|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Aljaz_G Član

Pridružen-a: Čet 18 Jul 2013 13:03 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.08 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 3:23 pm Naslov sporočila: Nacrtovanje lowpass filtra |
|
|
Pozdravljeni, torej rad bi nacrtoval analogni lowpas filter, Kateri bi pri 10 khz imel dusenje vsaj 45 db, filter ne sme biti visju od 4. reda in faza se lahko pricne spreminjati sele po frekvenci 1khz. Poizkusal sem zadevo nacrtovat z programom Filter pro, s katerim nikakor ne pridem do zeljenih rezultatov. Prosil bi ce mi lahko kdo svetuje kateri tip filtra naj uporabim da ali zakasnim obracanje faze po 1 KHz ali pa da do obracanja faze sploh ne pride.
Za nasvete se vam ze vnaprej zahvaljujem
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilz0R Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39 Prispevkov: 898 Aktiv.: 5.66 Kraj: Črnomelj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.69 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Filter prične obračat fazo približno 1 dekaso pred mejno frekvenco, konča pa 1 dekado po mejni frekvenci. Filter 4. reda duši 80dB/dekado, torej ni potrebno, da je 1kHz ampak nekaj višje, seveda bo faza na koncu bolj zasukana, kor pri uporabi nižjega reda. Filter 2. reda bi ob mehni frekvenci 1kHz, kjer bi bila faza 45°, dušil pri 10kHz z 40dB, kar ne gre v tvoje zahteve. Malo se poigraj z mejhno frekvenco in redom filtra, v bodejevem diagaramu pa lahko opazuješ kako se amplituda in faza spreminjajo z redom in mejno frekvenco filtra.
L.P.,
Miha |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
podatke sem vstavil v RFSim99 program, katerega sicer uporabljam na VF področju. Če sem dal vhodno in izhodno impedanco 500E mi vrže ven naslednje podatke: Od vhoda je prvo tuljava 30mH, nato kondenzator proti masi 294nF, nato spet tuljava 74mH in na koncu kondenzator proti masi 122nF.
Vnešeni podatki so bili, kot sem napisal vhodna in izhodna impedanca 500E in pa mejna frekvenca 2kHz, kar pomeni, da se faza obrne pri 2 kHz. Dušenje pri 1kHz je 0,3dB in pa pri 10kHz 56dB.
Upam, da je to to. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Aljaz_G Član

Pridružen-a: Čet 18 Jul 2013 13:03 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.08 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za hiter odziv
@japek prav vse ustreza mojim zahtevam RAZEN faza mi povzroca najvecje preglavice kajti v tvojem primeru se faza pricne spreminjati ze pri cca 200 Hz kar pa pri meni ne pride v postev rad bi da se mi zacne spreminjat sele po 1khz
torej do 1 khz mora bit 0°
Hvala LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 5:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najdi program Filter Solutions in sam eksperimentiraj dalje. Če med standardnimi tipi filtrov ne najdeš ustreznega, določi prevajalno funkcijo za ta tvoj filter (določeval boš pole in ničle kvocienta polinomov) in jo unesi v program. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni