www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

WiFi repetitor in težave z routerjemWRT260NL
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
flomaster
Član
Član

Pridružen-a: Pet 31 Maj 2013 19:49
Aktiv.: 0.96

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2013 9:07 pm    Naslov sporočila:  WiFi repetitor in težave z routerjemWRT260NL Odgovori s citatom

Na voljo imam tp-link TP-WR741N (več kosov), TL-WR740N in TL-WR340G routerje, našel bi se še kakšen WRT54GL, za izvedbo povečanja dometa brezžičnega omrežja iz ene hiše v drugo hišo. Hiši sta oddaljeni kakih 15m ali največ 20m. V hiši, kjer je internet je router v sobi, ki je na isti strani, kjer je hiša brez interneta ampak okno ne gleda v to smer, žal. Moja ideja je, da bi v hišo brez interneta dal en router in ga skonfiguriral kot repetitor, ampak tega ne znam. Nekaj sem bral po internetu, da repetitor ni najboljša izbira da ne deluje tako kot bi moralo in raje predlagajo kabel in AP (access point) oziroma router kot AP. Kabla ne morem vlečt, ker bi moral skopat po vrtu. Druga ideja je, da uporabim dva routerja namesto enega, da bi eden kot AP sprejemal signal iz prve hiše, nanj s kablom priključil stacionarni računalnik, potem pa dodal še en s kablom povezan router kot AP, ki bi oddajal signal za prenosnik in za wifi dostop s telefonom pa te zadeve. Kaj in kako bi bilo po vašem najbolje storiti? Rabil bi tudi pomoč pri konfiguraciji, nekateri izrazi in kratice so mi neznanka. Znam konfigurirati DHCP in IP območje, pa te zadeve, če je recimo omrežje z routerjem in potem gor s kablom priklopljen AP (router kot AP), potem se pa znanje pri meni neha.
edit: delno spremenil naslov teme

Nazadnje urejal/a flomaster Čet Sep 05, 2013 6:37 pm; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2013 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najhitrejši je sigurno kabel, možne so pa tudi vse ostale variante in sem jih že uporabljal (čeprav sem skoraj vedno uporabljal WRT54GL z dd-wrt - in ga ni težko nastaviti kot repetitor, pač malo se poigraš s tistimi kljukicami Smile ).

P.S.
Aja, pa če uporabljaš 2 ruterja, potem enega konfiguriraš kot "Client" (ali "Client bridge") in drugega kot AP (ne moreš obeh uporabiti kot AP, kot si napisal). Ne rabiš nobenega računalnika...
Ne vem pa na pamet, ali omenjeni ruterji to podpirajo (WRT54GL z dd-wrt vem da ja)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
flomaster
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2013 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res sem napisal dvakrat AP, ker ne vem točno kako se pravilno reče. Vem, da mora biti client drugače konfiguriran kot klasični AP. Večinoma za AP ni potrebno kaj dosti nastavljati, LAN lahko priključim na kateri koli LAN, deluje tudi na WAN port ampak potem so klienti na AP nevidni iz omrežja zaradi FW v routerju. Bom pregledal katere nastavitve mi omogočajo routerji, če lahko katerega prepričam v delovanje kot repeater (tega nisem našel, ker sem že gledal), drugo možnost da mi deluje kot klient bridge pa nisem našel ker nisem vedel kaj naj iščem. Upam, da teli routerji omogočajo, baje se jih lahko tudi flasha na dd-vrt. Če ne bo šlo drugače, bo treba uporabit dražji WRT54GL. In vem, da računalnik ni potreben, ampak se že nahaja tam in ga moram povezat s kablom, ker nima brezžične kartice.
Nazaj na vrh
mobwap
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Aktiv.: 2.01
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 01, 2013 7:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsi WR routerji, ki jih imaš, ti podpirajo WDS ali Repeater bridge, če naložiš dd-wrt.
Preberi malo njihov wiki, boš videl da je relativno enostavno te routerje spravit v mesh network.
Še en klik do wiki strani kjer so vse možnosti navedene. Glej Repeater Bridge ali pa WDS.

PS.
Vsi Wi-Fi in LAN porti na njih so potem v istem omrežju.

FORMING GOVERNMENT.... ‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ 23% DONE.
Formation failed.
Nazaj na vrh
carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.56
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 01, 2013 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolj enostavno je tole, zgeneriraš - naložiš - priklopiš in dela takoj. Točke se avtomatsko povezujejo med sabo. Je podprto za TP740, TP741, WRT54.. Je pa to odprto omrežje!
Nazaj na vrh
flomaster
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 01, 2013 10:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za predloge. Včeraj sem zvečer v pozne ure spoznaval in probaval dd-wrt s katerim se srečujem prvič. Ne vem če sem flashal pravo verzijo na WR741N, ampak zadeva deluje, prikaže se dd-wrt vmesnik, ki ponuja precej nastavitev, ampak mi ga ni uspelo prepričat, da mi deluje kot klient. Ko kliknem survey mi pokaže omrežje, če se pa poveže pa ne vem nisem ugotovil ker sem zaradi pozne ure obupal. Bom danes nadaljeval, žal ne morem takoj zdaj ker imam trening pa to in bom to probaval naprej popoldne ali zvečer. Če prav razumem, bi mi moral router delat kot klient tako, da se poveže kot brezžična kartica in gor lahko potem priključim računalnik in mora delat internet prek tega klienta. Ko mi to uspe pa potem poleg ali namesto računalnika gor priklopim še AP in s tem ustvarim novo brezžično omrežje, ki zaradi samostojnega AP ima svoj SSID. Lahko da mi včeraj ni uspelo, ker sem probaval na zaščitenem omrežju in verjetno nisem kaj prav vpisal, saj me samostojno ni nič vprašalo za geslo kot se to naredi na prenosniku ko se želim priklopit na zaščiten wlan. Ker imam pri roki dovolj teh škatlic bom za test postavil en AP z odprtim nezaščitenim omrežjem in enim svojim SSID in se s klientom poskusil povezat na ta wlan. Ker sem totalni noob pri teh rečeh bi rad počasi po korakih da zakapiram tole reč.
Nazaj na vrh
carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.56
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 01, 2013 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem tudi imel problem z IP, ker ni bilo prav nastavljeno ni delalo. Pri wlan-si ne rabiš klient ruterja, postaviš 2 ali več točk in lahko druge tudi z lan povežeš na PC.

2 omrežja.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  37.29 KB
 Pogledana:  18 krat

2 omrežja.jpg

1 ip-.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  157.16 KB
 Pogledana:  18 krat

1 ip-.jpg

odjemalec.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  129.83 KB
 Pogledana:  15 krat

odjemalec.jpg

Nazaj na vrh
MesicekA
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jan 2013 20:51
Aktiv.: 0.61
Kraj: KK in MB

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 01, 2013 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na faksu smo delali s tem še ne dolgo nazaj... Very Happy

Pojdi na tole spletno stran in preglej vaje, saj v eni pišejo točna navodila.

flomaster
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 06, 2013 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvete, žal mi ni uspelo čisto po pričakovanjih. Ravno sem dobil še en WRT54GL in nanj naložil dd-wrt mini. Ker se nisem uspel povezat z zaščitenim wlan, sem za probo vzel kar en router, ki je imel privzet IP 192.168.1.1 in temu z dd-wrt vpisal 192.168.1.2 in mu določil client bridge mode, izklopil DHCP in zadeva deluje. Na router 1 sem priključil hišno omrežje na WAN port in tako mi deluje internet peko client bridge mode. Naslednji korak je bil menjava IP naslovov na masko hišnega IP, poskrbel, da se IP ne podvajajo in da so fiksni izven DHCP hišnega routerja. Tisti router za probo sem spremenil v AP, tako da sem mu izklopil DHCP in hišno mrežo priklopil na LAN port. Zadeva deluje, dostopam in pingam naprave v omrežju, tudi tisti AP, ki ima zaščiten wlan, glavni router (ta ni wlan), računalnike in mape v skupni rabi, ampak ne dela mi dostop do interneta, google mi ne odpre, prav tako nič drugega. Sedaj pa ne vem ali je krivec glavni router ali ne, ker pingam ga lahko, na internet me pa ne spusti. Zanimivo je to, da imam dostop do interneta če je router, ki dela kot AP priključen na WAN. Čeprav še nisem uspel usposobit željenega in mi stvari niso čisto jasne, sem vseeno vesel delnega napredka. Poskusil sem se z routerjem v client bridge načinu povezat na zaščiten wlan, pa ne gre, očitno se da povezat samo na odprto brezžično omrežje, ker ne najdem opcije za vpis gesla, ko naj bi se povezal z zaščitenim wlan.
Nazaj na vrh
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2013 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, internet naj bo na WAN (nisem še niti poizkusil, če dela kako drugače).

Za vnos parametrov zaščitenega omrežja greš v zavihek "wireless" in tam imaš zavihek "security" ali nekaj podobnega (pišem na pamet, ker tukaj nimam ruterja).
Žal je treba poleg gesla vnesti tudi tip zaščite...
Nazaj na vrh
flomaster
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 18, 2013 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker problema nisem uspel rešiti v primernem času, smo malo pregledali inštalacijo po hiši z internetom in potem ugotovili, da se je pred leti do druge hiše že skopal majhen jarek, v katerega so zakopali črno plastično cev in skozi porinili koaksialni kabel za kabelsko TV. To izvem po dobrem tednu, ko sem se se zaradi neuspeha predal obupu, zato sem predlagal da raje napeljemo kabel skozi tisto cev v zemlji. Rečeno storjeno, zadeva sedaj deluje po ethernet kablu, v drugi hiši sem dal poceni TP-WR741N kot AP in sedaj smo vsi srečni Very Happy razdalja skozi cev v zemlji ene 14m, celotnega kabla je slabih 40m. Problem, ki ga nisem uspel rešiti bom še vedno poskušal rešiti, ker me grize, da mi ni uspelo.

Prosim za predlog, kateri router podpira 100Mbit internetno linijo in je vsaj tako stabilen kot WRT54GL, saj omenjeni prenese le dobrih 35Mbit na speedtest.net, priklop računalnika direkt na telemach modem pa zmore polno hitrost. Router ki ga daje telemach TL-WR740N prenese dobrih 85Mbit ampak ni tako stabilen. Pomembna je hitrost LAN prek kablov, wlan je lahko tudi samo 54Mbit, zaželjeno tudi več.
Nazaj na vrh
borutkoz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Apr 2005 16:20
Aktiv.: 0.31
Kraj: krško

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 18, 2013 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osebno imam izkušnje z Linksys WRT160NL in DD-WRT firmware

Wrt160NL imam za primarni router kjer je 1 računalnik priključen direktno na njega.
Preko Wifija sta pa še povezana WRT54GL in Belkin. Seveda oba tudi z DD-WRTjem in sta v uporabi kot repetitor bridge. Zadeva se še ni nikoli "obesla".
Wrt160NL ti ponuja 100 Mb/s povezavo na kablu in do 300 Mb/s na Wifiju (802.11n)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
bpavsic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45
Aktiv.: 1.79
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 19, 2013 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trenutno sem na dopustu (na istem mestu kot že nekajkrat) in sem si letos zraven vzel router (WRT 54GL). Vsako leto je bil problem slabe pokritosti WiFi signala po celotnem apartmaju in terase.
Na routerju imam dd-wrt in sem ga nastavil kot Repeater Bridge (po teh navodilih) in zadeva špila super. Na svoj router sem povezan preko WiFija, ta je na router lastnikov (Thompson Gateway) prav tako povezan preko WiFi. Zaenkrat nisem opazil nobenih problemov.
Glede na info na netu pa ne priporočajo nastavitve istega SSID, kot je originalno omrežje, tako da sta sedaj tukaj 2 omrežja z istimi varnostnimi nastavitvami ter različnim SSIDjem.

Speedtest direktne povezave na lastnikov router da iste rezultate kot speedtest povezave preko mojega routerja, tako da nekih zamikov ni... World of Warcraft ima ping preko obeh routerjev okroh 60 ms, kar je super (ni nekega dodatnega zamika zaradi dveh WiFijev).
Nazaj na vrh
flomaster
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 05, 2013 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borutkoz je napisal/a:
Osebno imam izkušnje z Linksys WRT160NL in DD-WRT firmware

Wrt160NL imam za primarni router kjer je 1 računalnik priključen direktno na njega.
Preko Wifija sta pa še povezana WRT54GL in Belkin. Seveda oba tudi z DD-WRTjem in sta v uporabi kot repetitor bridge. Zadeva se še ni nikoli "obesla".
Wrt160NL ti ponuja 100 Mb/s povezavo na kablu in do 300 Mb/s na Wifiju (802.11n)

Od včeraj sem (ne)srečni lastnik WRT160NL, žal pa zaenkrat nisem zadovoljen. Originalni firmware ne omogoča delovanja HDD na USB, disk je viden v nastavitvah, ne da se pa dodajati uporabnikov in nastavitev, prav tako disk ni viden v domačem omrežju. Naložim dd-wrt in ne dela WAN priključek Sad potem spet nalaganje original firmware in brskanje po internetu, kateri firmware bi bil dober. Če bi se dalo, bi bil vesel, če bi mi napisal točno katera verzija firmwarea je tista, ki deluje ali pa če bi mi jo poslal. Prosim.
Nazaj na vrh
borutkoz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Apr 2005 16:20
Aktiv.: 0.31
Kraj: krško

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 05, 2013 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Originalen firmware res ni uporaben na tem routerju.
Osebno imam revision 14311 ddwrtja V24-SP2 in deluje brez problema.

Si probal ročne nastavitve vnesti za wan ? včasih se avtomatske "kregajo" z kakšnim modemom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni