Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 1:04 pm Naslov sporočila: Odklop napajanja z uC |
|
|
Da ne odkrivam tople vode bi vprašal ali ima kdo enostaven načrt za odklop napajanja. Imam baterijsko napajano napravo kjer bom uporabil uC, ki naj bi pod določenimi pogoji odklopil kompletno napajanje in znižal porabo na 0mA. Naslednji vklop bi se moral zgoditi šele ko bi odvzel napajanje (odklopil baterijo) in ponovno vklopil.
Ali obstaja rešitev z nekaj elementi ali moram komplicirati z D-FF in podobno?
_________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.36
|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej načrt za AVR tester komponent, tam je nekaj podobnega narejeno.
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.25 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70612.37
|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer odlično vezje ampak za mojo aplikacijo žal neustrezno. Problem je da jaz potrebujem neko spominsko vezje ki bi držalo baterijo odklopljeno (če je je uC odklopil) in ki se resetira ko odvzameš napajanje (npr. izvlečeš baterijo). Pri naslednjem vklopu baterije bi se napajanje vključilo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, to ni prava tema. Naslov teme je "TESTER za vsako delavnico". Še slika iz te teme, pobrskaj malo, ker so bile narejene modifikacije.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 3:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če prav razumem vezje se ga vklopi s "test" tipko, ko pa se Q1 zapre pa se zaradi R10 v pull-up vezavi zapre tudi Q3 kar odklopi napajanje. Super zadeva samo jaz žal nimam dodatne tipke. Napajanje bi rad vljučil šele ko se odklopi baterijo in ponovno priključi.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče pa kondenzator (ali RC) reši tvoj problem tipke?
Tranzistor Q1 je potrebno odpreti za toliko časa, da lahko kontroler naredi nekaj korakov in vrže bazo Q1 na U>0.7V.
_________________ Lp, Jaka
Nazadnje urejal/a Jaka57 Sre Okt 23, 2013 4:47 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.36
|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Probaj dat dovolj velik kondenzator čez tipko. Ko priklopiš napajanje bo ta prazen in bo za trenutek "simuliral" pritisk tipke. Če ne bo delalo, pa lahko dodaš še kakšno vezje, da ti podaljša ta pulz... nekaj v tej smeri
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spodaj je zadnja verzija tega vezja. Za delovanje tega vezja T2 niti ni potreben, namesto njega (B-E) bi lahko dal kondenzator in bi prav tako dobil na kolektorju T3 napetost baterije. Prva stvar, ki jo program naredi je, da vrže pin PD6 na visok nivo in posledica tega je, da je preko upora R8 baza T1 na dovolj visoki napetosti, da je le ta odprt.
Še začetek programa za tester:
Koda: |
//begin of transistortester program
int main(void) {
//switch on
ON_DDR = (1<<ON_PIN); // switch to output
#ifdef PULLUP_DISABLE
ON_PORT = (1<<ON_PIN); // switch power on
#else
ON_PORT = (1<<ON_PIN)|(1<<RST_PIN); // switch power on , enable internal Pullup for Start-Pin
#endif |
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
109.21 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 8:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Šele sedaj sem videl odgovora za rešitev s kondenzatorjem.
Včeraj sem že obupal in že vse zapakiral in šel domov ko sem stopil do vrat in dobil idejo. Vrnil sem se nazaj in začel risati in prelagati elemente ter testirati na protoboardu. Našel sem enostavno rešitev ki deluje podobno kot sta jo napisala zgoraj (žal mi je, da nisem videl prispevkov prej).
Ko se pojavi napajanje na vhod (+ IN -) steče tok skozi 10k in 1k upor ter polni prazen kondenzator. Dokler je napetost na kondenzatorju nižja od napetosti potrebne da je tranzistor (P-FET) odprt le-ta prevaja in drži izhod odprt malo manj kot 1s. Ta čas je dovolj, da se uC postavi in vklopi NPN tranzistor kateri izprazni kondenzator in odpre P-FET. Za izklop je dovolj samo "izklopiti" NPN tranzistor. Poraba takega vezja v izklopljenem stanju je pod 1uA.
Slaba stran vezja je, da mora biti kondenzator prazen za ponovni vklop vezja. Rešitev bi bila vzporedna vezava velikega upora a bi se s tem povečala poraba vezja v izklopljenem stanju. Mogoče bi bila tudi dioda med vrati fet-a in gnd-jem primerna za praznjenje kondenzatorja. Teh rešitev še nisem testiral.
Sem se pa tudi nekaj naučil z vsega tega a kaj ko je bilo šolanje kar drago. Ko meriš vhodni tok vezja se prej prepričaj o maksimalnem toku na napajalniku. Žal je Fluke oz. njegova preklemansko draga varovalka bila najšibkejši člen.
P.S. Mogoče kdo ve kje dobiti DMM 44/100 malo ceneje?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
961.22 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
LEDuser je napisal/a: |
Žal je Fluke oz. njegova preklemansko draga varovalka bila najšibkejši člen.
P.S. Mogoče kdo ve kje dobiti DMM 44/100 malo ceneje? |
Spomnim se, da je bila na forumu tema o fluke varovalkah. Eni so trdili, da je navadna varovalka prav tako dobra. Poskusi malo pobrskati.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KrEn Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55 Prispevkov: 180 Aktiv.: 0.93 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri vezju samo se dodaš tipko za start (vzporedno z kondenzatorjem).
Da ni treba baterije izkljapljat.
LEDuser je napisal/a: |
Šele sedaj sem videl odgovora za rešitev s kondenzatorjem.
Včeraj sem že obupal in že vse zapakiral in šel domov ko sem stopil do vrat in dobil idejo. Vrnil sem se nazaj in začel risati in prelagati elemente ter testirati na protoboardu. Našel sem enostavno rešitev ki deluje podobno kot sta jo napisala zgoraj (žal mi je, da nisem videl prispevkov prej).
Ko se pojavi napajanje na vhod (+ IN -) steče tok skozi 10k in 1k upor ter polni prazen kondenzator. Dokler je napetost na kondenzatorju nižja od napetosti potrebne da je tranzistor (P-FET) odprt le-ta prevaja in drži izhod odprt malo manj kot 1s. Ta čas je dovolj, da se uC postavi in vklopi NPN tranzistor kateri izprazni kondenzator in odpre P-FET. Za izklop je dovolj samo "izklopiti" NPN tranzistor. Poraba takega vezja v izklopljenem stanju je pod 1uA.
Slaba stran vezja je, da mora biti kondenzator prazen za ponovni vklop vezja. Rešitev bi bila vzporedna vezava velikega upora a bi se s tem povečala poraba vezja v izklopljenem stanju. Mogoče bi bila tudi dioda med vrati fet-a in gnd-jem primerna za praznjenje kondenzatorja. Teh rešitev še nisem testiral.
Sem se pa tudi nekaj naučil z vsega tega a kaj ko je bilo šolanje kar drago. Ko meriš vhodni tok vezja se prej prepričaj o maksimalnem toku na napajalniku. Žal je Fluke oz. njegova preklemansko draga varovalka bila najšibkejši člen.
P.S. Mogoče kdo ve kje dobiti DMM 44/100 malo ceneje? |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žal nimam tipke zato sem tudi iskal tako vezje. Če uC odklopi napajanje si mora vezje to zapomniti za reset pa je potrebno odvzeti vhodno napetost.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 4.99 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najdeš jo tu ali tu .
l.p.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|