www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pol-mostični gonilnik se kvari
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 11, 2012 4:30 pm    Naslov sporočila:  Pol-mostični gonilnik se kvari Odgovori s citatom

Imam težavo z buck-boost pretvornikom. Na obeh straneh tuljave je pol-mostič, ki ga krmili IR2186 (močnejša različica kot v shemi). Vhodna napetost je do 200V, izhodna do 60V, deluje pri frekvenci 200kHz.
Pretvornik deluje, vendar kar pogosto pride do okvare vhodnega gonilnika IC11. Bolj natančno: pokvari se del za zgornji tranzistor, tako da je Vb in HO v stiku. Kot kaže se največja verjetnost, da se pokvari ob vklopu ali malo višji vhodni napetosti (nad 40V).
Upore na vratih (R62 in R63) sem že povečal na 2,5-kratno vrednost, pa ni pomagalo. Poizkusil sem tudi Schottky diodio iz HO na Vb, vendar brez uspeha.

Če ima kdo kakšno idejo, se toplo priporočam.

IN_DRV.jpg
 Opis:
Vhodni del buck-boost pretvornika.
 Velikost datoteke:  48.63 KB
 Pogledana:  144 krat

IN_DRV.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po predlogu prijatelja, sem dal supresorsko diodo vzporedno k C65. Ta ni pomagala čisto nič, gonilnik je odpovedal takoj.
Potem sem dal supresorko še vzporedno k C64 in za zdaj deluje.
Uporabil sem 11V supresorske, ki jih imam ravno pri roki.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2012 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od vklopa do vzpostavitve delovnih napetosti bi morala biti Vs nižja od Vb. Seveda tudi kasneje, a med delovanjem naj ne bi bilo težav.

Kako to doseči ... ?
Z aktivnim LO vhodom ob vklopu.
Z uporom med pinom(6) in GND. Par mA se ne bi smelo poznati nikjer drugje.

Dodal bi še upor med GND in pinom(7), da ne bi kak naboj obdržal odprt Q6.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2012 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od kje bi pa Vs lahko prišel na višji potencial kot Vb? Dodaten razlog proti je predhoden vklop +12V in potem IN+.

Za test sem odstranil 1. supresorsko (k C65) in pustil tisti k C64. Nekaj časa je delovalo, potem pa je gonilnik zopet odpovedal.

Potem sem dodal upore. 10kOhm vzporedno k vratim zgornjega MOSFET (med pinoma 7-HO in 6-Vs) ter 24kOhm (tako, da je vajveč 0,5W disipacije na njem) med LIN - pin(6) in GND.
Delovalo je nekaj več časa, potem pa je zopet odpovedal, tako kot na začetku.
Nazaj na vrh
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 5.99
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2012 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi ponovil del D62 (obratno) + C65 še na maso Rolling Eyes ... vprašam pa se pri Q8, zakaj tudi tam ni supresorskih diod kot na Q9 Rolling Eyes ..
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2012 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spajky je napisal/a:
Jaz bi ponovil del D62 (obratno) + C65 še na maso :roll: ... vprašam pa se pri Q8, zakaj tudi tam ni supresorskih diod kot na Q9 :roll: ..

Lahko dam diode nazaj noter. Sprašujem se samo na kakšen način crkne, ko pa jih v drugih vezjih še nisem videl. Sumim tudi na kakšno indukcijo.

Diode pri Q9 niso supresorske, tisti znak naj bi pomenil schottky. Te diode so za povečanje izkoristka za kakšen 1%, trenutno pa jih ni v vezju. Na tej (sekundarni) strani tudi (zaenkrat) ni problemov s kvarjenjem.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusil sem s schottky diodami k C64 in C65, da vidim, ali pomagajo le diode, ali morajo tudi omejiti napetost. Gonilnik se je pokvaril.
Sem pa hkrati malenkost drugače povezal maso, ker sem imel tudi težave s stabilnostjo. Te so zdaj dosti manjše. Občutek imam, da je to tudi doprineslo k daljšemu delovanju gonilnika. Pokvaril pa se je, ko sem ponesreči naredil kratek stik s sondo osciloskopa na drain Q7.
Nazaj na vrh
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 5.99
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a imaš npr. datasheet za čip; so neke stvari malce drugačne pri primerih kot na tvojem načrtu Rolling Eyes ... poglej, pa kaj sčaraj drugače ...
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2013 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva še ni napredovala. V vezju sem pustil supresorske diode in dal v poizkusno obratovanje.
Kmalu je prebil Q7. V končni aplikaciji je na izhodu velika zaloga energije, zato se je skuril še Q9 in R60. Ugotovil sem, da prebije, ko vezje pri določenih kombinacijah napetosti in tokov postane nestabilno in začne 'cvrčati'.
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.26
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2013 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi rekel da ti prebije ker ne odvajas napetosti iz LIN linije.
Tam bi moral dati shotky diodo na +IN napajanje. Poglej kako napotest zdrzi Vs linija na Cipu. Z shotki diodo bo ta napetost malo cez napajalno napetost.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
red_mamba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2013 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No evo, sem zdaj data sheet pogledal. Narobe imas vezano vse skupaj.
Spodnji tranzistor lahko potegne Vs na maso samo preko porabnika!
Ti pa ga potegnes direkt na nulo in s tem prekrsis omejitev da mora biti napetost na Vs v rangu med Vb-20 in Vb+0.3V zato ti pa cip odleti.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2013 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

red_mamba, ne razumem, kaj misliš.
Želiš reči, da tega gonilnika ne bi smel uporabiti kot polmostičnega? Če pogledam npr. shemo od IR2108, ki je polmostični gonilnik, je enaka shema. To je očitno samo primer.
Zakaj bi bil problem, če Vs potegnem na maso? Vb-Vs še vedno ne bi šlo preko 12V.
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2013 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
red_mamba, ne razumem, kaj misliš.
Želiš reči, da tega gonilnika ne bi smel uporabiti kot polmostičnega? Če pogledam npr. shemo od IR2108, ki je polmostični gonilnik, je enaka shema. To je očitno samo primer.
Zakaj bi bil problem, če Vs potegnem na maso? Vb-Vs še vedno ne bi šlo preko 12V.

Zato ker se na Vb ustvari za okoli 20V visja napetost kot je na Vs ze zato da lahko sploh Hi side tranzistor odpres. Po datasheet-u sodec bi jaz rekel da ta gonilnik ni namenjen gonjenju polovice H mosta v taki vezavi kot jo imas ti. V datasheetu je porabnik narisan med Vs in lo side tranzistorjem.

Tukaj so build navodila za to druzino cipov vkljucno z shemo ampak jaz ne morem odpreti te datoteke. Ce ima kdo program za .dsn sheme odpirat naj procsim prilepi sliko testnega vezja da vidimo ce je taka vezava sploh podprta. http://www.irf.com/product-info/cic/db_hb8.html

ce imas moznost pomeri napetosti med Vb in Vs prikljucku z osciloskopom. Z voltmetrom lahko tudi samo ce ti konice unicijo cip jih z voltmetrom ne bos zaznal.

bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2013 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

red_mamba je napisal/a:
Zato ker se na Vb ustvari za okoli 20V visja napetost kot je na Vs ze zato da lahko sploh Hi side tranzistor odpres..

Misliš v mojem primeru? Zakaj, če imam napajanje krmiljenja samo 12V?
red_mamba je napisal/a:
Po datasheet-u sodec bi jaz rekel da ta gonilnik ni namenjen gonjenju polovice H mosta v taki vezavi kot jo imas ti. V datasheetu je porabnik narisan med Vs in lo side tranzistorjem.

Pa bi to rekel za IR2108, ki sem ga omenil zgoraj? Ima enako shemo, piše pa 'half-bridge driver' in ne 'high- and low-side driver'.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 11, 2013 3:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale buck-boost pretvornik ni bistveno napredoval.
Ker je le bila potreba po pretvarjanju navzdol, sem ga predelal v (asinhroni) step-down. Torej na desni strani ni tranzistorjev, na levi pa je namesto Q7 dioda.
Pri vhodnih napetostih do 100V je zadeva delovala brez problemov. Pri napetostih do 160V pa se je spet pričel kvariti gonilnik. Res pa je, da je bil v tej verziji gonilnik izveden na prašičku (piggy-back) in še ne vem ali je vzrok napetost ali prašičkasta izvedba.
Zanimivo dejstvo pa je, da se je v 50% primerov gonilnik pokvaril tako, da je izpustil dim (in se odspajkala katerga nogica). Ker je tranzistor preživel, sklepam, da je potrebna energija lahko prišla le iz izhoda, kar pomeni, da se je zgodil (tudi) preboj med Vs in COM oz. sorodnimi pini.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni