|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.90 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Čet Sep 05, 2013 6:08 pm Naslov sporočila: Močnostni napajalnik- načrt |
|
|
Pozdravljeni!
Doma imam nek trofazni transformator, ki se mi zdi da naj bi na 24-ih voltih dal ven celih 10 A. Ima pa tudi odcep za 18V, kjer pa zmore mislim da 4 A.
Podaril mi ga je lokalni mojster in rekel da naj bi bil od neke električne zavore. Sedaj pa bi ga rad uporabil in me zanima, ali veste mogoče za kakšen načrt za tak transformator? Ali so to ponavadi trije transformatorji v enem (vsak za eno fazo) ali imajo to kako združeno?
Rad bi ga nekako uporabil, da mi nebi brezveze ležal in nabiral prah. Če sem pravilno izračunal naj bi teoretično tak napajalnik dal ven do 33V (24*1.41 (koren iz dva))
Rad bi tudi da to ni samo neki greatz mostič in potem kondenzator, vendar da je načrt tak, da se napetost lepo zgladi. Če prav vem se za to uporabljajo tudi tuljave in podobne stvari... Več kot to se pa ne spoznam Zaželjeno oz. nujno je da ima tudi na el. shemi volt- in ampermeter ter omejevalnik toka.
Lahko je tudi samo električna shema, oz. še rajši vidim da je, da se bom navadil tudi risanja tiskanih vezij..
Z lepimi pozdravi Martin.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
freshman Član

Pridružen-a: Tor 16 Mar 2010 0:16 Prispevkov: 149 Aktiv.: 0.80 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: Čet Sep 05, 2013 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
Izdelava nekega napajalnika samo zato, da ti doma ne stoji nerabljen trafo je finančno vprašljiva.
Tudi meni se valjajo kakšni 24 voltni trifazni trafeljci z ogromno amperi v službi pa mi sploh niso zanimivi (jih uspešno zamenjujejo switchi).
Smatram da si še na začetku svoje ustvarjalne poti in si si zadal zelo velik projekt za začetek. Za delo z elektroniko si omisli stabiliziran usmernik 30V/5A ki ti bo pokril večino napajanja projektov ki se jih boš lotil (cenovni rang 100€)
Kaj bi sploh potreboval 10A usmernik ? Ja vem za popravilo in testiranje avto elektrike in elektronike. OK porabil boš dobro polovico potenciala napetosti pri desetih amperih ostala polovica pa bo šla v gretje močnostnih tranzistorjev !
Za tovrstne podvige je najcenejši kakšen še kolikor toliko dober akumulator.
Če te še vedno zanima izgradnja pa naj bi šla v eni taki obliki z kakšno predelavo.
Gre za čisto klasiko s starimi komponentami.
Lp. Aleš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni