Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2006 4:45 am Naslov sporočila: Povečevalno steklo - kamera |
|
|
Ker se v zadnjem času več ukvarjam z SMDji in mi je prekladanje lupe - povečevalnega stekla že malo presedlo, sem se spomnil preizkusov z kamerami, ko sem včasih nastavljal fokus leč. V mislih imam tiste mini CCD kamere, ki se že za nekaj tisočakov dobijo v conradu ali drugih trgovinah. Naredil sem nekaj posnetkov z provizorično osvetlitvijo baterijske svetilke v ČB tehniki (IR diode ob kameri sem odklopil, ker je bil rezultat slabši).
Če bi uporabil barvno kamero in kakšno majhno halogensko lučko bi bil rezultat verjetno še boljši. Prav tako bi se verjetno prilegel tudi objektivček z mini-motornim zoom-om, ki sem ga videl v letošnjem conradovem katalogu.
Prilagam fotografije v oceno.
Na zadnji sliki je "natur" pogled za predstavo velikosti, na drugh dveh pa pogled čez kamero za 8k SIT. Upori na vezju so velikosti 0805 (2.0 mm × 1.3 mm).
Slika v živo na 19" monitorju je bila presenetljivo dobra in celo boljša od priloženih snapshot-ov.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
41.89 KB |
Pogledana: |
99 krat |

|
|
48.38 KB |
94 krat |

|
|
56.55 KB |
95 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70793.06
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2006 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2006 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem zadnjič nekaj s fotoaparatom na mojem mobitelu poskušal in so bili rezultati presenetljivi...
Drugače pa uporabljam čisto preprosto povečevalno steklo (pred xx leti je bilo priloženo reviji MikiMiška ).
|
77.78 KB |
74 krat |

|
|
18.8 KB |
41 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2006 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa z mojo spletno kamero za 2k SIT (upori so 0805, PIC pa ima 0.8 mm pitch-a).
|
57.49 KB |
130 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2006 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna resolucija kamere pa bi bila primerna, da bi lako normalno delal z čipi, ki imajo pitch 0.5mm?
Ali je že dosti tista s 350x280, ali je kar nujno vzeti tako s 640x480?
Kakšna je pa kaj kvaliteta, če probaš snemati s pomočjo neke navadne leče - a se dobro vidi?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2006 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Našel sem dve (zame) zanimivi kameri:
FlyCam USB300 (4500SIT)
CN-WCAM23 (4000SIT)
Katera bi bila bolj primerna za uporabo pri spajkanju SMD-jev?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2006 7:49 pm Naslov sporočila: re |
|
|
Po moje je dobro da je USB 2.0 ali kar analogna da slika ne kasni če gledaš v realnem času.
V službi imamo na mikroskopu sonyevo analogno kamero pa na radeonov tuner
all-in wonder 9000 ali nekaj takega (PCI kartica)
resolucija 640x480 ni slaba je pa fino deti vso sliko čez ekran ( lažje se dela torej 1024x786 ker ni treba oko fokusirat v eno točko in oči manj bolijo )
_________________ Moments before detonation ,....... TT
Nazadnje urejal/a lucca brassi Pon Feb 13, 2006 4:16 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2006 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te kamere so mi zanimive, ker so poceni in zato, ker bi jih lahko zelo preprosto postavil na neko stojalo, da bi lahko snemal vezje.
Primernih analognih kamer s vgrajenim vezjem za preprosto priključitev na računalnik v tem cenovnem rangu nisem zasledil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2006 1:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za gledat vezje od blizu je kamera fina. Za lotanje pa ne.
- Težko je lotati majhne komponente in pri tem gledati vstran na monitor.
- Zaradi lastnosti optike poceni kamer mora biti objektiv kamere blizu mesta lotanja. Dim lotanja (svinec in flux) hitro zapackata objektiv.
Kamero (analogna kamera, za 15.000 sit) nataknem na CNC machino in jo z nekaj softwera premikam nad narejenim vezjem. Osvetljava 50 W. Vidi se vse, do zadnje napake.
USB kamera genius in ena noname za okoli 5000 SIT sta zanič, ker slika pri premikanju zamuja. Pri snemanju od blizu je problem fokusa.
Citiram: |
Primernih analognih kamer s vgrajenim vezjem za preprosto priključitev na računalnik v tem cenovnem rangu nisem zasledil. |
Poceni analogne kamere ima D*lko (tudi C*nrad, samo so nekaj dražje). Video izhod (kompozitni) iz kamere gre neposredno na video vhod VGA kartice. Model JK107 (črnobel) sem preizkusil in je še kar primeren.
Resolucija 640 je krasna, čeprav se tudi z okoli 300 kar nekaj vidi.
V praksi pa se še vedno najbolje obnese lupa, pa halogenka 50 W za razsvetlitev.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2006 4:13 pm Naslov sporočila: re |
|
|
jur:
Citiram: |
- Težko je lotati majhne komponente in pri tem gledati vstran na monitor. |
se moraš navadit da gledaš samo na monitor . Težava so da moraš delati zelo previdno zaradi minimalnih gibov aja pa enega kratkega za mirno roko in pa res tanka konica pa tinol s kakim boljšo pasto da se lepo zlije . Iz prejšnje slike se tudi vidi da je lot moten in pacast - ni srebrn sijoč kar pomeni prenizka temp ali premalo paste
ZadNje časa naj bi bil tudi tinol brez Pb , ker sem zadnjič cinil s eno tako tinol žico tudi fluksa je bilo manj - pa sem naredil več škode kot koristi.
_________________ Moments before detonation ,....... TT
Nazadnje urejal/a lucca brassi Pon Feb 13, 2006 11:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2006 4:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Malo si drznem kritizirati ( ) eno prejšnjih slik. Upam, da ne bo kdo užaljen ( ) .
(Sliko je potrebno pogledati povečano)
1 postrani komponenta. Estetska napaka. Če gredo pod komponento vezice, lahko pride do stika.
2 precej preveč lota. Pregrevanje komponente.
3 solder hair - laski. Lahko naredijo kratek stik. Premalo fluxa (kolofonije) ali prenizka temperatura spajkala. Spajka se mora lepo in zaobljeno razliti.
4 solder ball - kroglice. Lahko naredijo kratek stik
Jur |
Moram tole malce pokomentirati...
Tole vezje je USB-serial konverter, s katerim sem se podal v svet SMD elementov... Za spajkanje tega sem uporabljal debel (1mm) cin, svičnik in spajkalnik. Glede na to, da napravica deluje, je delo v redu opravljeno...
Torej, ad 1: komponento postaviti in držati s konico svinčnika na gladki mizi je precejšen problem (za začetnika), ad 2: saj je samo upor... , ad 3: tole bo treba popraviti; ad 4: problem debelega cina
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2006 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole delo z SMDji velikosti 0805 in manj ter čipi z razmakom nogic pod 1.27 mm je res že na meji kirurgije.
Si bo treba omislit (izdelat ali kupit) tudi ustrezna orodja in pripomočke ter malo spremenit način dela z TIVi.
Zadnjič sem odprl neko novejšo avtomobilsko elektroniko, ki je bila narejena na keramiki in zalita v nekaj milimetrsko tresočo samo napol suho in še vedno lepljivo "žolco".
Ko sem z merilmi iglami šaril po tisti mehki tresoči želatini sem se res počutil že skoraj dohtarsko ... samo še kri je manjkala.
Podobnosti osciloskopa in EKGja pa smo se itak že navadili.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2006 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se spajka ne sveti jelahko tudi pregreta. To se posebej dobro vidi pri spajki brez svinca. Če predolgo pregrevaš spajka oksidira.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2006 11:11 pm Naslov sporočila: re |
|
|
NeoTO -sem mislil da komponente se najprej nekako prilepi na pcb sicer SMD sam še nisem cinil v celoti nisem imel potrebe .
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|