|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Andruha Član

Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 15:09 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.17 Kraj: lj
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2013 10:25 am Naslov sporočila: tuljava s feritnim jedrom za RF oddajnik? |
|
|
igram se z vezji na strani talkingelectronics.com. Poskušam narediti senzor za RF oddajnike in pa elementaren RF oddajnik. Tam pa piše, da moram naviti tuljavo, ki ima feritno jedro debeline 2mm iz materiala F29. Žica pravi, da je lakirana bakrena debeline 0,5mm, kar mimogrede tudi ni lahko najti. Vglavnem, glede na to, da nikjer nič ne najdem, kje to kupiti ali kako narediti, nekako sklepam, da nečesa očitnega ne vidim . Morda ne iščem s pravimi izrazi, poskušal sem "feritne palice, feritna jedra, jedra tuljav, dušilk" in vse to tudi v angleškem jeziku pa nič. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2013 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Daj link na vezja, ki jih omenjaš. Pogledal bom kaj imam v predalih in ti sporočil naslov kam prideš po material. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andruha Član

Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 15:09 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.17 Kraj: lj
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2013 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
1. Field strength meter:
- 5cm enamelled wire for antenna
- 10cm tinned wire for batteries
2. RF oddajnik ali pa naprimer tale
spisek potrebščin zgleda takole:
- 6mm x 2mm slugs F29 material
- 30cm enamelled wire .5mm dia
- 5 turn tinned copper wire coil
- 5 turn enamelled wire coil
torej, če prav razumem, potrebujem:
- lakirano bakreno žico debeline 0,5mm
- pocinkano bakreno žico debeline 0,6mm
- feritne palice iz materiala F29, (na eni sliki je z navojem), debeline 2mm (v kosih po 6mm) (še najbliže sem temu prišel na eni nemški strani tule link) Enako kot jaz je že spraševal nekdo drug na forumu allaboutcircuits in naj bi stvar izgledala takole:
imam še dve vprašanji:
- zanima me tudi, ali lahko tranzistor 2N 3563 zamenjam z BC547 (prvega ni nikjer za dobit, drugi je pa povsod dostopen)?
- in pa bolj splošno vprašanje, ali so te komponente splošno uporabne in si lahko naprimer mirne duše nabavim več tovrstne žice/feritnih palic, ali je to bolj za RF oddajnike, kar pomeni, da več kot za ta eksperiment niti ne rabim (zaenkrat sem vglavnem delal s timerčki, tipkovnico in preprostimi IC-ji, tako da mi še ni bilo treba navijat tuljav ipd. pa ne vem koliko se to v praksi pojavlja sploh, vidim pa zdaj, da je muka dobit, ko rabiš). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2013 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, če bo BC547 dobra zamenjava za 2N3563. Kak visokofrekvenčni bo bolj primeren. Recimo kak BF... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oldtimer 65 Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.52 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2013 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za bakreno lakirano žico se pozanimaj pri http://mintex.si/  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2013 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Andruha, namesto 2N3563 imam 2N918, žice Cul 0,5mm ti dam 3.5m, pocinjene žice je ene 2m, za tuljave na izhodih imam VK200 VF dušilke. Majhnih jeder 6x2mm za UKV nimam, da se pa delati tudi brez jeder, ker ima nihajni krog kondenzatorski trimer za nastavitev rezonance.
Žice in feritnih jeder ne kupuj, se bo že našlo kaj za sproti.
Naslov dobiš na ZS. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni