Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.69 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Jul 22, 2013 10:28 pm Naslov sporočila: CISCO D3 in faza na antenskem vhodu in izhodu - Je to OK? |
|
|
Pozdrav,
digitalni sprejemnik/dekoder ima na antenskem vhodu in izhodu je prisotno fazo. Sicer deluje vse OK vendar se mi to ne zdi normalno. Težava je očitno v vgrajenem stikalnem napajalniku. Električni kabel nima niti ozemljitve.
Lahko kdo preveri, če je pri njem isto?
Sem klical ponudnika (UPC Telemach) in mi je prijazna teta na tehnični podpori svetovala reset dekoderja. Seveda sem to kot vestni elektronik naredil in glej ga zlomka, še vedno je faza na antenskih konektorjih.
Kakšna ideja?
LP. _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.77 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Jul 22, 2013 11:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obrni se na zvezo potrošnikov, če je sprejemnik res tako površno in nevarno konstruiran je prav, da se mu prepove uporaba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sonyx Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.10 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 7:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Za hec poizkusi obrniti vtikač v vtičnici. Mogoče se stanje izboljša  _________________ Drži vodu dok majstori odu.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 7:32 am Naslov sporočila: Re: CISCO D3 in faza na antenskem vhodu in izhodu - Je to OK |
|
|
Lahko da ti to dela TV, preveri prej.
matejcek81 je napisal/a: |
Pozdrav,
digitalni sprejemnik/dekoder ima na antenskem vhodu in izhodu je prisotno fazo. Sicer deluje vse OK vendar se mi to ne zdi normalno. Težava je očitno v vgrajenem stikalnem napajalniku. Električni kabel nima niti ozemljitve.
Lahko kdo preveri, če je pri njem isto?
Sem klical ponudnika (UPC Telemach) in mi je prijazna teta na tehnični podpori svetovala reset dekoderja. Seveda sem to kot vestni elektronik naredil in glej ga zlomka, še vedno je faza na antenskih konektorjih.
Kakšna ideja?
LP. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.56 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 8:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo vprašam a je res faza ali samo preiskuševalec sveti?
Sicer pa je neka napetost prisotna na vseh napravah brez ozemljitve. Pri starih crt tv-jih jo kar lepo čutiš ko primeš kabel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
stane je napisal/a: |
Obrni se na zvezo potrošnikov, če je sprejemnik res tako površno in nevarno konstruiran je prav, da se mu prepove uporaba. |
Mogoče pa bom. Beri tekst na dnu
carli je napisal/a: |
Samo vprašam a je res faza ali samo preiskuševalec sveti?
Sicer pa je neka napetost prisotna na vseh napravah brez ozemljitve. Pri starih crt tv-jih jo kar lepo čutiš ko primeš kabel. |
Če bi preizkuševalec (jaz) svetil, bi ne bilo tega teksta. Preizkuševalnik sveti in mene trese.
sonyx je napisal/a: |
Za hec poizkusi obrniti vtikač v vtičnici. Mogoče se stanje izboljša  |
Sem poizkusil pri ugotovitvi "okvare" in tehnika ne deluje .
forest70 je napisal/a: |
Lahko da ti to dela TV, preveri prej. |
Vklopljen je bil samo na omrežje. Na antenskih konetorjih je svetil preizkuševalnik faze.
Danes je prišla intervencija telemach-a. Seveda mi serviser ni verjel, da je faza sveti na konektorjih in sem mu pokazal kaj mislim. Je rekel, da tega še ni videl in takoj zamenjal dekoder. Na novem sva preverila in isto sveti.
Je to dovoljeno? Kaj če hčerka slučajno potegne antenski razdelilec iz vtičnice in jo zatrese?
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.82 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Tor Jul 23, 2013 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
No vidiš, takih sprejemnikov je na milijone, in vsi tresejo
Tudi če kupiš drugo znamko ali model, bo tako. Kaj pa če je z preizkuševalcem narobe ( s tabo)  _________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 7:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Vzdrževalec, ponudnik kabelske napeljave nima ozemljenega kabla in ti ostanki
faze pridejo na modem in TV kar je običajno. Razen če odklopiš vhodni kabel
z modema in je na konektorjih še vedno prisotna lahko veš, da je kriv modem. Če je, potem ga ozemlji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.50 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 7:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Vklopljen je bil samo na omrežje. Na antenskih konetorjih je svetil preizkuševalnik faze. |
Po navadi je to posledica dveh stvari:
- da tovrstna oprema nima zaščitnega voda, ki bi izenačil potencial ohišja, kar masa antenskega IEC konektorja je, z ozemljitvijo in
- da ima oprema na vhodu napajalnika nekakšen RSO filter, ki ima običajno kondenzatorja iz L in N na maso.
Torej je v tem primeru ob simetriji pričakovano, da je napetost ohišja proti ozemljitvi 115V AC.
Zadeva je zelo moteča pri dodatnih povezavah teh naprav, na primer audio na HiFi. Takrat je na antenskem kablu najbolje uporabiti ločilni RF transformator. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjan 2 Član

Pridružen-a: Pon 05 Dec 2011 19:35 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.73 Kraj: Vače
|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 8:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Obvezno, vhodna točka antenskega kabla (lahko kabelska TV, internet, karkoli) spojena na ozemljitev v hiši. Lahko preko zaščite, lahko direkt na vtikaču... Sedaj dejansko pustiš da ti pride po oklopu antenskaga kabla vsa "svinjarija" v hišo, skupaj z pootencialnimi razelektritvami. Vprašanje kako imajo oni ozemljeno pa kje..
LP Boštjan _________________ Ja še vedno se ne da... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

|
Objavljeno: Sre Jul 24, 2013 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Če bi preizkuševalec (jaz) svetil, bi ne bilo tega teksta. Preizkuševalnik sveti in mene trese.
|
Se posipam s pepelom "fazenprüfer" sem mislil.
Ko smo uporabljali zunanje antene je drog bil ozemljen in se ni toliko opazilo. To da trese vem sem večkrat preizkusil pri kaki montaži konektorja na kaki strehi. Pa tudi tehnike od siola in ostale trese v omaricah! Je pa tok premajhen za kakšno večjo škodo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Čet Jul 25, 2013 12:16 am Naslov sporočila: |
|
|
V nobenem primeru ne sme bit napetosti na masi antenskega/koaksialnega konektorja. Če faznprifer sveti, potem je tam nek potencial.
Jim lahko pošljem račun, če rešim težavo?
Oni jo očitno ne znajo...
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

|
Objavljeno: Čet Jul 25, 2013 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa mi firbec ni dal miru in sem izmeril z unimerjem en tv na antenskem vtikaču. In 55/75V odvisno kako je obrnjen vtikač in cca 1,5mA proti zemlji. Pa ne me kregat, ker meritev ni narejena z ustrezno opremo.
Rešitev je enostavna, izenači potenciale.
Kitajci verjetno malo varčujejo pri stikalnih napajalnikih.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.52 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Jul 25, 2013 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
@carli: in kakšno zvezo ima to s Kitajci, če je določen potencial na antenski vtičnici, ki pride v hišo? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.98 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Čet Jul 25, 2013 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potencial na oklepu ant.kabla ali TV je zaradi kapacitivnega delilnika/filtra motenj med obema fazama napajanja (samo 2 žile za v vtičnico), ki je ponavadi sestavljen iz dveh blok kondenzatorjev in odcep sredina je kao lebdeča masa. Tako je vedno vsaj en blok kondenzator (par nF/400V npr.) vedno vezan med obemi žicami, neglede, kako obrneš priključek v vtičnico. Tokovi so res minimalni a dovolj potenciala = pol mains napajanja največ, da "fazenprifer" sveti, če ni na drugi strani nekaj s tapravo maso priključeno ... Problem je lahko edino, če kateri od onih dveh blok kondenzatorjev prebije pa ni varovalke ali FID-a na home instalaciji ..
Danes imajo večinoma vse naprave manjših moči samo ne-Šuko priključek (šparanje na vseh koncih!) ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|