|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
w00tnes Neznanec

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2011 22:08 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Jul 26, 2013 11:18 am Naslov sporočila: Koračni motor iz tiskalnika |
|
|
Pozdravljeni vsi skupaj.
Zanima me, če je kdo že mogoče v kakšnem projektu uporabil koračni motor iz laserskega tiskalnika samsung ML-1915? Sam bi ga rad uporabil v manjšem projektu, vendar ne vem praktično ničesar o tem motorčku; edino kar sem uspel izbrskati je kot koraka (7.5 stopinjski), ostalih zadev pa nekako ne najdem (napetost, tok, ipd.).
Ali je mogoče na kak način "ugotoviti" karakteristike?
Sem priložil slike priklopa in nalepke na dnu, če mogoče kaj pomaga
Hvala in lep pozdrav
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.46 MB |
Pogledana: |
0 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.82 MB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jul 26, 2013 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Na forumu je veliko primerov uporabe koračnih motorčkov iz tiskalnika. Tako da lahko se ga uporabi za marsikaj.
Zakaj pa potrebuješ tako točne karakteristike? Če gre za resen projekt, domnevam da ne boš uporabljal komponent iz odpada. Če gre za hobi projekt, pa čim prej poskusi v praksi in si ne beli stvari z zadevami, ki zaenkrat še niso tako pomembne. Seveda je mogoče, da ga boš skuril. Ne pretiravaj s priključno napetostjo, pa bo takšna verjetnost zelo majhna. Hkrati se boš nekaj naučil in nato lažje zastavil vprašanje.
LP
Marko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Jul 26, 2013 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
krmili ga tokovno z npr. LM317. Tok si nastavi glede na razmerje momenta in segrevanja motorčka. V mirovanju/zaviranju naj se ne preveč greje.
Mogoče boš uporabil driver, ki že ima tudi tokovno regulacijo. Napetost verjetno ne presega 20VDC.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pet Jul 26, 2013 2:46 pm Naslov sporočila: Re: Koračni motor iz tiskalnika |
|
|
Citiram: |
...edino kar sem uspel izbrskati je kot koraka (7.5 stopinjski), ostalih zadev pa nekako ne najdem (napetost, tok, ipd.).... |
w00tnes, če je proizvajalec motorčka "neocene" - si pogledal na njihovi download strani ? Recimo, NTC Motor Specifications Brochure ? Si iskal podatke na strani 14?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pet Jul 26, 2013 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že imaš kakšen driver za koračni motor?
Če ga imaš, povej kateri model, tip...
Če ne kupi tega PoStep25.
Za takšne hobi projekte za enostavno obračanje motorčka levo in desno je edini podatek, ki ga potrebuješ že znan. To je kot koraka. Tvoj motorček ima ta kot precej velik in v marsikateri zadevi ni uporaben. Za testiranje in igranje pa bo. Krmilnik, za katerega sem ti podal povezavo, regulira tok skozi motor. Z jumperji na krmilniku se nastavi maximalni tok. Napetost napajanja motorčka je lahko 10x ali 20x višja od nazivne napetosti, ki jo proizvajalec motorčka poda. Kot že napisano napetost ni pomembna, na krmilniku le nastaviš max. tok in preveriš koliko se koračni motorček segreje. Koračni motorčki se med delovanjem precej segrejejo in 50-60 stopinj, tudi kakšno stopinjo več, je še vse normalno. Seveda lahko krmilnik sestaviš sam. Za takšno ceno kot je na linku ga sam ne boš sestavil, vsaj tako uporabnega ne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
w00tnes Neznanec

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2011 22:08 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Jul 26, 2013 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
@6dan8: uf, hvala za direkten link, sem izgleda spregledal ta pdf
Krmilnika še nimam, moram malo po predalih pošnofati, če se najde kaj uporabnega.
Zaenkrat se vsem skupaj lepo zahvaljujem, pa vas podrezam ko pridem do naslednje prepreke
Lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni