www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Blue Screen težava

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Drago_G
Član
Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12
Aktiv.: 1.63
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 1:00 am    Naslov sporočila:  Blue Screen težava Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Trenutno sem pred težavo, ki mi žre živce. Prijateljev računalnik se je med delovanjem sesul in javlja modri zaslon (''Blue Screen'') z oznako 0x00000024.

Ob zagonu se Windows XP sploh ne zažene, temveč pride vedno do te okvare. Zagon v varnem načinu (''Safe Mode'') ni rešitev, saj v vseh primerih pride do te okvare.

Osnovni podatki, ki so mi znani so:
računalnik Dell, podrobnosti o komponentah niso znane.
Operacijski sistem XP (kateri mi ni znano)
Do okvare je menda prišlo med normalnim delom, brez nameščanja nove strojne ali programske opreme. Inštalacijskega CD-ja od Windowsev ne morejo najti (starejši računalnik,...).

Torej, sam sem bil na ogledu stvari, poskusil z resetom, brez efekta. Poskusil z zagonom v vsem mogočih verzijah varnega zagona, brez efekta.

Preden grem naslednjič do njega, bi se rad temeljito pripravil kako naprej. Glede na nasvete, ki mi jih da Google, je rešitev inštalacijski CD, "Recovery Console" in ukaz chkdsk /r. Tu pa se pojavi nekaj težav:

1) Inštalacijskega CD-ja ne morejo najti, sam pa ne vem za kateri XP gre (Home, Professional, ...), da bi poskusil s svojim CD-jem. Predvidevam, da je to važno ali ne?

2) Varnostnih kopij diska ni. Sicer naj bi na disku ne bilo nenadomestljivih stvari, toda cilj je ohraniti podatke, če je to možno in finančno sprejemljivo (torej zastonj ali poceni).

3) Windowse sem že nameščal, tako da nekaj znanja imam. Vendar se s tovrstnim postopkom reševanja modrega zaslona še nisem srečal. Kako torej poteka procedura, da kaj hujšega ne za*eben ter da ne bi prevečkrat hodil na obisk (računalnik mi ni fizično dostopen doma, temveč hodim k prijatelju na dom, kar prinese nekaj km vožnje). Torej kaj naj si pripravim za reševanje?

Hvala za odgovore in lep pozdrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 1:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko z Live CD-jem katere izmed Linux distribucij prekopiraš podatke na zunanji pomnilnik, potem pa pač naložiš želen sistem, seveda po formatiranju.

Jaz bi najprej prekopiral dump file in pogledal zakaj je točno šlo.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Drago_G
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 1:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC, lahko to razložiš bolj podrobno?

Kajti nameščanje windowsov in formatiranje diska je ena stvar, iskanje dump file, pregledovanje le tega ter operiranje z Linux-om pa je zame neznanka.

Hvala za odgovor

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 1:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preneseš reicmo Ubuntu le tega zapečeš in plošček bootaš. Odpre se ti meni, kjer izbereš, da bi rad samo preizkusil sistem. Ko se stvar zažene lahko prekopiraš željene podatke. Po končanem kopiranju računalnik ugasneš in na disku ni nobenih sprememb, razen seveda tistih, ki si jih namerno naredil.

Dump datoteke bi načeloma moral najti v c:/windows/minidump. Mapa ja verjetno skrita.

Dump datoteko lahko potem odpreš na enem izmed delujočih računalnikov z ustreznim brezplačnim programom. Glede na zbrane podatke, ti bo pa moral nekdo drug pomagati, ker tu se pa moje znanje konča.

Splošno LiveCD ni noben bau bau, če znaš naložiti sistem, to ne bo niti najmanjši problem.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drago_G:: velika večina napak BSOD 0x24 kaže na napako datotečnega sistema (FS na HDDju), nekaj pa tudi na okvaro RAMa. Za začetek lahko poizkusiš sledeče:
Citiram:
The 0x24 BSOD is an NTFS File System error. Essentially, Windows has trouble locating files on your disc, because there's some error in your file allocation tables. What you would have to do, is start up your computer and press some key that allows you to change your boot order. It's usually F8 or F9, pressed when you see computer manufacturer's logo at the very beginning. With Toshiba it could be different (I know Lenovos usually use F2 or a Lenovo button). On-screen, your PC could tell you which button to press to change the order.

In any case, when you do manage to change the order, you will be presented with a menu. Insert your Windows CD, give it a few seconds and then choose CD-ROM from the menu. This should boot your PC off your CD.

When you get to Windows setup, you will have the option of pressing R to access Recovery Console. When you get there, you will be asked password for the Administrator account. I'm guessing it's empty for you, but you know better.

When you enter the correct password, you will be taken to the command prompt. There, you should type:
chkdsk <your current disk drive, like C:> /f /v /x
Now hit enter. Hopefully, this will fix your system.

Drago_G
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 03, 2013 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 in PZUFIC, hvala za pomoč. Okvara je odpravljena s pomočjo Recovery Console CD-ja in ukaza chkdsk /r ukaza. Podatki so rešeni, računalnik pa upam da bo ostal delujoč. Vama pa hvala za vse usmeritve.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 03, 2013 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si pregledal stanje diska? Če je napaka povezana z HDDjem, kot pravi jaka potem je samo vprašanje časa,kdaj se napaka ponovi. HDtune program ti bo povedal SMART status. Če je kritičen, priporočam menjavo diska, da bo mir.
Aja, logično sklepam, da ste (so?) podatke takoj, ko je računalnik oživel prekopirali na varnostno kopijo!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Drago_G
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 03, 2013 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podatki so bili prekopirani, takšna šok šola deluje zelo pozitivno, kar se tega tiče. Tokrat je bila sicer sreča v nesreči in podatki niso bili izgubljeni.

Pregleda stanja diska nismo naredili, se pa strinjam, da je dobra ideja. Ko bom imel čas, se oglasim pri lastniku in opravim test. Upam, da disk zdrža do takrat.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 03, 2013 5:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, če si podatke prekopiral, potem ne bo kritično tudi če ponovno umre. Opozoril sem pa zato, ker se je zelo podobno zgodilo kolegu - le da je on to rešil s "čaranjem": liveCD itd... po tem, ko ga je po kar nekaj urah le uspel usposobiti je ponovno (dokončno) umrl tri dni kasneje Whistle Po pregledu SMART-a smo ugotovili število mrtvih sektorjev preko 1000.
Sicer se je tudi meni (v zgodnjih časih pri prvem PC-ju) zgodil tak hladen tuš in izguba podatkov
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni