da bi pobrskal po spletu - iščem posebne motorčke.
Nobene potrebe po kakšnem ekstra navoru ni, brez prenosa moči mora biti sposoben premakniti nekaj gramov, predstavljajte si težo slamice za pitje, kakšen gram sem ali tja.
Morajo biti dvosmerni, pa zelo lepo bi bilo če so čim hitrejši, ni pa hitrost največjega pomena, glavno da prestavijo tisto slamico preden mi brada zraste, pa s kolikor toliko natančnosti .
Če se le da jih ne bi uvažal, imam raje da kakšen Slovenec na meni zasluži, to so pa tudi vse moje želje
Če kdorkoli ve za kakšno trgovino ki bi prodajala karkoli po takšnih specifikacijah ali pa vsaj blizu tega bom zelo hvaležen . Spet bom rekel, kot da že mesec dni nisem hrane videl - cena je važna, potreboval jih bom res ogromne količine preden bom končal, in moj budget ni bogve kaj .
Hvala vsem že vnaprej! _________________ When it breaks, don't fix it. Improve it. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 1:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja fino. Če boš razkril kaj bi s tem počel, se bom lotil zbirat motorčke, ki so v odsluženih CD/DVD pogonih. Žal sem jih ene 150 že vrgel proč. Je pa tega še,... _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JasonXtreme Neznanec

|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
http://www.technovelgy.com/ct/Science-Fiction-News.asp?NewsNum=1815
Če tukajle pogledaš na drugo sliko, no, to Gre za zaslon ki predstavlja 3D relief nečesa s pomočjo drobnih stolpcev ki se dvigajo in spuščajo. Seveda nimam kar takoj namena it v takšen detajl in tolikšno število stolpcev, se mi pa zdi zanimiv koncept za geodetsko stroko za predstavitev kakšnih lidarskih scannov in podobnega .
Če ne bo šlo drugače se bom tudi sam spravil nad stare cd in disketne pogone, ampak sem jih nekaj že razstavil in se malce razlikujejo po koraku/odzivnem času, kar mi povzroči kup problemov pri kalibraciji celotne zadeve. Zato sem napisal če kdo ve kje bi se jih dalo nabaviti, da jih imam celo mizo ene firme z minimalnim odstopanjem . Tako da NAJLEPŠA hvala za ponudbo , vendar še ne odpri pogonov kar takoj . Bom pa vsekakor prosil za donacije v kolikor ne najdem druge poti - preveč namišljati si pa tudi ne mislim . _________________ When it breaks, don't fix it. Improve it. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.74 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa modelarski servo motorji? A ti nebi bili užitni za ta projekt? Kitajci jih delajo na žaklje, preko naših distributerev bi se jih pa dalo dobiti tudi po ugodnih cenah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.50 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 12:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
JasonXtreme je napisal/a: |
http://www.technovelgy.com/ct/Science-Fiction-News.asp?NewsNum=1815
Če tukajle pogledaš na drugo sliko, no, to Gre za zaslon ki predstavlja 3D relief nečesa s pomočjo drobnih stolpcev ki se dvigajo in spuščajo. Seveda nimam kar takoj namena it v takšen detajl in tolikšno število stolpcev, se mi pa zdi zanimiv koncept za geodetsko stroko za predstavitev kakšnih lidarskih scannov in podobnega .
Če ne bo šlo drugače se bom tudi sam spravil nad stare cd in disketne pogone, ampak sem jih nekaj že razstavil in se malce razlikujejo po koraku/odzivnem času, kar mi povzroči kup problemov pri kalibraciji celotne zadeve. Zato sem napisal če kdo ve kje bi se jih dalo nabaviti, da jih imam celo mizo ene firme z minimalnim odstopanjem . Tako da NAJLEPŠA hvala za ponudbo , vendar še ne odpri pogonov kar takoj . Bom pa vsekakor prosil za donacije v kolikor ne najdem druge poti - preveč namišljati si pa tudi ne mislim . |
Bolj kot servo motorčki bi me skrbel minimalizem mehanike za pogon stolpiča - saj je ta bistveno manjših dimenzij kot motor - 100 servotov pokrije neprimerno večji prostor kot je stojna površina 100 stolpičev + medsebojna vzporednost .. _________________ -
"Želja po znanju je v naravi vsakega dobrega človeka." Leonardo Da Vinci |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JasonXtreme Neznanec

|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 12:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mehanika ni problem, gre za zelo lahke stolpiče, ki niti ni nujno da so direktno na motorčku, vsega pa [slovenščina je zame španska vas] ne povem Torej ena velika škatla nekje ob strani pa je problem rešen. Obljubim video ko bo karkoli nareto, prej so še izpiti in podobno
Kar se pa servo motorčkov tiče, me pa prosim popravite če zinem kakšno bedarijo, nisem ravno vešč v teh zadevah. Kolikor jaz razumem je poanta servota omejen zasuk in pa dokler je pod napetostjo mirovanje kadar pač ni signala za premik. Mirovanje zaradi teže tovora ni problem, tisti stolpič nikoli ne potegne koračnega motorja (danes stestirano), omejen zasuk servota mi pa ob nepotrebno visoki resoluciji precej omeji razpon premika stolpičev - torej minus. Če se grem prenos z zobniki imam pa kar naenkrat vsaj dvakrat večjo gonilno enoto. Nadziram pa oba z Arduinotom z nekaj dodatki, tako da tukaj ni neke bistvene spremembe. Se mi zdi Nisem pa prepričan kako je s ceno, kolikor sem po spletu brskal, so bile cene servotov načeloma višje. Sem samo na takšne strani in motorje naletel?  _________________ When it breaks, don't fix it. Improve it. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da zasuk servota zadostuje. Sicer se ga pa da povečati.
Servoti so od 2,5 € navzgor. Koračnik najbrž tudi ne bo cenejši. Upoštevaj, da servo že vsebuje elektroniko in ga krmiliš samo z enim signalom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
leonk Član

Pridružen-a: Pon 26 Jan 2009 0:39 Prispevkov: 374 Aktiv.: 1.87 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
V mojih škatlah se najdejo navadni motorčki, taki kot so povečini v CD-jih za pogon pladnja za CD. Premer je cca 2cm in višina 1 cm. Zadevo lahko potem kontroliraš z PWM in časom vklopa. No 100 jih prav gotovo nimam. Najdeš pa gore CD pogonov v vsakem zbirnem centru, servisu, etc.
lp, Leon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JasonXtreme Neznanec

|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obelix, bi te lahko prosil da se malo bolj razpišeš o vsem skupaj? Sem res precej nov pri vseh teh motorčkih. S steperji sem se že precej igral (delal sem pojoče disketnike, kar je bilo pač noro fajn ), medtem ko servota še nisem imel v rokah če sem povsem iskren. S kakšnim signalom se te zadeve kontrolirajo, in koliko večji so od najmanjšega steperja ki ga poznaš? In kako mu povečaš količino obratov? Tako, za orientacijo. Ker če malo poračunam, tale stepper ki sem ga splel iz disketnika ima premer centi in pol, če šparam na prostoru in dam nanjga kolo z enakim premerom, ima en obrat navoja nekje 4,5 centi (recimo da navija vrv). Torej dobim s servotom ki ima 720° po defaultu samo dvakrat toliko premika, medtem ko lahko razpon koračnika spreminjam s cifro v kodi mikrokontrolerja, če se kdaj odločim reciklirati motorčke ali predelati napravo naprimer. Vem, da izgleda, da se z vsemi štirimi upiram servo motorčkom, ampak je to najbrž posledica moje neizučenosti o zadevi Če mi nekdo pokaže zakaj točno bi bili za mojo uporabo boljši, si rade volje premislim
LeonK, pa gredo tile motorčki v obe smeri? Zelo pomembna zadeva, ker so stolpiči tako lahki da jih s trenjem gravitacija čisto prepočasi dol vleče Če so dvosmerni (sicer ne vidim zakaj bi bili) se prec odpravim na najbližji servis  _________________ When it breaks, don't fix it. Improve it. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz vsega ne povem
Šalim se. Bolje rečeno marsičesa ne vem. Majhni servoti so veliki nekako 20 x 20 x 10 mm (najbrž so še manjši). Kak modelar bo vedel več. Krmiliš jih s širino impulza od 1 do 2 ms (skrajni legi). Kako hitri so ? Recimo 0,1 sek za 60° zasuka (podatek sem pobral iz kataloga za en vsakdanji servo). Maksimalni kot zasuka je običajno 270°. Lahko pa z ustrezno dolgim vzvodom dobiš daljši hod. Koliko hoda pa potrebuješ ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.87 Kraj: ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JasonXtreme Neznanec

|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hoda bi potreboval kar precej, oziroma tako, ene 30-50 centi bi na pol ali pa četrt centi premikal stolpiče. Sicer bi servo lahko povezal na večje kolo ali kaj podobnega, pa s tem pridobil premik, ampak to narediti že samo za resolucijo 32*32 stolpičev pomeni 1024 servotov + prenos, kar bi znalo biti malo... veliko Sem pa opravil malo branja in bi za steperje ravno tako potreboval kontrolerje, ki so pa ravno tako napoti. [slovenščina je zame španska vas] malo me logistika j*** Če pa povežem mikrokontroler na en driver za steperje, pa nato premikam enega po enega in preklapljam, mam pa posodabljanje tako dolgo da lahko greš mirne duše na kofe vmes Se komu sanja kje bi lahko našel ventil za zrak ki ima on/off stanje glede na pulz? Pač ko ga pulzneš se odpre in ko ga ponovno se zapre?  _________________ When it breaks, don't fix it. Improve it. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.87 Kraj: ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
JasonXtreme je napisal/a: |
..... 1024 servotov + prenos, kar bi znalo biti malo... veliko Sem pa opravil malo branja in bi za steperje ravno tako potreboval kontrolerje, ki so pa ravno tako napoti. [slovenščina je zame španska vas] malo me logistika j*** Če pa povežem mikrokontroler na en driver za steperje, pa nato premikam enega po enega in preklapljam .... |
Ti bi torej imel en kontroler, potem bi pa 1024 koračnikov enega za drugim priklapljal na ta kontroler ?
Kako boš pa to preklapljanje izvedel ? Tudi "preklopniki" bodo napoti. Pa tudi zastonj najbrž ne bodo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni