|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 6:33 pm Naslov sporočila: Kako prepričat mačka, da ne pleza na avto?!? |
|
|
Sosed si je lani umislil mačka. Kadar pridem zvečer domov se premraženi maček veselo uleže na moj avto ne ozirajoč se na to, da sem ga ravno opral. Za opraskan lak sem se počasi že nehal sekirat
Projekt št 1: visoke frekvence. 100W ojačevalec, generator signala, sweep funkcija in maček so se soočili v nekem sončnem popoldnevu... Rezultat? Maček je samo debelo gledal in prav nikamor se mu ni mudilo. Ni se prav dosti sekiral za moje obračanje potenciometra, ko pa sem se začel bližati končni moči, se je iz zvočnika pokadilo Poskusil sem z zvočnikom iz conrada, ki naj bi deloval vse do 25khz in navadnim audio visokotoncem. Neuspešno.
Sedaj razmišljam o projektu št. 2. električni pastir. Glede pastirjev je bilo že kar nekaj napisanega, mene pa bolj zanima sama postavitev.
Trak ne sme biti ozemljen, tako da napeljava po pokrovu motorja najbrž ni najbolj primerna. Ker maček na avto vedno skače spredaj, sem mislil, da bi trak postavil v obliki črke U pred avto, tako da bi lahko zapeljal notri. Vendar se mi tudi ta ideja zdi preveč štorasta, zato zbiram še kakšne predloge. Kaj bi se zgodilo, če bi dal na avto neko izolativno podlago in gor napeljal trak? Bi ga sploh streslo glede na to da bi bil precej oddaljen od zemlje?
Kaj pa projekt št 3? Ima kdo kakšno idejo?
Lp, Matic
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 6:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Težka bo . Mislim, da je za mačka še največji šok - pok oz. kratkotrajen močan hrup. ... mogoče si umisliš psa
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.44
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rešitev je, da mačka povoziš in ga odvržeš na cesto. Samo ne sme te zraven videti.
In upaš, da njegov naslednji maček ne bo spal na tvojem avtu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem vedel, da bo prej ali slej nekdo predlagal psa Se s sosedom ni mogoce nic dogovoriti (recimo o placilu skode, ki jo njegov macek povzroca) ? Ce odstejes invazivne postopke, ki mejijo (ali pa kar so) nezakoniti, ti ostane samo tozarjenje. Ce ti nekaj nezakonitosti in eticnih dilem ne povzroca tezav s spancem, je zagotovo cenejse kupiti malo strupa / zracno pusko / napeljati 230V do tvoje sklede macjo hrano, kot pa da se tozaris ali placujes barvo.
Bolj mila varianta (a ne 100% zanesljiva) bi bila nizja napetost v hrani, kar je ocitno precej pogosta metoda za odvajanje zivali od neumnosti. Ce ga enkrat ubrise v jezik, bo dobro premislil, kdaj bo prisel spet nazaj cez ograjo ...
Nacelno sem sam sicer mocno proti maltretiranju zivali in bi se na tvojem mestu pogovoril s sosedom, ce pa to ne bi zaleglo, bi pa ustrezno poplacal njega in ne macka.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.78 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem zadevo rešil s puško za voluharje. Dobiš jo v kakšni kmetijski trgovini, jaz sem jo dobil v trgovini za orožje. Gor sem dal košček salame in ko se baraba loti kosila mu se kosilo sproži v gobec zraven mu mal postriže brkle in ga ne bo več. No pri meni se je oglasil samo še enkrt polj so se oglasili celo policaji pa sem jim razložil kako in zakaj in se niso več oglašali. Maček je še živ gledava pa se od daleč.
LP
Božo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 7:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
A niso včasih bile po tv neke reklame za neke spraye, s katerimi si pošprical avto in so se ga mačke in psi izogibali
Varianta je še, da na kaseto ali kam drugam posnameš glas jeznega psa in ga vklapljaš z modificiranim senzorjem za vklop luči ponoči (PIR se mi zdi)
Možnost je še, da pod havbo montiraš grelec, ki bi segrel havbo na 70 stopinj. Mislim, da bi maček po nekaj poskusih navado opustil
Lahko narediš alarmno napravo, ki bi vklapljala avtomobilsko trobljo in stroboskop
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.09 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 7:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
No pri veh radikalnih in zivalim neprijaznim resitvam ti na srce polagam da raje uporabis bolj milo resitev. (namrec sem izreden ljubitelj zivali sploh pa mackov, ki so edina zival, ki se ljudem ni v celoti podredila!)
Poiskusi napraviti VF generator, ki jih zivali ne prenasajo. Katera je ta frekvenca ne vem. Mogoce bi znal kdo drug povedati.
Lahko pokrijes pokrov z nekaj sumecega, ki mackam ne odgovarja najbolj
Vsekakor pa macek ne prenasa dobro pokov. Samo verjetno tudi ti ne bos navdusen 130dB poka sredi noci
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
PLAN A:
Kupi pri konradu tisti vibrator, ki se ga uporablja namesto globokotonca in ga montiraj na havbo. Sicer ti ne garantiram, ampak zadeva bi morala kar ruknt, mačke pa ne marajo preveč nizkih frekvenc. Gor poveži en poceni nizkofrekvenčni power oscilator, vse skupaj pa poveži še z trobljo. Potem se skrij za vogal in čakaj na mačko. Ko se enkrat razkomoti opazuj kdaj preide v zgodnjo REM fazo. Takrat spusti en kratek burst, da vidiš kako reagira, potem pa jih spusti še nekaj, ker bo mačka sigurno prišla preverit zadevo. Važno je, da so bursti nekontrolirani, ker se jih pol navadi. Ponavadi se mačke iz REM faze zbudijo v ,kako bi najbolje opisal, VIŠINO, ja. Da boš vedel kako dober si. Sicer bi ti svetoval, da zaščitiš havbo s kakšno deko (tudi med poskusom!), ker ima močka pod takim krmiljenjem odlične/destruktivne pospeške.
PLAN B:
Vsakič ko dobiš mačka ležati na avtu, ga nesi sosedu in se povabi na kavico. Prepričuj ga, da se mu ni treba sekirat, ker ga ne boš tožu "...k ma tooook dobr kofe..."
PLAN C:
Vsakič, ko se ti maček vleže na havbo, se ti sosedu vleži na havbo. Ko te bo spodil s havbe glej da boš počasi zdrsnil dol in boš z nohti praskal po havbi. Zravn moraš tulit SCREEEEEEEEK!
PLAN D:
Vsakič, ko se maček vleže na havbo se ti vleži na njegovo ženo. Vendar POZOR! Lahko da boš mel potem dve mački na havbi
PLAN E:
Zapleni mu mačka. Sam moraš za mucka zgledno skrbet! Ko ga bo hotel nazaj mu daj svojo staro havbo.
PLAN F:
Nabavi tigra. Piton je tud ok. Tigr je za show. Piton je za profije
PLAN G:
Obstaja nekdo iz okolice LJ, ki ti je avto oblekel v neko folijo. Sem si 1x ogledal na avtosejmu v LJ nekaj let nazaj. Menda zelo efektivno.
Še bi se našlo...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
48.14 KB |
Pogledana: |
37 krat |

|
_________________ LP
Iggy
Nazadnje urejal/a iggy Pon Feb 06, 2006 8:02 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem enega sosedovega mačka odvadil z zračno. Na moj avto je šel večkrat tacat, na levem prednjem blatniku gor po havbi na prednjo šipo in na streho po levi strani da konca, potem se je obrnil in po desni strani strehe nazaj na havbo in potem dol. Smer sprehoda se je jasno videl po intenzivnosti odtisov. Ta sprehod je postal standard, ponavadi takrat ko je bil avto na frišno opran
Tega mačka nisem že dolgo videl. Sedaj ne vem več ali se je odvadil ali pa mu je zadnji strel preveč škodoval
Pripravil sem že fotocelice in PIR senzorje za proženje močne sirene, močnega reflektorja in podobno, potem pa so se sprehodi nehali.
Fotocelico sem namestil na višino tako, da gre žarek tik nad haubo obeh avtomobilov. Na ženinem avtu ni bilo odtisov.
Domačega mačka niti ni bilo potrebno odvajati, ker sem ga samo enkrat močno prestrašil, ko se je smukal okrog avta. Pritisnil sem hupo ravno ko je bil pod prednjim odbijačem.
Enega drugega domačega mačka sem odvadil tako, da sem mu dal močan nožni pospešek, potem je bil mir. Pred leti sem tudi enega mačka odvadil tako, da sem ga zagrabil z usnjenimi rokavicami do komolcev, to so varilske rokavice če se ne motim, potem sem ga približal avtu od spredaj, nekdo pa je držal hupo, jaz pa sem se še zelo drl na mačka. Če ne bi imel tistih rokavic, bi me hudo popraskal, tako pa sem jo jaz odnesel brez poškodb, maček pa prestrašen zbežal, ko sem ga spustil. Potem je bil mir, ovinek okoli avta pa vsaj nekaj metrov.
Tudi sam imam po svoje rad živali, vendar določenih stvari ne prenesem zato pač ukrepam. Živali so pač take, da si zapomnijo le v primeru, če je šok dovolj močan, da se jim dogodek vtisne v spomin.
Tudi električni pastir zelo zaboli in tako tudi mora biti, da si žival zapomni.
Prevzgoja mačkov naj bo kar konkretno močna, razne brce jim ne škodijo, saj se zelo trdoživi. Treba pa je ukrepati odločno.
Obstaja pa še druga metoda. Mačka se enostavno znebiš. Mačka ujameš v škatlo, potem pa ga zaprtega v škatli odpelješ nekam daleč, da ne bo več prišel nazaj.
Na ta način bo maček brez poškodb preživel, res pa bo nekaj časa malce izgubljen saj se bo moral prilagoditi novemu okolju.
iggy, tvoje metode so dobre, zares sploh tisto z ženo ... če je kakšna grduša, potem metodo prečrtaj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam gumijast predpražnik na havbi, na predpražniku pa vodniki, povezani na izhod pastirja (ena žica na ed izhod, dva centimetra stran žica drugega izhoda itd)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Flobert!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hehe... zanimivi predlogi. Je pa par desjtev zaradi katerih odpade skoraj večina metod.
1) S sosedom se precej dobro razumemo in če se še tako trudi prav veliko (razen da fenta mačka) ne more naredit.
2) Avto imam parkiran na severni strani hiše kjer ni oken in mačka sploh še nisem videl ležati na avtu. Vse kar ostane so stopinje.
Po vsem kar sem prebral bi bilo še najbolje narediti da avto začne hupat ko se maček spravi gor. Mislim da bi to delovalo, problem je le detekcija. Kako ugotovit da se maček nahaja na pokrovu motorja?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Proximity sensor, proženje po 30 sek ležanja oz. še bolje po neki random funkciji. Ampak za jo navadit moraš pa bit za vogalom
LP
_________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Temo sem premaknil izven elektronike, ker vsebina sporočila odraža vse kaj drugega kot elektroniko. Tole bi najbolj pasalo v tale forum
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšno stikalo, ki reagira na hrup bi bilo kar v redu, samo boš rabil daljinski izklop.
Drugače pa lahko z kamero snemaš avto, ko pride maček se vklopi tuljenje....
Dobi se takšne sisteme, ki reagirajo na premikanje, da sprožijo snemanje. Z malo predelave Ponoči bi bil zadosti že kakšen PIR senzor.
Imam pa drugače soseda, ki ima "protimačjo" električno ograjo.
Samo ima na parceli že tako ali tako 1,5m visoko ograjo, ki je na vrhu nadgrajena še z električnim pastirjem. Dve žički na razdalji cca 10cm v horizontalni legi centrirani na samo ograjo.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni