|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gorazdkop Član

Pridružen-a: Ned 28 Dec 2008 12:19 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.72 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Okt 06, 2013 7:29 pm Naslov sporočila: NiMh namesto NiCd - vezje |
|
|
Imam akumulator s šestimi 4/5A NiCd celicami, ki je zanič. Imam polnilnik zanj, ki lahko polni tudi NiMh različico akumulatorja.
Akumulator sem lahko lepo razdrl ter tudi odspajkal tiskanino na celicah.
In zdaj moje vprašanje. Želel bi zamenjati NiCd celice z NiMh. Ali lahko to enostavno storim tako, ta sestavim paket 6 NiMh celic ter nanj prispajkam obstoječo kontrolno (zaščitno?) tiskanino?
Na njej so kontakti + T C -
Plus in minus sta to kar sta. T je vezan na NTC. Kaj je pa C? Vezan je na upor 33kOhm. Za delto napetosti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilnev77 Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 13:09 Prispevkov: 114 Aktiv.: 0.61 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Okt 06, 2013 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
C je lahko samo za polnilnik informacija o velikosti baterije (kapacitete oz. toka polnjenja), lahko pa je tudi informacija o strukturi celic
Delalo bo v vsakem primeru. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Okt 06, 2013 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen polnilec je? Če je hiter, verjetno dela po t.i. delta-peak metodi, kjer NiMH celice včasih ne delujejo ok (imajo manjši padec od NiCd, tako da jih včasih polnilci polnijo preveč). No - saj konec koncev bo potem itak termična zaščita ven vrgla, ampak ne bo najbolje za celice, če se bo to dogajalo. Vem pa ne - najbolje bo, da zamenjaš baterije (celice) in vidiš: če bodo le-te po koncu polnjenja na otip le zmerno tople, potem delta peak deluje ok, če bodo vroče, pa ne.
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gorazdkop Član

Pridružen-a: Ned 28 Dec 2008 12:19 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.72 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Okt 07, 2013 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, hvala za odgovora.
Bom res poskusil in pri nekajkratnem polnjenju/praznjenju videl in upošteval gornje nasvete. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lemiha Član

Pridružen-a: Pet 18 Okt 2013 14:08 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.08 Kraj: Preserje
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
si bom kar sposodil temo če lahko.
imam zobno ščetko Braun Oral B pri kateri mi je šla baterija Ni Cd, zamenjal sem jo z NiMh, vendar mi ne dela- polni le zelo malo časa, potem prekine oz.kaže kot da je polna.
Ali elektronika - zaščita prekine poljnenje ker ni original (NiCd) baterija?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 4:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
sam tip baterije ne pomeni nič. Kakšna je kapaciteta stare in nove?
Sam sem menjal Ni-cd z Ni-mh na brivniku braun in dela bp. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lemiha Član

Pridružen-a: Pet 18 Okt 2013 14:08 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.08 Kraj: Preserje
|
Objavljeno: Tor Okt 22, 2013 7:48 am Naslov sporočila: |
|
|
NiCd mislim da je bila okrog700-800mAh
nove pa naj bi bile 1500MAh
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni