|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pon Dec 31, 2012 9:26 pm Naslov sporočila: Nakup LED trakov - pomoč |
|
|
Živjo, prosil bi za malo pomoči pri led trakovih.
Za delavnico v kleti bi si rad izdelal stropno luč za delovno mizo. Odločil sem se, da bom tokrat uporabil kar LED trakove. Zanima me kateri so priporočeni za tovrstne namene oz. kje se jih splača kupiti. Verjetno bi potreboval trak z toplo belo barvo - mislim, da se označujejo z 3000-3600K ali kako že gre to? Treba bo tudi uporabiti malo močnejše diode in se izogniti okrasnim - koliko lumenov bi prišlo prav za tako luč?
Imel sem namen kupiti en kolut z 5m traka. Ta trak bi narezal na 5 enako dolgih kosov in jih paralelno nalepil na površino (razmik par cm), čez bi pa namestil zamegljeno steklo oz. plastiko. Zanima me še, če te diode potrebujejo kaj hlajenja - naj uporabim kovinsko podlogo oz. je vredu, če jih nalepim kar na les?
Gledal sem že trakove na DealExtreme npr:
https://dx.com/p/48w-3300k-600x3528-smd-led-warm-white-light-strip-10-meter-12v-65714
https://dx.com/p/waterproof-60w-300-x-5050-smd-led-warm-white-light-flexible-lamp-strip-5-meter-dc-12v-144498
https://dx.com/p/72w-3500k-60x5050-smd-led-warm-white-light-flexible-strip-with-power-switch-5-meter-dc-12v-65319
Kakšne kvalitete so tile kitajski trakovi?
Kak napajalnik bi potreboval za določen trak? Če celoten trak žre npr. 5A in imam na izbiro dva napajalnika - enega z 5A moči in drugega z 10A, bi bilo bolje, da vzamem za malo več, a ne? Torej 10A. Nekaj takega:
https://dx.com/p/12v-10a-iron-case-power-supply-silver-ac-110-220v-124302?rt=1&p=2&m=2&r=3&k=1&t=1&s=102358&u=124302
Baje se tile zelo grejejo. Dimmerja ne mislim uporabljati. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oldtimer 65 Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.52 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo za informacijo: v ljubljanski trgovini HTE sem na prodajnem pultu opazil tablo na katerem imajo razvrščene različne led trakove- poleg vsakega je tipka, da ga lahko preizkusiš kako močno sveti, če ti je všeč barva svetlobe..., vsak posebej je opisan z osnovnimi tehničnimi podatki( moč, svetlobni tok...).
Zanimiva zadeva, da se mogoče lažje odločiš kaj nekako ustreza tvojim zahtevam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi na tvojem mestu vzel čim močnejši (beri svetlejši)trak. Namreč, svetlobe nikoli ni dovolj. Če že ne misliš uporabiti dimmerja veži tako da boš imel več delov traku vsakega na svoje stikalo, da lahko vklapljaš po želji. Jaz imam drugače na stopnicah nalepljene ravno kitajske trakove, pa do sedaj niti. Ena ledica ni umrla, pa se kar dosti prižigajo in ugašajo.
Za te trakove sicer ne pišejo posebej, da jih je treba hladiti, ampak mislim da ne bi bilo narobe če jih prilepiš na kos aluminija. Itak jih moras nekam napopati, pa je konec koncev vseeno če je to aluminij.
Napajalnik raje vzemi z nekaj viška. Nenazadnje boš nanj lahko priklopil še kakšno ledico kasneje.
Ja, pa vzemi toplo belo, 3000-3600.
Poglejtudi , kaj imajo na superstrela.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz za osvetljevanje delovnega pulta ne bi uporabil samo LED razvetljave, ker barvni spekter ne odgovarja, saj je lahko precej monokromatski. Lahko bi LED dodal obstoječi osvetlitvi, ki bi bila narejena kombinirano s halogensko razsvetljavo + fluorescentnimi cevmi ustrezne bele barve.
LED razsvetljava je zaenkrat še vedno primerna bolj za dekorativne namene ali pa osvetlitev prostorov, v katerih se ne zadržujemo dolgo, npr veže, hodniki, WC, shrambe, kleti, garaže, ... kjer ni nujno potrebna osvetlitev s kvalitetnim polnim barvnim spektrom združenim v pravo belo barvo. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miTTja Član

Pridružen-a: Pon 01 Nov 2010 16:19 Prispevkov: 104 Aktiv.: 0.58 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za tale napajalnik je najbolje da deluje na 60% - 80% moči. Enega takega imam viška še doma...5A mislim da je. Jaz uporabljam 2A, pa se mi ne greje kaj dosti. _________________ Lp, MiTTja
Aevo rarissima nostro simplicitas... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Jaz za osvetljevanje delovnega pulta ne bi uporabil samo LED razvetljave, ker barvni spekter ne odgovarja, saj je lahko precej monokromatski. |
Dobi se odlične LED diode s CRI faktorjem nad 95 (imam v kuhinji tako rešeno, 3W warm white LED diode na vsakih 15 cm, CRI=96), je pa res da to niso kitajski trakovi ... Tako da - kar se barvne pravilnosti tiče - se da narediti zadevo vrhunsko, a sam resda še nisem zasledil nekih trakov z nekimi hudimi CRI faktorji.
Osebno pa mi tudi najcenejši warm white trakovi dajejo precej lepšo svetlobo od "industrijskih" neonk, ki so kar stalnica po delavnicah.
LP, g
p.s. Srečnega in zdravega na Bled! _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
geier Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 1:58 Prispevkov: 278 Aktiv.: 1.17
|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Dobi se odlične LED diode s CRI faktorjem nad 95 (imam v kuhinji tako rešeno, 3W warm white LED diode na vsakih 15 cm, CRI=96), je pa res da to niso kitajski trakovi ... |
Ali lahko napises, kje si jih nabavil...kak link.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 4:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja mucek, to vem, da obstajajo, ampak on je omenjal cenene LED trakove, tako da je moj odgovor prilagojen vprašanju, saj dvomim, da je pripravljen odšteti bistveno več denarja za tisto pravo kvaliteto. No, kakor je komu všeč, osebno od žarnic še ne odstopam. Kdaj je umetna bela barva ustrezna za dobro in prijetno delo? kadar je dovolj svetlo in kadar barve vidimo podobno, kot s pomočjo dnevne svetlobe.
PS: tudi tebi srečn'ga pa zdravga  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nabavil sem preko Impedance, gre pa za Samsungove 3 W LED module. Seveda to pomeni, da je bilo potrebno narediti še hladilnik (v bistvu je kar cela ALU plata, na kateri so LED diode) in vse drugo (leseni del za vgradnjo). Cenovno so ne prišle LED diode takrat (4 leta nazaj) cca. 250 EUR. (zadeve je za slabe 4 m).
Od takrat je šel razvoj LED seveda naprej, a v želji po visokih izkoristkih (lm/W) se večkrat žrtvuje barvno pravilnost (navadno sploh ni podana).
Se da tudi z LED trakovi z nekaj probavanja narediti dobro osvetlitev, kolega ima izvrstno rešeno s kombinacijo warm in cool white LED trakov. Svetloba je resnično prijetna.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za informacije.
Ma ja, najprej sem res mislil uporabiti kar navadne neonke, samo se je pojavila težava, da so mi zadeve preveč svetile v oči. Luč bi moral montirati na strop pod kotom ali pa uporabiti reflektor, da bi večina svetlobe osvetljevala zid nasproti mize namesto moje glave. V obeh primerih pa je montaža nekoliko nerodna glede na izvedbo luči.
Dobil sem pač idejo, da bi uporabil LED trakove, saj bi jih enostavno usmeril v steno. Sedaj pa glede kvalitete svetlobe je pa res malo vprašljivo, ker bi znal delavnico uporabljati tudi dlje časa.
Najbolje da naročim tele led trakove, pa vidim kako se odnesejo. Če niso primerni za daljšo izpostavo, bom pa moral nazaj na neonke in nekako zadevo urediti.
Srečnega in zdravega! _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Huh, če uporabiš kombinacijo LED warm white in cool white, bo to sigurno bolje kot neonke! Samo vzemi take, z dovolj svetilnosti (vsaj 10 W/m), raje kaj več. Warm white imajo slabši izkoristek, zato naj bodo te malo močnejše (po W/m).
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej79 Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15 Prispevkov: 342 Aktiv.: 2.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jan 01, 2013 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za osvetlitev prostorov, ki ni zgolj dekorativne narave bi se jaz na široko izogibal LED trakovom, še posebej, če je njihovo poreklo Kitajska. Le malo LED trakov je na trgu z zadovoljivo barvno reprodukcijo (90+ CRI).
Raje bi se držal priznanih proizvajalcev LED tehnologije, kot so Cree, Samsung, Nichia, Bridgelux, Citizen .... Trenutno mislim da je najboljša izbira Nichia 219 dioda, ki pri 5000K nudi min. CRI 92. Potem je tukaj Cree s široko izbiro diod, kot so XP-E, XP-G, XM-L, MT-G, CXA, MK-R (200 LM/W!), XT-E, XB-D in druga generacija njihovih najbolj popularnih diod, kot so XP-E2, XP-G2, XM-L2 in MT-G2. Prav tako ima širok nabor tudi Bridgelux. Sam bi se držal barvne temperature okoli 4000-4500K z CRI okoli 90, siceer pa je že 80 dokaj sprejemljivo.
Izbira diode je stvar okusa, in seveda odločitev ali želiš eden močan točkovni vir svetlobe ali več šibkejših in s tem boljšo porazdelitev v prostoru. Kakorkoli priporočam uporabo optike širokega kota recimo 60 stopinj. Teh proizvajalcev je tudi veliko, med katerimi je vodilni Ledil, potem je tukaj še Carclo, pa mogoče Gagione, Polymer, Fraen, Kathod, pa še kak bi se našel.
Pri LED razsvetljavi je seveda potrebno hlajenje. Še vedno se 80% dovedene energije pretvori v toploto, le 20% pa v svetlobo. Tako čez palec bi rekel da je za hlajenje z naravno konvekcijo brez pretoka zraka potrebno približno 10 kvadratnih centimetrov na watt porabljene energije.
Napajanje. Na trgu boš našel ogromno kitajskih stikalnih napajalnikov dvomljive kvalitete. Osebni bi se jih izogibal. Cenovno ugodni so Meanwell-ovi napajalniki, ki so dobavljivi tudi pri nas, pa tudi kvaliteta mislim, da je več, kot zadovoljiva.
Moja 2 centa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pet Jan 04, 2013 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam še eno vprašanje. Pred kratkim sem šel kupiti nekaj teh LED žarnic, da jih malo testiram. Moram reči, da kar vredu svetijo. Sem pa ugotovil, da je pri njih opazno utripanje, kar me zelo moti. Napajajo se na 230VAC 50Hz, napajalnik pa očitno nima kakšnega posebnega glajenja izhodne napetosti.
Torej tisti, ki že imate LED trakove doma... Zanima me, če je pri teh kitajskih napajalnikih za trakove tudi mogoče opaziti kakšno utripanje LED?
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jan 04, 2013 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Trakovi so drugo. Napajajo se iz 12V enosmerno. Omenjena žarnica pa se napaja preko navadnega kondenzatorja direktno na 230V, kar povzroči utripanje.
Me pa zanima čisto iz firbca: posledice uporabe žarnic s slabim CRI faktorjem? Kratkoročne? Dolgoročne? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Jan 04, 2013 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri LED trakovih je utripanje opazno pri dimmanju na sekundarni strani LED napajalnika. Zaradi premale obremenitve postane sekundar napajalnika nestabilen. Problem se reši z dodatkom kakšnega močnega upora, ki napajalnik konstantno bremeni. Vrednost upora pa je treba izbrati individualno glede na napajalnik.
Slab CRI:
- kratkoročno; utrujenost
- dolgoročno; poslabšanje vida _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni