www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predvorba datoteke STL

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.33
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 27, 2024 10:33 am    Naslov sporočila:  Predvorba datoteke STL Odgovori s citatom

Pozdrav,

Podjetju, ki se ukvarja z razrezom pleksija na CNC/laser, bi rad dal izrezat kos po "načrtih" iz thingiverse.com. Datoteka je v formatu "stl". Že od prej vem, da datotek "stl" v dotični firmi ne vzamejo v delo, vzamejo pa datoteke v formatu "dxf". Poskusil sem z Online pretvorbo "stl" v "dxf", a z rezultatom v dotični firmi žal niso zadovoljni, navajam: "Tole pa žal ne moremo odpreti. Gre za načrt v 3D obliki, lahko pošljete 2D?".

Ali je tu kdo z izkušnjami s tega področja, da bi pogledal obe datoteki (originalno "stl" ter pretvorjeno "dxf", v priponki) ter predlagal način pretvorbe, da bo rezultat primeren za laserski razrez na CNC?

Plačljivih programov za risanje 2D/3D nimam, kar sem nazadnje delal sam, je izrisano v FreeCADu (poznam le uporabo osnovnih funkcij) ter načrt iz FreeCADa izvožen v "dxf". V tem primeru je datoteka "dxf" izpadla za razrez primerna, čeprav je tudi v FreeCADu narisani izdelek v osnovi sicer bil narisan v 3D.

Za morebitno pomoč v naprej hvala.

CLASSIChdmi-STL0.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  CLASSIChdmi-STL0.zip
 Velikost datoteke:  60.59 KB
 Downloadano:  9 krat

DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.87
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 27, 2024 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prva slika, na levi strani:
Z brezplačnim Autodesk DWG TrueView 2025 se da normalno odpreti, rotirati, zoomati... tvojo .DXF datoteko.

Prva slika, na desni strani:
Z Win10 integriranim MS 3D-pregledovalnikom se da normalno odpreti, rotirati, zoomati... tvojo .STL datoteko.

S FreeCAD 0.21.2 se da normalno odpreti, rotirati, zoomati... tvojo .STL datoteko, težave pa so s tvojo .DXF datoteko, nariše mi samo en trikotnik.

S prvim Google STL2DXF online pretvornikom program Autodesk DWG TV lepo odpre to .DWG pretvorjeno datoteko, medtem ko FreeCAD pokaže spet samo en trikotnik.

Če kaj pomaga.

ADWGV_MS3DV.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  319.51 KB
 Pogledana:  6 krat

ADWGV_MS3DV.PNG

FCAD_OK_BAD.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  110.21 KB
 Pogledana:  6 krat

FCAD_OK_BAD.png

airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.69
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 27, 2024 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z temle sem se že tolkel enkrat po glavi, pogledam pozno popoldan.
airwolf
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2024 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo je trajalo.
Meni je DXF pokazal en sam zmazek.
Sem to pričakoval.

Potem pa sem STL odprl v Solidworks, ga pretovril v 3D model in potem izvozil samo 2D model zgornje ploskve.

Širina kosa je 86mm?

CLASSIChdmi-DXF.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  CLASSIChdmi-DXF.zip
 Velikost datoteke:  17.08 KB
 Downloadano:  1 krat

s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2024 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

airwolf je napisal/a:
Širina kosa je 86mm?

Super, hvala, pošljem in poročam, kako bo sprejeta nova "dxf" datoteka.

Dimenzije zgledajo OK, "Pruša slicer" pravi, da je kos velik 81,25 x 86 mm2. Stranica iz pleksija je sestavni del tega ohišja: https://www.thingiverse.com/thing:6340468

Obema še enkrat hvala za odziv in pomoč!

Dimenzije.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  144.92 KB
 Pogledana:  4 krat

Dimenzije.png

Nazadnje urejal/a s56al Sob Sep 28, 2024 2:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
airwolf
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2024 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mere v Solidworkusu so 81mm x 86mm.
Bo kar prav vse.
Tak fajl sem drugače pošiljal na laserski razrez in je šlo.
Kam pošiljaš če ni skrivnost?

s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2024 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

airwolf je napisal/a:
Kam pošiljaš če ni skrivnost?

Absolutno nobena skrivnost, le prepričan nisem, ali smem tu na forumu "delati reklamo", zato sem ti raje poslal na ZS.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni