|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sars Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40 Prispevkov: 671 Aktiv.: 3.56 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2013 7:23 pm Naslov sporočila: Nasvet pri nakupu fotoaparata |
|
|
Za potrebe Gasilske zveze Žalec kupujemo nov fotoaparat, ki bo služil, za slikanje na tekmovanjih, prireditvah in podobno. Zaželjeno je, da ima čimboljši optični zoom, da fotografu, ki je že malo v letih ne bo potrebno toliko skakati okoli. Nekako se tudi nagibamo k znamki Nikon, tako kot je tudi zdajšnji, ki se počasi odpravlja v zaslužen pokoj.
Cena aparata bi naj bila okrog 800€. Ker se sam ne spoznam najbolje na te aparate, prosim izkušene za mnenja. V nabavo se bo šlo predvidoma naslednji teden.
Tako, da s plusi in minusi ter koristnimi predlogi na plan. Najlepša hvala že v naprej. _________________ Ko misliš, da nimaš sreče v življenju, pomisli na voznike Renaultov.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2013 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kak Lumix tudi ne bi bil slaba izbira (Panasonic-Leica naveza). Razmišljate v smeri SLRja ali zmogljivejšega "all-in-one" aparata? (včasih slednje dobiš dosti boljše za isti denar)
Obvezno glej, da ima dobro stabilizacijo (ne le kak "digitalni" približek) in močno zaslonko. Resolucija je lahko tudi nižja, če to pomeni manj šuma na sliki (bo dosti bolj koristno). "Vesoljski" zoomi so v praksi bolj kot ne neuporabni, tako da tu ne pretiravat. Meni veliko večkrat prav pride široki kot ...
V vsakem primeru, ko boste imeli ožji izbor, preglejte reviewe in primerjave na dpreview - imajo kar realne ocene kako in kaj.
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2013 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi pogledal tudi fuji HS35EXR ali HS50HXR.
Zelo koristi, da imata ročni zoom, imata tudi malo šuma in dobro optiko.
Najboljše fotke bi seveda delali z DSLR, ampak potem je treba kupit potrebne objektive in jih menjat po želji. Je pa potem rezultat, predvsem, ko se gre za večje povečave, recimo 1m, dosti boljši od all in one aparatov. Cena pa hitro poskoči pri nakupu objektivov. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2013 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam Lumix FZ200. Odlična optika, zaslonka konstantna 2.8 od 25-600mm. Na 600 mm z lahkoto posnameš ostre in čiste slike. Stabilizacija odlična. Marsikateri uporabnik DSLR je preklopil na njega saj ni potrebe po dragih in težkih objektivih. Avtonomija baterije nadpovprečna. Če pa boste delali velike plakate pa bo treba kakšen DSLR.
http://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-fz200 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2013 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jao, da bi imel še ročni zoom pa bi že začel iskat razloge za nov aparat ... Izgleda mikavno
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2013 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Svetoval, bi ti, da se izogibaš novih Olympusovih modelov SP-... Sam imam namreč nekje 3 ali 4 leta star Olympus SP-590UZ in sem zadovoljen tako v vseh pogledih, dobro se obnese tudi pri slabih pogojih v jamah in podobno. Težava je le ta, da nima nastavka za bliskavico in lahko bliskavice krmili le brezžično, kar je po svoje super, samo cena je pa...
Pri novejših modelih pa so naredili skrapucalo, zmanjšali število gumbov, kar pomeni, da so funkcije manj dostopne, manj nastavitev, slabše ostrenje, slabše slike, skratka naredili so aparat pritisni in slikaj, ki je pa žal zanič. Pišem iz izkušenj, ker imam oba doma. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sars Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40 Prispevkov: 671 Aktiv.: 3.56 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2013 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem prebral malo odgovore. Pač gledamo nekaj, da bodo slike kar se da kvalitetne, ne bomo pa delali plakatov iz tega. Kot sem že omenil, se bo slikalo na prireditvah, tekmovanjih in podobno. Tudi v večernih urah oz. ob zmanjšani svetlobi. Menjava objektivov tudi ni ravno dobrodošla, ker objektivi za sabo potegnejo spet nek dodaten strošek in dodatno delo/prtljago. Nekaj ste pisali o zaslonki in stabilizaciji. Ker se ne razumem na to me zanima kaj točno naj pazim.
edit: Malo prebiram še druge forume in hvalijo tega Nikona. Mnenja? _________________ Ko misliš, da nimaš sreče v življenju, pomisli na voznike Renaultov.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70621.23
|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2013 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.60 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2013 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najboljšo kvaliteto slike v situacijah z malo svetlobe ti za ta denar trenutno največ ponujajo sistemski fotoparati, še posebej tisti z APS-S velikostjo senzorja. Nižjecenovni DSLR-ji se lahko, kar se tiče perfomansa v situacijah z malo svetlobe, enostavno skrijejo. Kvaliteta slike se pač ne more primerjati. Edina prednost je dostopnost funkcij, katere so pri sistemskih fotoaparatih ponavadi skrite nekje v menijih.
Kar se tiče zooma pa je v obeh primerih isto. Za večjo povečavo je pač treba nabavit zoom objektiv.
O "kompaktih" s super duper zoomi in temi pa raje nebi. Še podnevi ne delajo tako kot je treba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2013 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
A ti bi za gasilske veselice in prireditve pofotkat , ponudil dslr z večjim senzorjem?
Pa potem še kak 300/2,8 objektiv poleg, a ne?
Za 800 euro to dobiš???
Brezveze je že dslr in potem gor 70-300 objektiv, ki so vsi zanič. Tudi 18-200 je le za silo.
Sem imel nikon D200, pa 10-20mm,50/1,8, pa 105 makro, 18-200, pa 120-300/2,8, pa telekonverterje, pa nekaj flešev, stojalo, skratka lep komplet, da sem lahko pofotkal od poroke do aero mitinga. Super bi lahko pofotkal tudi gasilske tekme in veselice. Ampak dva nahrbtnika in vrednost nekaj tisoč $$ je verjetno za tak hobi in za spomine poslikat malo preveč.
Sem prodal vse in sedaj imam fuji HS10 in sem zelo zadovoljen, ravno za ovekovečenje družinskih trenutkov in še malo za kak hobi. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.69 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2013 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Canon EOS
Za 800€ dobiš že dobro konfiguracijo.
Mojih par centov.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4226 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2013 9:16 am Naslov sporočila: |
|
|
za kaj rabiš zoom ?
Gasilski postroj je večinoma razvlečen precej narazen in potrebuješ čimveč zajet v en kader , razen če boš za vsako akcijo delal panoramo
potrebuješ široki kot IMO in močan senzor z malo šuma !
http://www.dpreview.com/reviews/canon-powershot-g15 _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2013 5:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
matejcek81 je napisal/a: |
Canon EOS
Za 800€ dobiš že dobro konfiguracijo.
Mojih par centov.
LP |
DSLR komplet z objektivi, ki so dostojni dslr senzorja, stane nekajkrat več, kot pa 800 euro.
Če pa daš gor najcenejše objektive, imaš pa slabo zaslonko, ostrine ni prave, CAja je na vseh kontrastnih prehodih.... Škoda aparata.
Še vedno mislim, da bo en soliden kompakt bolje služil, glede na opisano. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.66 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2013 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preizkusil oba sistema. Prvo sem si kupil kompakta z 20x zoom-om KLIK in ga tudi nekaj časa uporabljal (nekaj let). Stabilizacijo slike ima, tako da se da slikati tudi pri makismalnem zoomu in prav tako ti pomaga kadar je svetlobe bolj malo. Lahko na njega natakneš tudi zunanjo bliskavico, ker vgrajena je bolj tako tako. Skratka: če je dovolj svetlobe, daš na AUTO in slikaš, če je malo manj svetlobe se je bolje malo z ročnimi nastavitvami poigrat, da niso ravno vse slike stresene, če fotkaš brez bliskavice.
Trenutno uporabljam canon eos sistem (dslr) in objektive 28-75/f2.8 in pa 100-400/f4.5-5.6. Ker aparat nima FF senzorja (full frame), ampak malo manjšega APS-C, je potrebno vrednosti goriščnih razdalj na objektivih pomnožiti z 1.6 (crop faktor), da dobimo dejanske vrednosti. V praksi mi z mojim kompletom abjektivov pomeni to, da na zgornjem območju (400mm) pridobim kar nekaj zooma, na spodnjem območju (28mm) pa izgubim široki kot. Ker mi bi dostikrat prišel prav malo širši kot zajema, bom moral kupiti še en objektiv (spet strošek + dodatna teža).
Skratka če na grobo primerjam moja dva foto kompleta, sta po zoomu "skoraj" tam tam (za eos bi bilo potrebno dokupiti še širokokotni objektiv in pa macro objektiv, da bi pokril celotno območje zooma), precejšnja razlika je v teži in pa ceni. Sicer mi dslr omogoča precej več igračkanja, kot kompakt, zato sem se tudi spustil v nakup le tega, sicer vse rabljeno, ampak še vedno drago.
Jaz bi se odločil za kompakta, na tvojem mestu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2013 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot je že par predhodnikov povedalo, premisli glede dslr vs. kompakt.
Na kratko: če točno veš, da rabiš dslrja, ga kupi. A glede na odprto temo menim, da dslr ni pravi izbor zate. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni