www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

tranzistor brez upora?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
petkomatej
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Sep 2013 23:05
Aktiv.: 0.21
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 08, 2013 12:05 pm    Naslov sporočila:  tranzistor brez upora? Odgovori s citatom

zdravo

sem začetnik v elektroniki in sem izdelal preprosto vezje s petimi led displaji in jih povezal v multipleks. uporabljam displaje s skupno anodo... katode vsakega segmenta so povezane na pic (PORTD), skupne anode pa preko tranzistorja (NPN) na +5V. baze tranzistorja so povezane na pic.

Uporabljam tale tranzistor

collector je na +5V
emitter je povezan na skupno anodo posameznega displaja
baza je povezana na pic kamor pripeljem signal za vklop/izklop tranzistorja

tukaj pa se pojavi sledeče vprašanje:
na bazi tranzistorja nimam upora. je v tem primeru lahko kaj narobe? nekdo mi je povedal naj dam 1k upor. zakaj je upor potreben? moram res obvezno omejiti tok skozi tranzistor? Če prav gledam, ta tranzistor zdrži 500mA?

kakšna je razlika če namesto tranzistorja dodam mosfet? prebral sem da mosfet lahko tudi uporabim kot stikalo?

prosim za pomoč in potrpežljivost ker sem začetnik. hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 08, 2013 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakor si si že sam odgovoril. Upor mora biti za omejitev baznega toka.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mkosmac
Član
Član

Pridružen-a: Čet 26 Mar 2009 22:18
Aktiv.: 1.52
Kraj: Limbarska Gora

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 08, 2013 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Stvar si malo zakompliciral, ker si izbral display s skupno anodo t.j s skupno + sponko, ter NPN tranzistor. Emitor NPN-ja bi moral biti na masi (GND), pri tebi pa bo čutil padec napetosti na diodah 7 segmentnega displaya. Če hočeš, da je NPN tranzistor odprt, moraš na bazi zagotoviti višji potencial kot na emitorju. To pri tebi sicer bo, in ti bo delalo, ni pa nujno, da boš imel vedno srečo.

Priporočam ti, da vzamaš display s skupno anodo ter PNP ali display s skupno katodo ter NPN.
Če si čisti začetnik, si preberi tale tutorial o bipolarnih trnazistorjih.

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 08, 2013 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi nekaj takega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
petkomatej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 08, 2013 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za hitre odgovore.

@mkosmac:
najprej sem vezal PNP tranzistor BC556 in nikakor ni delalo. nato sem poizkusil NPN tranzistor in displajčki so delali. z uporom na bazi tranzistorja nisem dobil željene svetilnosti. ko sem upor odstranil je bilo ok. vem da ni prav, ampak vseeno... stvar je delala zato se vse skupaj pustil

@borber:
imam tako vezano, samo brez uporov na bazi tranzistorja in NPN namesto PNP... ne vem po kaksni logiki mi vse skupaj deluje?
Nazaj na vrh
petkomatej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 08, 2013 1:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

še enkrat sem probal vezat PNP tranzistor kot mora biti....

emitter = +5v
baza = signal na uC
collector = anoda na displayu

spremeniti pa sem moral kodo... tranzistor je zdaj odprt če dam pin na 0 (ravno obratno). je to vredu? spet isti problem... če dam gor na bazo upor mi zelo slabo sveti, brez upora je zadovoljivo (z NPN tranzistorjem je bilo še boljše oziroma najboljše) Very Happy
Nazaj na vrh
mkosmac
Član
Član

Pridružen-a: Čet 26 Mar 2009 22:18
Aktiv.: 1.52
Kraj: Limbarska Gora

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 08, 2013 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tranzistor se ti ne odpre dovolj, ko imaš omejen bazni tok s uporom. To je zaradi tega, kar sem ti zgoraj napisal. Ker je bipolarni tranzistor tokovno krmiljen element (t.j, večji tok teče v bazo, bolj je tranzistor odprt), se ti svetilnost poveča, ko odstraniš upor.

Ti kar še enkrat zveži po shemi, ki sva jo pripela jaz in borber. Uporabi PNP tranzistor s baznim uporom. Pri tem pazi, da je to PNP tranzistor in je "logika" obrnjena. Tranzistor odpreš tako, da postaviš tisti pin mikrokontrolerja na 0V.

Poglej si tutorial, ki sem ga pripel, sploh strani 3 in 4.

petkomatej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 08, 2013 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem naredil tako pa mi slabo sveti ://

še nekaj meritev...

NPN tranzistor brez upora na bazi:
poraba celotnega vezja ob max obremenitvi = 300mA
napetost na posameznem segmentu displaya = 0.3V (zelo čudno ker sveti veliko bolj kot s PNP tranzistorjem)

PNP tranzistor brez upora na bazi:
poraba celotnega vezja ob max obremenitvi = 200mA
napetost na posameznem segmentu displaya = 1.1V (display pa lahko napajamo z max 2.1V po datasheetu)

kaj narediti da povečam svetilnost?

mkosmac je napisal/a:
Poglej si tutorial, ki sem ga pripel, sploh strani 3 in 4.

ups sploh nisem videl da je več strani...
Nazaj na vrh
petkomatej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 08, 2013 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mkosmac je napisal/a:
Ker je bipolarni tranzistor tokovno krmiljen element

kaj pa če uporabim mosfet?
Nazaj na vrh
petkomatej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 08, 2013 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

saj teh shem je ogromno kako vezati displaye. tudi vedel sem da moram uporabit PNP tranzistor, pa če šment ni delal. zdaj sem se spomnil da moram v programu obrniti logiko... zdaj dela... pa vseeno, svetilnost me muči Smile če pa še omejim tok z baznim uporom, je tak brez pomena

če prav gledam ta vodič za bipolarne tranzistorje... razlika med PNP pa NPN je v smeri toka? Torej če uporabim NPN mi tok teče v obratni smeri kot PNP. zato je bla najbrž izmerjena napetost na displayu tako čudna (0.3V)?
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 08, 2013 6:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
sem začetnik v elektroniki in sem izdelal preprosto vezje s petimi led... ...
če pa še omejim tok z baznim uporom, je tak brez pomena
če se prav spomnim, je tokovno ojačanje Ic/Ib.
V narisanem primeru teče v bazo (NPN) ali iz baze (PNP) (12V/10kOhm) 1,2mA .
LED rabi 18mA (recimo), torej mora transistor imeti Hfe ali Beta (ne vem več) (18mA/1,2mA) vsaj 15. Mislim, da imajo ti manjši od 100 naprej, piše pa v podatkovnih listih.

Tok v bazo/iz baze se omeji tudi zato, da ne skuriš spoja baza-emitor. To so neke grobe osnove za "transistor kot stikalo". Za mosfet ne vem.

ABCD0014.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  881.7 KB
 Pogledana:  4 krat

ABCD0014.JPG

petkomatej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 9:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za razlago! mi lahko še nekdo razloži kako lahko uporabim mosfet kot stikalo. pri mosfetu mi ni potrebno omejiti toka, če gre za napetostno krmiljen element?
Nazaj na vrh
joze
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jan 2007 10:27
Aktiv.: 0.91

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšne upore imaš na katodah displejev?
Kaj pa hitrost osveževanja displejev?
Nazaj na vrh
petkomatej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

displaje osvežujem v prekinitveni rutini, kako pa lahko izračunam hitrost osveževanja?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni