www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nacrtovanje lowpass filtra

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Aljaz_G
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jul 2013 13:03
Aktiv.: 0.08
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 3:23 pm    Naslov sporočila:  Nacrtovanje lowpass filtra Odgovori s citatom

Pozdravljeni, torej rad bi nacrtoval analogni lowpas filter, Kateri bi pri 10 khz imel dusenje vsaj 45 db, filter ne sme biti visju od 4. reda in faza se lahko pricne spreminjati sele po frekvenci 1khz. Poizkusal sem zadevo nacrtovat z programom Filter pro, s katerim nikakor ne pridem do zeljenih rezultatov. Prosil bi ce mi lahko kdo svetuje kateri tip filtra naj uporabim da ali zakasnim obracanje faze po 1 KHz ali pa da do obracanja faze sploh ne pride.

Za nasvete se vam ze vnaprej zahvaljujem Very Happy

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tilz0R
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39
Aktiv.: 5.66
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej tukaj, mogoče ti kaj pomaga.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
nakamichi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51
Aktiv.: 3.69
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Filter prične obračat fazo približno 1 dekaso pred mejno frekvenco, konča pa 1 dekado po mejni frekvenci. Filter 4. reda duši 80dB/dekado, torej ni potrebno, da je 1kHz ampak nekaj višje, seveda bo faza na koncu bolj zasukana, kor pri uporabi nižjega reda. Filter 2. reda bi ob mehni frekvenci 1kHz, kjer bi bila faza 45°, dušil pri 10kHz z 40dB, kar ne gre v tvoje zahteve. Malo se poigraj z mejhno frekvenco in redom filtra, v bodejevem diagaramu pa lahko opazuješ kako se amplituda in faza spreminjajo z redom in mejno frekvenco filtra.

L.P.,
Miha
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.30
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen,

podatke sem vstavil v RFSim99 program, katerega sicer uporabljam na VF področju. Če sem dal vhodno in izhodno impedanco 500E mi vrže ven naslednje podatke: Od vhoda je prvo tuljava 30mH, nato kondenzator proti masi 294nF, nato spet tuljava 74mH in na koncu kondenzator proti masi 122nF.
Vnešeni podatki so bili, kot sem napisal vhodna in izhodna impedanca 500E in pa mejna frekvenca 2kHz, kar pomeni, da se faza obrne pri 2 kHz. Dušenje pri 1kHz je 0,3dB in pa pri 10kHz 56dB.
Upam, da je to to.

Aljaz_G
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jul 2013 13:03
Aktiv.: 0.08
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za hiter odziv

@japek prav vse ustreza mojim zahtevam RAZEN faza mi povzroca najvecje preglavice kajti v tvojem primeru se faza pricne spreminjati ze pri cca 200 Hz kar pa pri meni ne pride v postev rad bi da se mi zacne spreminjat sele po 1khz
torej do 1 khz mora bit 0°

Hvala LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 5:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najdi program Filter Solutions in sam eksperimentiraj dalje. Če med standardnimi tipi filtrov ne najdeš ustreznega, določi prevajalno funkcijo za ta tvoj filter (določeval boš pole in ničle kvocienta polinomov) in jo unesi v program.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni