www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Čudno obnašanje napajalnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.68
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 6:55 pm    Naslov sporočila:  Čudno obnašanje napajalnika Odgovori s citatom

Imam čuden problem, ki ga enostavno ne razumem.. Imam vezje v prilogi. Njegov namen je preklop sekundarjev toroida glede na izhodno napetost usmernika. Kontroler primerja dve napetosti in jih drži na minimum 3 V in največ 10 V razlike.
Kar mi ni jasno je ZAKAJ vraga mi napetost na 2200 mikro elektrolitu (pred 78L05) raste skupaj z naraščanjem "glavne" napetosti? Torej, če imam najnižjo napetost, je vse OK, ko kontroler preklopi eno višje, se napetost zviša s 13 na 19 V in tako dalje. ČE odklopim skupno maso je seveda OK, ampak v tem primeru ne morem meriti napetosti glavnega napajanja..

odstranil sem mali graetz in iz 10V AC dal samo eno diodo na + pol elektrolita. Zadeva drži 13V do preklopa na 3 na 4 stopnjo, torej ko preklopi sekundar z 20 na 25 V, takrat spet začne rasti: 19, 26, 33..

Rešitev je ločen trafo, seveda. Glavni toroid je že doma, tako da še eno navitje na njem odpade...
je kakšna rešitev?

Preklopnik.PDF
 Opis:
Načrt

Download
 Ime datoteke:  Preklopnik.PDF
 Velikost datoteke:  142.13 KB
 Downloadano:  92 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.02
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikšna je pa izmenična napetost na prvem odcepu transformatorja ko rele preklopi na izhod za višjo glavno napetost? Ta bi morala močno preseči nominalno napetost. Iz 10V~ ne moreš nikakor dobiti 26v ali celo 33V enosmerne.
Verjetno je tu nekaj narobe povezano glede na priloženo shemo. Idea

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na prvem odcepu je 10V, na vsakem naslednjem 5 V več. 10 v ostane tudi ko preklopi višje. Nikakor mi ni jasno odkod se pojavi ta napetost. Pregledal sem že 10x, kot kaže je vse OK. Izgleda da nekako pride iz večjega graetza nazaj...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilnev77
Član
Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 13:09
Aktiv.: 0.61

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da negativna polpreioda napolni kondenzator.

Mogoče je rešitev polvalni usmernik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj sem poskusil polvalnega - kot sem že omenil, v tem primeru drži 13V do preklopa z 20 na 25 V izmenične...Sem izmeril tok pri spoju obeh minusov pa je dobrih 100mA, kar ustreza dvem relejem, torej v resnici tok teče preko močnejšega graetza.
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.37

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole ne bo šlo... daj ločen trafo za 12V, ali vsaj dodaten ločen sekundar.
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2013 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, kot kaže res....sem malce teoretično obdelal in res v negativni polperiodi pač gre tja, kamor je logično. Oh, ja... Brick wall
Sicer imam 2x9V sekundar, a je namenjen za napajanje AVR-ja in operiacijskih za usmernik. Ne vem, če ne bo mega motnje lovila, če uporabim skupno napajanje...

No, ena izmed možnosti je še vedno da uporabim MC34063 za zmanjšanje napetosti, pa uporabim recimo 25 ali 30V izhod. Poanta je da imam ploščico že narejeno, vse nalotano gor in ne bi rad še enkrat vse delal, če res ne bo treba, po drugi strani pa spet ne bi rad da bo v ohišju (spet!) nametano kot bi bombo vrgel noter...
Se bom malo poigral z navijanjem toroida - vprašanje je, koliko ovojev bi rabil, da bi dodal še eno navitje... (je pa 300VA toroid)
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Na prvem odcepu je 10V, na vsakem naslednjem 5 V več. 10 v ostane tudi ko preklopi višje. Nikakor mi ni jasno odkod se pojavi ta napetost. Pregledal sem že 10x, kot kaže je vse OK. Izgleda da nekako pride iz večjega graetza nazaj...

Si ti to fizično meril ali je to na simulatorju?
Ker iz 10V iz trafota res ne moreš dobiti 30V enosmerne?

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fizično, fizično...
Ne moreš. Ampak, ko se enkrat poglobiš v detajle teorije prav lepo spoznaš, da gre pozitivna polperioda lepo tam, kjer mora, negativna pa iz 10V odcepa čez močnejši graetz proti gornjemu odcepu. Samo je trajalo nekaj časa da sem prišel do tega. V glavnem je tako da pozitivna polperioda polni z 10volti, negativna pa s toliko, kakršen odcep je izbran...
Hvala za vse namige!
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.37

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
Si ti to fizično meril ali je to na simulatorju?
Ker iz 10V iz trafota res ne moreš dobiti 30V enosmerne?

A si to kaj simuliral al kar na pamet?

laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 8:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič na pamet pa tudi simuliral nisem.Samo ne vidim različne poti pozitivne in negativne polperiode na 10V.A je 5V konstantnih ali se tudi to spreminja?Pa zakaj so pri špulah relejev kondenzatorji in ne diode?
Sicer pa tudi mislim da bi bila najverjetneje rešitev galvansko ločeno navitje 10V.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem videl niti jaz kar lep čas. ČE preštudiraš priloženo sliko, ti bo jasno. Rdeča je pot 10V dela, zelena je pot 30V dela.
Kondenzatorji so tam proti motnjam ,diode so pa vgrajene v ULN čipu.
Sicer sem že navil dodatnih 33 ovojev in imam lepo 10V izmenične ter problem rešen. Je bila pa zanimiva izkušnja Boo hoo!

Trafo.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  258.42 KB
 Pogledana:  9 krat

Trafo.jpg

Nazaj na vrh
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.02
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je v tem da 0V transformatorja ni na enakem potencialu kot minusa enosmernih napetosti (-Vcc). To včasih pozabljamo. Čeprav je moj simulator trenutno v remontu, je sedaj tudi meni jasno. Cool
laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je (bil) v tem da sta Graetz-a galvansko spojena že na izmenični strani. Pa ne mi očitat da sem zdaj general po bitki, ker tudi jaz prej nisem 100% vedel. Je pa res UPORABNA izkušnja, ker kolikor sem jaz delal s podobnimi stvarmi sem vedno imel na sekundarju ločena navitja in sploh nisem pomislil na take probleme.
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 9:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, ker sem hotel tistih sto, dvesto mA potegnit iz obstoječega 8A navitja...to se mi je zdelo tako samoumevno kot dejstvo, da naj ne bi nikoli kratko sklenil plusa in minusa
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni