|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
danger_zone Član

Pridružen-a: Tor 04 Okt 2011 10:14 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.36 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Okt 02, 2013 3:37 pm Naslov sporočila: Pralno sušilni stroj |
|
|
Pozdravljeni,
Zanima me če ima kdo izkušnje z uporabo pralno sušilnega stroja. Kako se obnese sušenje v takem stroju? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 02, 2013 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo imeli skoraj 10 let whirlpoolov pralno sušilni stroj. Kar se mene tiče, deluje ok (posuši perilo). Kot minus mu štejem, da posuši le polovico opranega naenkrat in, da je kondenzator hlajen z vodo, torej tudi energijo vloženo v izparevanje vode vržeš stran (oz. v odtok).
Morda so kombinirani stroji sedaj že kaj napredovali. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.63 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Sre Okt 02, 2013 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pralno sušilni stroj je dober samo iz enega stališča-zasede manj prostora kot dve ločeni napravi. Drugače ti svetujem ločeni napravi. Ali pa boš moral prelagati perilo iz stroja, ga del posušiti in nato dal še preostanek sušit.
Sicer osebno veliko izkušenj s sušilci nimam, saj doma sušimo na sonce in veter (beri kot vrv), sem pa videl pri znancih, ki imajo razne kombinacije sušilcev. Tudi kombinirane in njihov odziv ni ravno najboljši. Res pa je, da to rešujejo pri pralno-sušilnih strojih s tem, da ne perejo polne količine, tako da gre postopek skozi brez prekladanja. Ampak to zna biti nadležno, če imaš veliko perila in bi si želel čimmanjkrat prat (doma peremo tako, da se zvečer da v pranje, ponoči opere, pred službo da sušit na vrv in po službi pobere.) _________________ Neumnih vprašanj ni, so le neumni odgovori |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Okt 02, 2013 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz bi odsvetoval kombinacijo. Jaz imam sušilnega s toplotno črpalko, pa je super. S stališča porabe energije, kot tudi s stališča ohranjanja perila - suši namreč pri nižji temperaturi kot klasični sušilec in zato manj uničuje perilo. Prednost je tudi da hladi kondenzacijsko posodo z (odvečnim) ohlajenim zrakom (ki je stranski produkt toplotne črpalke), kar znižuje odvod vlage v zrak. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
freshman Član

Pridružen-a: Tor 16 Mar 2010 0:16 Prispevkov: 149 Aktiv.: 0.80 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: Sre Okt 02, 2013 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Pralno sušilni stroj je dober samo iz enega stališča-zasede manj prostora kot dve ločeni napravi. |
Tudi moje mnenje je tako.
Glede zasedbe prostora je pa tudi res da je skoraj vedno nad pralnim strojem dovolj prostora da se na ustrezne konzole montira sušilni stroj.
Pri kombi zadevah je skoraj vedno ena stvar pomankljiva. Ali dela dobro ena ali druga stvar!
Tudi kile so vprašljive (kot so že drugi omenili) in se v kombi varianti prepolovijo napram max. količini perila za pranje.
Pri sušilcih to ni tako povrhu vsega pa je moč dobiti A razred v kombinaciji pa tega skoraj ni in je v A samo pranje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 02, 2013 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mi imamo sedaj dve ločeni napravi. Ker je spodaj LG z direct drive, ki se niti malo ne maje ali skače, sem sušilca postavil kar na pralni stroj, brez kakšne vmesne plošče ali konzole.
Še ena reč je za premislit (Protonček me je spomnil, ko je omenil toplotno črpalko). Ko sem kupoval sušilca, so mi hoteli prodat takega s toplotno črpalko. Ker perilo v sušilcu sušimo izključno pozimi, se mi to nikakor ne splača. Sušit damo popoldne, sušilec ogreje kopalnico in potem se gre mularija kopat. Tako prihranim nafto v cisterni in tistih par 100€ razlike za toplotno črpalko. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Okt 02, 2013 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Finta toplotne je, kot sem že napisal, veliko v ohranjanju perila. Kar vprašaj mojstrice tekstila ... Visoka temperatura je smrt za tkanine. Je pa še vprašanje, če ne bi bilo ceneje imeti sušilec na toplotno in infra grelec v kopalnici
Aja....poleti, ko dežuje pri vas ne perete? Ali pa kar na dežju sušite dvomim, da si pri majhnih otrokih lahko privoščite prestavitev pranja, če ga pa že prestaviš na deloven dan, ko je dražja tarifa si pa spet na izgubi, tako da jaz bi na tvojem mestu še enkrat preračunal...(seveda logično predpostavljam, da perete v soboto/nedeljo, ko je cenejša tarifa). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Čet Okt 03, 2013 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot napisano, sušimo izključno le pozimi. Čez poletje nismo sušili niti enkrat.
Druga reč je kakšne cunje uporabljaš. Tu smo bolj komot in kupujemo tisto česar ni treba likati in ni občutljivo na višje temperature. Otroci pa tako prerastejo vse preden se uniči. Da bi cunje živele manj zaradi sušilca, nisem opazil. Imam par stvari, ki sem jih nosil še na faksu s tem, da je od tega že več kot 10 let. Tretja reč je, da je stroj s toplotno črpalko pošteno dražji in zaradi večje kompleksnosti tudi bolj pokvarljiv. Če se splača plačati par 100€ v večjo trajnost cunj... ne vem, meni se ne zdi.
Če bi nosil fine srajce, žametne hlače in puloverje iz alpake pa bi morda imelo smisel.
Vsak naj si sam izračuna kaj se mu splača  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Okt 03, 2013 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, vsak svoje...
Glede pokvarljivosti ne bi, ker odsotnost toplotne črpalke prav nič ne pripomore k trajnosti...danes so zadeve narejene za kratek čas in vsebina ni kaj dosti pomembna...
Ja, je dražji. Ampak so prednosti. Še ena izmed njih je manjši izpust vlage v prostor, posledično manjša možnost nastanka plesni v slabše izoliranih hišah. Pa v teh strojih je posušeno perilo manj zmečkano kot v navadnih, posledično ga je manj treba likati, kar spet pomeni manj štroma...
BTW cunje vse sovražijo visoke temperature, pa čeprav na njih piše 90 stopinj...res pa je da dandanes kupujemo poceni kitajsko robo, ki se itak hitro uniči, otroci pa, kot praviš, prerastejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni