www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ogrevane hlače za zmrznjene
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ...
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Newie
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 03 Okt 2013 14:53
Aktiv.: 0.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 3:06 pm    Naslov sporočila:  Ogrevane hlače za zmrznjene Odgovori s citatom

Rad bi si naredil "ogrevane hlače" na kolenih, za kar bi potreboval nekaj znanja elektrotehnike in kakšne praktične izkušnje... pa tega nimam dovolj.

Skratka, v kos blaga bi všiv (napeljal) malo tanke cekas žice, to blago pa bi s cintelinom (potreseš prah med dve plasti blaga in polikaš) prilepil na kolenski del hlač. Napajalna žica bi šla do pasu, kjer bi nosil škatlico z npr.4xAA akumulatorji.

Ali bi to šlo oz. koliko in kakšno žico bi potreboval da bi lahko grel kolena npr. 2-3ure na 30-40C ?

Hvala za pomoč.

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.34
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej grelce za pancerje. Mogoče se jih da uporabiti tudi za hlače.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dobiš tkanino iz ogljene niti . http://carbonheater.us/

Eden si je naredil tak telovnik
http://www.scubaboard.com/forums/do-yourself-diy/455023-diy-heated-vest.html

Newie
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 3:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala lucca brassi, takoj bom naročil in se malo poigral. Bom povedal če stvar služi svojemu namenu tudi v praksi.
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In? Izvor energije bo?
Takole čez prst 2x 5 W je 10 W. (menda imaš 2 koleni).

Saj vse "špila" na usmernik. Ko pa neseš ven pa?

Vzemi samo kot dobrohotno opozorilo.

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja en zanimiv vir energije za tovrstne podvige.
Sicer malce seva, a le v IR področju, zato je primeren za ogrevanje večine delov telesa.

Ne vem, kako se mu uradno reče, ga pa s seboj nosi malodane vsak. Večina energije, ki jo odda, se porabi za segrevanje naše modre kroglice (ampak ne za globalno segrevanje, tista pride iz ene druge notranjosti), zato bo planet postal hladnejši, če boste ta vir energije uporabili, posledično vas bo bolj zeblo drugod.

Če še niste uganili, o katerem viru energije pišem ... na obe strani alu folije nalepite lepilni trak, rezultat pa s samolepilnim ježek trakom pritrdite na notranjo stran obleke. Svetla stran alu folije naj bo obrnjena proti telesu. Namesto da boste naokrog sevali IR, vas bo vaše lastno IR sevanje na tistem mestu lepo grelo.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.71
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo, sedaj tudi vem čemu služi tista zlato srebrna folija v prvi pomoči. Če je ponesrečencu mraz, ga pokriješ z srebrno stranjo, če ga želiš zaščitit pred toploto pa obratno oz. obrnjeno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.34
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pa s cik cak šivom našiješ uporovno žico na blago v razdalji kakšnih 7 mm, potrebno dolžino pa preskusi. Pa z AA tega ne boš napajal prav dolgo, boljša je kakšna litijeva 18650, po dve zaporedno za vsako koleno.
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70667.22

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.

zica1.JPG
 Opis:
Oznake
 Velikost datoteke:  33.88 KB
 Pogledana:  3 krat

zica1.JPG

zica2.JPG
 Opis:
Prvi del
 Velikost datoteke:  151.8 KB
 Pogledana:  4 krat

zica2.JPG

zica3.JPG
 Opis:
Drugi del
 Velikost datoteke:  63.35 KB
 Pogledana:  4 krat

zica3.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kobranka je napisal/a:
igo, sedaj tudi vem čemu služi tista zlato srebrna folija v prvi pomoči. Če je ponesrečencu mraz, ga pokriješ z srebrno stranjo, če ga želiš zaščitit pred toploto pa obratno oz. obrnjeno.
Ja. Samo tista folija je relativno draga. 6,28Eur za 210x160 cm - Astro folija. Ampak sem jo kupil za en poskus, ki se je super obnesel. Ko je bila še originalno zložena, sem jo z luknjačem naluknjal, da je zračna in se na njej ne nabira kondenz od potenja. Raztegnjena ima tako lep luknjast vzorec. In celo nameraval sem jo imeti za zimsko in poletno pokrivalo, poleti bi samo okrog bi obrnil, da bi bila zlata stran spodaj.

Sinoči sem (ponesreči) imel v spalnici 14°C in sem se za hec pokril samo s tisto folijo. Povsem enakovredna je debelemu "koutru". Kupil sem jo z namenom, da jo dejansko "zmontiram" v notranjost preobleke za "kouter" in bi bil vso zimo pokrit le s težo dveh rjuh, namesto s par kg težko gmoto. Vendar ima ta folija eno nerodno lastnost - kovina je naparjena na obe strani folije in se pri drgnjenju opraska dol. Lepilni trak ne pomaga, ker potegne kovino nase in se odlepi.
Za povrhu tista folija še smrdi in sem jo imel cel mesec razgrnjeno, da se je prezračila.

Ker doma tiskamo s postopkom vročega tiskanja, imam dostop do 67cm široke srebrne (in zlate tudi) folije, zato trenutno delam poskuse z njo. Tam je ena stran poliestrska folija, druga pa naparjena kovina in lepilo (ki ima drugo funkcijo in nima veze s poskusom). Imam eno tako folijo, s katere tudi lepilni trak ne potegne kovine. Dve foliji sem zlepil skupaj tako, da je na obeh straneh plastična folija na zunanji strani. No, trudim se jo zlepiti.

Malo me še heca velika površina, ker moram za potrebno velikost preobleke zlepiti skupaj veliko kosov folije in mi nagaja statična elektrika (folija kar po zraku skače, četudi jo držimo napeto, če se narobe zalepi, pa ne gre več narazen in (pol)izdelek leti v smeti), a bom osvojil postopek še pred zimo.
Čeprav letos nekam zgodaj napada.

Newie
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vaše ideje in konkretnost sta me impresionirala.

Folijo bom probal dodat, samo verjetno je treba kako dobro (prožno) dobit in notranjo stran zaradi občutka oblepit z blagom. Uporovna žica mi je sicer še vedno malo neznanka (hvala Mare in Energetik-m) se je bom vseeno najprej lotil, ker naročanje v cirilici na carbonheather.us s kreditno kartico mi ne diši najbolj. 2800mA-AA akumulatorjev pa imam kar nekaj zaloge, tako da sem jih mislil 4kose v pack zložit in zataknit za pas.

Pa še en kolega, ki je ravno tako imel težave po operaciji kolena mi je ravno povedal, da si je sam spodaj našil "zaporo" iz blaga v hlačnico - tako kot nek lijak z elastiko, ki se oprime noge pri gležnju, da ni topel zrak zgubljal skozi odprtino pri hlačnicah.

piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.40

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pogledaš še za silikonskimi grelci. Nekaj v tem smislu: http://www.ebay.com/itm/KEENOVO-Custom-Designed-and-Manufactured-Silicone-Heater-12V-24V-110V-220V-380V-/271283653875?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f29c40cf3

Mi jih uporabljamo za ogrevanje filtrov. Imaš malo morje izvedb glede moči, debeline, napetosti...

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.86
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
No, trudim se jo zlepiti.

Torej boš imel Kurz "kouter". Cool
Težko jo boš zlepil, ne bo držalo in verjetno bo lepilo poškodovalo metalno prevleko.
Mogoče bi jo pa kar z likalnikom..................

igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2013 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastiant je napisal/a:
igo je napisal/a:
No, trudim se jo zlepiti.

Torej boš imel Kurz "kouter". Cool
Težko jo boš zlepil, ne bo držalo in verjetno bo lepilo poškodovalo metalno prevleko.
Mogoče bi jo pa kar z likalnikom..................
...................... prenesel na zgornjo plast notranje strani prevleke Applause Idea
Super ideja!

Ker bo na platnu ostala samo srebrna plast, ki se bo ob zvijanju sama fino natrgala, mi ne bo treba narediti luknjic za zračenje, hkrati pa bo funkcija IR odboja ostala.

Tudi težav z dimenzijami ne bo.

Tudi šumenja folije ob zvijanju ne bo.

Nanos lahko ponovim večkrat zapored, da bo debelejši. Medsebojno se dobro prime. Bom pa pred uporabo temeljito preveril, ali se lušči, da ne bom vdihaval alu+epoksi delcev. Brez poliestrske folije je namreč odbojna plast neposredno izpostavljena drgnjenju.

Ob pranju preobleke se sicer utegne zgoditi več kot zgolj "marsikaj", tudi potreba po nakupu nove preobleke (kako bom očistil pralni stroj morebitnih "bleščic", si zaenkrat še ne predstavljam), a to gre iz proračuna za znanstvene namene (beri: pripomore k hujšanju). Zadeva žal ne bo snemljiva pred pranjem.

Najprej bo znanstveni poskus doživel robec iz blaga. Če ga bo preživel, bi bil primeren tudi za kolena.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2013 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Mare 69

Ojla : ti imaš žico iz NiTi ( to je spominska žica ) , kaj pa si počel z njo Razz

( kakše košarice za srčne zaklopke )

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ... Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 5 dni