www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Brnenje računalniških zvočnikov
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kunte
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Feb 2004 12:58
Aktiv.: 1.47
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 13, 2009 4:50 pm    Naslov sporočila:  Brnenje računalniških zvočnikov Odgovori s citatom

Imam že stare zvočnike , ki sem jih kupil z prvim računalnikom.Zvočniki so za mojo uporabo delovali dobro. Pred nekaj časa pa se iz zvočnikov sliši brnenje , ki postaja že moteče. Kupil sem nove zvočnike ,ker sem mislil ,da so zvočniki že zanič , vendar je brnenje še glasnejše. Brnenje prihaja iz zvočnika in ne transformatorja.Brnenje se ne prekine niti če zvočnike izključim iz zvočne kartice.
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.59
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 13, 2009 5:22 pm    Naslov sporočila:  Re: Brnenje računalniških zvočnikov Odgovori s citatom

kunte je napisal/a:
Imam že stare zvočnike , ki sem jih kupil z prvim računalnikom.Zvočniki so za mojo uporabo delovali dobro. Pred nekaj časa pa se iz zvočnikov sliši brnenje , ki postaja že moteče. Kupil sem nove zvočnike ,ker sem mislil ,da so zvočniki že zanič , vendar je brnenje še glasnejše. Brnenje prihaja iz zvočnika in ne transformatorja.Brnenje se ne prekine niti če zvočnike izključim iz zvočne kartice.

Poskusi zvočnike priklopiti na napajanje stran od drugih naprav in računalnika.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 13, 2009 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno to se dogaja tudi meni, stari zvočniki so socer delovali ok, sedaj sem kupil pa 2.1 pa brnijo ves čas.
A mislite da je mogoče kaj povezano z brnenjem trafota na ulici.Namreč na ulici je trafo pa kar močno brni, vsaj za moje pojme. Mogoče od tam prihajajo motnje?

Obstaja kakšen filter slučajno?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 13, 2009 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pobesneli je napisal/a:
Ravno to se dogaja tudi meni, stari zvočniki so socer delovali ok, sedaj sem kupil pa 2.1 pa brnijo ves čas.
A mislite da je mogoče kaj povezano z brnenjem trafota na ulici.Namreč na ulici je trafo pa kar močno brni, vsaj za moje pojme. Mogoče od tam prihajajo motnje?

Obstaja kakšen filter slučajno?

Hja lahko poskusiš vmes dati na 230V vhodni filter računalniškega napajalnika ni pa nujno, da bo delovalo potem ok.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.96

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 13, 2009 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bo. Tisti filter je za višje frekvence, ne za brum.
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 13, 2009 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najverjetneje je kapacitivnost izgubil gladilni elektrolit v napajalniku zvočnika. Poskusi jih odmakniti od vseh drugih naprav za vsaj en meter ter dati volume na minimum. Če še vedno brnijo, so krivi zvočniki.
Imam slabe izkušnje z enim 5.1 kompletom zvočnikov iz Spara, ki so precej brneli že sveži iz škatle. Na garancijskem servisu niso naredili nič, rekli so le, da je to normalno. Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 13, 2009 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A vticnica kamor je vtaknjen racunalnik je ozemljena ?
Stisni en "fazenbrifar" na ohisje racunalnika in porocaj o stanju lucke Whistle

Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.77
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 13, 2009 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj 5.1 zvočn sistem iz Hof*rja za bivših 5 tisočakov, je tudi zdaj začel brnet pred kakim mesecem. Bom probal zamenjat gladilne kondenzatorje.

Sem pa imel 2 zvočnika od računalnika od sestre (spet neki poceni sr****) So brneli precej glasno, pa sem zamenjal gladilne kondenzatorje pa ni bilo nič boljše.( noter so bili od 470uF)

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 13, 2009 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na pamet reševati nima nikoli velikega smisla. Ena napaka je lahko slabo glajenje DC napetosti, mnogo večja pa je verjetnost zankanja ozemljitve. Tukaj bi ločilni transformatorji odigrali svojo vlogo več kot odlično.
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.96

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 14, 2009 7:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, kako je s tem danes. Vendar, kakor sem navajen zvočniki niso imeli šuko priklopa.
Nazaj na vrh
tihi10
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Okt 2009 21:32
Aktiv.: 0.32
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 14, 2009 9:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V takih primerih brnenja zvočnikov, je običajno treba popraviti glajenje enosmerne napetosti, zamenjati gladilne kondezatorje ali pa še kakšnega dodati.pa tudi kakšen 100n proti masi ne škodi.
LP
Nazaj na vrh
dezo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 12:40
Aktiv.: 0.95
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2009 8:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tako je meni so tudi brneli in sem zamenjal kondenzatorje z večjimi pa je bil problem rešen.

lp
Nazaj na vrh
firar
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 10:34
Aktiv.: 0.01
Kraj: Predmeja

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2009 10:41 am    Naslov sporočila: icon_note  Odgovori s citatom

Hvala za nasvete, ozemljitev vtičnice je pomagala.
Nazaj na vrh
miharix
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59
Aktiv.: 2.69
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 19, 2013 9:00 pm    Naslov sporočila:  ponovna oživitev Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

obujam tole temo, ker je med prvimi zadetki ki jih ponudi google ko sem iskal rešitev za svoj podoben problemček, pa bo tako mogoče nekdo kasneje lažje našel odgovor za isto situacijo.

Torej imam "čunga lunga" zvočnike, katerim je znotraj pregorel transformator ~220V-> ca ~5V.
in jih želim ponovno oživet za uporabo z RsPi.

Za novo napajanje sem priklopil star polnilec od digitalnega fotoaparata.

A rezultat je precej brneč. Sad

Opazil sem, da če jih napajam z usmerjenim napajalnikom in imam mostiček čez GND/- bnenja skoraj več ni.
Torej če prav razumem z tem ozemljim - na maso v hišni napeljavi 220V.

Zdaj predem kaj konkretno skurim...

Bo torej delovalo enako če - polnilca zvežem na maso 220V vtičnice?
&
Bi mogoče tudi bilo vredu če bi - zvezal na maso stereo vtikača, ki gre na avdio napravo torej v mojem primeru RsPi?

Nazadnje urejal/a miharix Sob Okt 19, 2013 10:11 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 19, 2013 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ozemljitev ponavadi prinese še več šuma. Ima trenuni napajalnik ozemljen vtikač? Če da potem poizkusi priključiti brez ozemljitve.

Če pa nima tega priklopa, potem lahko poizkusiš na izhod iz napajalnika dodati še kak elektrolit in keramični kondenzator za dušenje motenj. Če to ne pomaga potem pač ta stikalnik žal ni primeren.

Si preveril je izhodna moč dovolj velika?

PS: Slike pripenjaj na forum!

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1 dni