www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

krmiljenje koračnega motorja z Isel kontrolerjem
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 25, 2006 9:33 pm    Naslov sporočila:  krmiljenje koračnega motorja z Isel kontrolerjem Odgovori s citatom

Koračni motor bi krmilil z Iselovim "krmilnikom" UMS 3.5 N (glej priponko).

Ta krmilnik pa bi upravljal z PIC mikrokontrolerjem. Vse imam že narejeno, vendar imam problem z napajlno napetostjo PIC-a.

Ta Iselov UMS 3.5 N ima 5V izhod. Ko pa se motor premika oz. je v Standby načinu, napetost na +5V liniji zelo niha. Ob tako slabem napajanju pa PIC ne dela.
S kondenzatorji ne morem dovolj zgladiti napetosti.
Pomislil sem tudi, da bi pač naredil en ločen napajalnik. Vendar če prav razmišljam, bi mogli biti povezani masi mojega napajalnika in Iselovega, tako da bi se ujemali logični nivoji iz PIC-a in vhodi Isela. Vendar ko priključim skupaj masi, dobim tudi na mojem napajalniku precejšnje motnje.

Kako bi lahko rešil ta problem?
Kaj lahko ne povežem masi med seboj, ali mi bo morebitna potencialna razlika kaj uničila?

DSC00271.JPG
 Opis:
motnje na +5V izhodu "ISEL-a"
 Velikost datoteke:  138.63 KB
 Pogledana:  68 krat

DSC00271.JPG

isel_ums.pdf
 Opis:
IMS 3,5 N

Download
 Ime datoteke:  isel_ums.pdf
 Velikost datoteke:  548.15 KB
 Downloadano:  28 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
fbifbi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17
Aktiv.: 0.54
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 25, 2006 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi optokoplerje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.68
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ločen napajalnik ne bi smel predstavljati problema. Mora pa biti pravilno blokiran proti motnjam. Pravilno morajo biti med seboj zvezane vse mase.
Če masi ne bosta zvezani, se bo signalna linija obnašala kot masa in bo napravo (PIC ali ISEL) scvrlo. NE DELAJ BREZ POVEZANE MASE.

Za kaj je namenjen 5V izhod is ISELa? Logic 5 V 200 mA. Ni prav veliko. Morda ni namenjen za napajanje zunanjih naprav.

Kako je bil narejen oscilogram? Isel, lasten napajalnik, povezana med seboj?

Optocoupler je seveda tudi dobra rešitev.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Ločen napajalnik ne bi smel predstavljati problema. Mora pa biti pravilno blokiran proti motnjam. Pravilno morajo biti med seboj zvezane vse mase.
Jur

Mogoče lahko napišeš kaj več o tem, oz. daš še kakšen namig?

Citiram:

Za kaj je namenjen 5V izhod is ISELa? Logic 5 V 200 mA. Ni prav veliko. Morda ni namenjen za napajanje zunanjih naprav.

200mA res ni prav veliko. Vendar za moje potrebe čisto dovolj. Sicer pa nikjer ne piše, čemu bi bil namenjen tisti izhod. Mogoče le za krmiljenje samega sebe, če daš vmes samo tipke.

Citiram:
Kako je bil narejen oscilogram? Isel, lasten napajalnik, povezana med seboj?

Tega pa ne razumem najbolje. Mogoče misliš s čim generiram impulze. To delam s 555, ki ga napajam iz ISEL-a. Sicer dobim ravno tako grde impulze, kot imam grdo napajalno napetost, vendar to ga ne moti.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tista osciloskopska slika (DSC00271.JPG). Ali je to posnetek napetosti +5V logic iz Isela? Je to napetost, ki jo da ven ISEL, brez da je gor priključen tvoj chip? Če je napetost res take oblike, potem skoraj dvomim, da naprava deluje pravilno. Morda je osciloskop priključen narobe? Meni je napetost take oblike kurila opremo (priloga).

Jur

screen_vklop.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  77.64 KB
 Pogledana:  23 krat

screen_vklop.jpg

Nazadnje urejal/a jur Pet Maj 26, 2006 3:28 pm; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Tista osciloskopska slika (DSC00271.JPG). Ali je to posnetek napetosti +5V logic iz Isela? Je to napetost, ki jo da ven ISEL, brez da je gor priključen tvoj chip?

Jur

Ja, to je +5V iz ISEL-a, med tem ko je vrti koračni motor. Če nanj ni priključen koračni motor, je sicer tudi kar grda napetost, vendar se jo da zgladit s kondenzatorji. Te pa ne morem oz. ne znam.

Če povežem maso isela z laboratorijskim usmernikom, dobim na usmerniko podobno nihanje napetosti, kot na samem ISELU.

To z optosklopnikom bom seveda tudi poskusil,vendar ga moram prej kupiti.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Filterski kondenzator na tem priključku ISELa ne bo pomagal. Filtriral bo le vejo, ki daje 5V 200 mA. Verjetno je notranja napajalna napetost ISELa druga. Ali si prepričan, da je osciloskop priključen pravilno? Napačna ali neprimerna priključitev lahko da povsem napačne rezultate. Kam si priključil maso osciloskopa? Če si jo na ohišje naprave, (verjetno) ne bo v redu.

Jur
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Filterski kondenzator na tem priključku ISELa ne bo pomagal. Filtriral bo le vejo, ki daje 5V 200 mA.

Ne vem če sem te prav razumel. Vendar saj jaz bi želel le to vejo 5V 200mA imeti lepo. Kakšno je napajanje na izhodih na koračni motor me sedaj ne moti oz. zgleda da motorja ne moti.

Sicer pa sem tisto sliko z osciloskopom naredil pri vezavi, kot je prikazana na sliki, ki jo pripenjam. Z krogcema sem označil. Masa obkrožena z rdečo barvo.

Če bi priključil maso na ohišje bi seveda dobil precej drugačne meritve. Sicer sem tudi to pogledal. Ko sem pomeril med med ohišjem in maso logičnega izhoda, sem na osliloskopu dobil popačen sinus amplitude nekje 200-300V. Med ohišjem in ničlo napajalnega kabla pa ni nobene napetosti.

napajanje.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  22.81 KB
 Pogledana:  10 krat

napajanje.JPG

Nazadnje urejal/a egomez Tor Jun 06, 2006 8:37 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj na izhod diodo, potem pa napetost zgladi z elektrolitom in keramičnimi kond. ali tantali. Ne vem zakaj to ne bi bilo dovolj za napajanje mikrokontrolerja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
Daj na izhod diodo, potem pa napetost zgladi z elektrolitom in keramičnimi kond. ali tantali. Ne vem zakaj to ne bi bilo dovolj za napajanje mikrokontrolerja.

Zgladit sem poskusil z 470uf in 1uf elektroliti in 100nf keramični in tantal. To v različnih variantah. Te kondenzatorje sem pač imel pri roki. Vendar mi to ni rešilo problema. Z diodo pa nisem poskušal, saj nisem hotel dodatnega padca napetosti na njej. No, če bi res tako pomagala, bi tudi s 4.3V prišel skozi.
Mogoče bi lahko poskušal tudi s kakšno dušilko ali varistorjem, vendar s tem nimam iskušenj. Si bom pogledal kakšne načrte. Sicer pa kakšen nasvet kaj izbrati bo zelo dobrodošel.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 4:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je poskusi zaporedno dati eno shotky-evo diodo, ter na drugem koncu zgladiti z elektrolitom.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 29, 2006 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusi na kakšen Iselov forum vprašati, kakšna bi morala biti napetost na 5V 200 mA. Morda je kdo že odkril kaj pametnega. Če je mogoče, bi še odprl skatlo in pomeril ostale notranje napajalne napetosti. Druge ideje nimam.

Glajenje z dušilko in varistorjem ni smiselno. Če ima napetost na izhodu defekt, je potrebno odpraviti osnovno okvaro, na pa flikati posledice. Varistor bo res porezal konice, vendar bo pri tem napajalnik še bolj obremenil (za prenapetosti se obnaša kot kratek stik) in izhodna napetost bo še bolj svinjska.

Jur
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 30, 2006 1:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Poizkusi na kakšen Iselov forum vprašati, kakšna bi morala biti napetost na 5V 200 mA. Morda je kdo že odkril kaj pametnega.
Jur

Ja, to bi blo smiselno, saj tako nihanje napetosti je res obupno.

Citiram:
Če je mogoče, bi še odprl skatlo in pomeril ostale notranje napajalne napetosti.

Lahko odprem škatlo, ni problema, le nekaj "šravfanja" je. Sicer sem jo odprl pred nekaj meseci bolj iz radovednosti, kako je sestavljeno. Noter je en totoirni transformator in nekaj elektronike. Nisem pa šel nič merit takrat, ker ni bilo potrebe.

Sicer pa sem pomeril ta izhod še na enem takem ISEL-ovem krmilniku, ki je vgrajen v eno že delujočo napravo. Tudi tam je isto grda napetost iz +5V. Sicer pa je na tisti napravi krmilna elektronika napajana iz svojega napajalnika in ISEL-ovega logičnega izhoda ne uporablja.

V sredo si bom vzel spet čas za to, pa sporočim če in kako sem rešil problem.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 30, 2006 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko na priključek 5V 200mA pripelješ po žički napetost iz Iselove logike, če ima čisto napetost. Seveda moraš v tem primeru odklopiti sedanjo napetost 5V 200mA.

Če ima tudi drug napajalnik tako napetost, je morda to prav. Lahko je to kontrolna točka. Pinout v navodilih je lahko tudi napačen, ali pa so navodila stara. Ne bi bilo prvič.

Jur
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 01, 2006 2:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem poskušal še s Schottky-evo diodo in dušilko. Z dušilko je bilo vidno izboljšanje, vendar vseeno ne dovolj. Diodo pa sem vezal zaporedno v prevodni smeri.Učinka nisem videl nobenega. Ali bi jo moral kako drugače vezati. Kaj naj bi z diodo dosegli?

Poskušal sem tudi več dušilk in kondenzatorjev skupaj, pa je bilo samo slabše, kar me sicer niti ne čudi.

Potem mi je bilo dovolj in sem razstavil ta "krmilnik". Notranjost zgleda tako:

DSC00322.JPG
 Opis:
Razstavljen ISEL
 Velikost datoteke:  148.21 KB
 Pogledana:  25 krat

DSC00322.JPG

DSC00323.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  151.63 KB
 Pogledana:  18 krat

DSC00323.JPG

DSC00346.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  135 KB
 Pogledana:  17 krat

DSC00346.JPG

isel.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  175.52 KB
 Pogledana:  19 krat

isel.JPG

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni