www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TDA7293 opozorilo
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 6:20 pm    Naslov sporočila: icon_sad TDA7293 opozorilo Odgovori s citatom

Že nekaj časa se mi ni zgodilo, da bi karkoli "ukuril", sploh pa, da bi "ukuril" kaj dragega. No, ker pa nesreča ne počiva, sem si danes okrog 4 zjutraj naredil za 5kSit škode. 2xTDA7293 in 16F628A.

Kako se je vse skupaj zgodilo in kje je natančen vzrok mi ni povsem znano. Kar pa je znano je, da je iz nekih razlogov en izhod PICa škripnil, tisti, ki krmili stand-by na TDA, tisti, ki krmili MUTE pa je ok. Stand-by je bil vedno na masi, torej ojačevalec izključen, Mute pa je po programu bil off, torej je bil izhod ojačevalnika vključen. Do tukaj vse vredu, ojačevalec ni igral, prav tako pa je bil še živ. Težava nastopi, ko se mu odklopi napajanje, takrat naredi samo "pok", če pa takoj zatem spet vključiš napajalnik sledi prav spektakularna eksplozija z veliko ognja in dima.

Prvi TDA je crknil iz neznanih ralogov ali pa je tik pred tem crknil PIC, prav tako iz neznanih razlogov. Drugi TDA je crknil, ker sem ga ob 4ih zamenjal, da bom lažje spal. Takrat še nisem posumil, da je šel PIC. Za prvo uničenje sem krivil kovinski rob moje mize. Tako sem montiral drugega, še prej pa sem pregledal vezje okoli TDA za morebitne napake. V drugo se je ojačevalnik normalno štartal, ni pa špilal, zato sem ga izključil iz elektrike. "Puf", jezno sem ga nazaj priključil in ga pustil da izgori.

Confused

Očitno je kombinacija ojačevalnik v stand-by, mute izklopljen + nenaden odklop iz omrežja fatalna za TDA7293. Prilagam slikice.

Sicer pa moram pohvalit ta ic, dela zelo lepo (nisem omenil, da mi je delovala zadeva že 1 teden BP).
Rolling Eyes

IMG_2423.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  777.08 KB
 Pogledana:  121 krat

IMG_2423.jpg

IMG_2427.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  805.31 KB
 Pogledana:  68 krat

IMG_2427.jpg

IMG_2429.jpg
 Opis:
Zadevo je dobesedno razneslo.
 Velikost datoteke:  744.27 KB
 Pogledana:  53 krat

IMG_2429.jpg

IMG_2437.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  682.2 KB
 Pogledana:  51 krat

IMG_2437.jpg

IMG_2441.jpg
 Opis:
Pogled v zakurjeno drobovje 7293
 Velikost datoteke:  635.74 KB
 Pogledana:  120 krat

IMG_2441.jpg

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa program, da ni to krivec za to, saj se je lahko pic ob izklopu in vklopu čudno obnašal, lahko je softverska napaka in je prišlo do uničujoče kombinacije signalov.
Tisti stand by in mute bi bilo bolje krmiliti tako kot piše v data sheetu in ne direktno iz pica.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70790.90

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanje:
Od kot si napajal pica? Lasten trafo ali istega transformatorja kot ojačevalec? Je stabilitator napetosti za napajanje pica preživel. Močno sumim, da je na omenjene pine prišla previsoka napetost. Si imel upore zaporedno s pini?
Sam bi v danem primeru uporabil optokoplerje.

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale tazadnja slikica je kot nalašč za ozadje na namizju... Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, jaz sem 90%, da je prvo škripnil PIC. PIC sem pa vezal direktno na vhode TDA, ker sem videl, da so ti vhodi hiZ, poleg tega sem poskušal držati število elementov okoli pica na minimum, ker sem bil prisiljen uporabljati kvarc zaradi komunikacije, prostora na enostranski TIV pa je hudo manjkalo. Tako se je na koncu izkazalo, da sem imel dva mostička ravno v teh dveh progah od pica do tda (jaz pa šparovnost), ko sem sestavljal pa sem bil len, pa se mi ni dalo iskati dveh trough-hole uporov in sem zašvajsal kar po načrtu - direkt na pic. Mogoče bi ostal pic živ z upori, kdo ve. Mogoče pa sem res nekje na mizi naredil stik, pa nisem opazil. Res nebi vedel. Pina se ločeno krmilita, ker hočem imeti funkcijo mute brez da bi izključil ojačevalnik.

Iggy
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Vprašanje:
Od kot si napajal pica? Lasten trafo ali istega transformatorja kot ojačevalec? Je stabilitator napetosti za napajanje pica preživel. Močno sumim, da je na omenjene pine prišla previsoka napetost. Si imel upore zaporedno s pini?
Sam bi v danem primeru uporabil optokoplerje.

Pic dobi 5V reg z napajanja od ojačevalca. Teh 5V reg je potem filtriranih z uporom in 4.7u kondenzatorjem. PIC je živ, razen dotičnega pina za st-by, ki je vedno na 0V. Ja, pa napajanje 5V daje še vedno 5V.

Iggy
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A je mozno, da bi moral uporabiti pull-upe/pull-downe na kaksnem vhodu, pa jih nisi, Fire Emitting Transistor (iz katerih je doticni TDA - kot vecina sodobne elektronike - precej verjetno sestavljen), ki je precej dovzeten na motnje pa je ob izklopu (ko je PIC izkljucil oz. pokvaril in so vhodi cipa odplavali po svoje) ostal vkljucen se dovolj dolgo da je lahko rekel bum! in izpustil duso ?

Proizvajalci ponavadi opozarjajo naj bodo vhodi *MOS vezij ustrezno prikljuceni na maso ali kaksno drugo napetost in ne plavajo prosto, sicer se lahko konca tudi z dimom.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pin- izhod pica si dal direk na pine ojačevalca ali preko upora? Tole se je verijeto zgodilo ker se je masa zaradi neenakomernega praznjenja elektrolitov "premaknila".

Varianta rešitve:
-uporabi relejčke (reed rele v dil ohišju)
ali
-uporabi optokopler (po moje najboljša rešitev)

iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
A je mozno, da bi moral uporabiti pull-upe/pull-downe na kaksnem vhodu, pa jih nisi, Fire Emitting Transistor (iz katerih je doticni TDA - kot vecina sodobne elektronike - precej verjetno sestavljen), ki je precej dovzeten na motnje pa je ob izklopu (ko je PIC izkljucil oz. pokvaril in so vhodi cipa odplavali po svoje) ostal vkljucen se dovolj dolgo da je lahko rekel bum! in izpustil duso ?

Proizvajalci ponavadi opozarjajo naj bodo vhodi *MOS vezij ustrezno prikljuceni na maso ali kaksno drugo napetost in ne plavajo prosto, sicer se lahko konca tudi z dimom.

Tudi na to sem pomislil, vendar po datasheetu vhodi v TDA niso zaključeni, vsaj ne z upori. Moj pic pa mislim da se štarta vedno z nizkimi izhodi. Dejansko je zadeva zgledno delovala do 4ih zjutraj, ko sem "optimiziral" napajalnik za ojačevalnik (nič drastičnega, samo AC karakteristike napajalnika, napetost ista, regulacija malo boljša). Še več. Ko sem picu s stikalom odklopil napajanje je poslušno ugasnil celoten TDA in se potem ponovno zgledno štartal v pravilni sekvenci. Res ne vem kaj bi bilo narobe Sad

Iggy
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še eno vprašanje glede programa.
Kako preklapljaš stanje. Pin definiran kot izhod 1/0
ali stanje 1 pin definiran kot vhod stanje 1 "vleče" pullup stanje 0 pin kot izhod.

iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Pin- izhod pica si dal direk na pine ojačevalca ali preko upora? Tole se je verijeto zgodilo ker se je masa zaradi neenakomernega praznjenja elektrolitov "premaknila".

Varianta rešitve:
-uporabi relejčke (reed rele v dil ohišju)
ali
-uporabi optokopler (po moje najboljša rešitev)

Težko. Ker je masa za napajalni del in digitalni del ista. Ni važno koliko so dejansko napetosti na rail-ih in ali je masa dejansko v središču dokler je napetost na picu 3V bo deloval. Dokler bo pod 1.5V na vhodih tda bo funkcija izključena. Edino kar ne razumem je, kako da je to, da držiš ojačevalec na st-by in na NEmute lahko tako katastrofalno. Človek bi prišakoval, da bi bil st-by master v primerjai z mute. Očitno ni? Očitno st-by in NEmute sploh ni dovoljena kombinacija.
Relejčki in opto elementi? Ni dovolj prostora. Če dodam to, lahko začnem delat kar dvostranski pcb.

Iggy
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Še eno vprašanje glede programa.
Kako preklapljaš stanje. Pin definiran kot izhod 1/0
ali stanje 1 pin definiran kot vhod stanje 1 "vleče" pullup stanje 0 pin kot izhod.

Pin definiran kot izhod, TDA krmilim na enko, tako kot po datasheetu. Začetek
0 0 -> izključen (st-by tok), potem 1 0 -> napajan vendar utišan (100mA bias tok), nato 1 1-> muzika, torej napajan in pojoči.

Iggy
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem študiral celega datasheta ampak tele napetosti me begajo Confused

Mogoče je 5V preveč?
Sam bi za logično 1 pretaknil pin na vhod. Za logično 0 pa na izhod z nizkim stanjem.

iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2006 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem te čisto razumel ampak zadeva je takšna: oba vhoda sta negirana, med 1.5V in 3.5V je stanje nedefinirano. Napetost na teh pinih gre lahko precej visoko v plus. Da izključiš funkcijo je dovolj že napetost >3.5V. Da jo vključiš pa napetost nižja od 1.5V.

Kar se tiče preklapljanja med vhod/izhod ne vem zakaj bi to počel, poleg tega ne vem, če ima portA pull-up upore (mislim da nima), tisti upori v portB pa so lahko tudi prešvohotni.

Rpull-up << Rin_function_pin_tda

za uspešno "pulanje" Smile

Iggy
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni