www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predlogi
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
oversc0re
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20
Aktiv.: 1.94
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 7:56 pm    Naslov sporočila:  Predlogi Odgovori s citatom

Neverjetno, koliko ljudi ima težave s predlogi (slovnica - predvsem z/s). Vem, da se hitro zgodi, da ga zamešaš, ponavadi, ko prestrukturiraš stavek, predlog pa nevede pustiš. Vendar je število zgrešenih predlogov ba forumu katastrofalno veliko. Predlagam, da bi vsaj v naslovih tem predlogi lahko bili pravilni. (Na tole me je spomnila ena zadnjih tem, ki ima napačna celo 2 predloga v petih besedah) Lahko bi to popravili moderatorji, ali pa lastnika teme obvestimo, naj jih popravi.
Kaj menite?

Lp, M@ic

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Menimo, da lahko seznamu odlicnih izboljsav dodas se striktno preverjanje prevojev; tema, ki jo omenjas, ima v imenu namrec uporabljen tudi samostalnik, pri sklanjanju katerega pride do prevoja. Avtor je ta prevoj gladko ignoriral in tako zagresil (se eno) slovnicno napako.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70794.14

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Embarassed "z" tudi meni dostikrat udide namesto "s". Enostavno ne vem, kaj je vzrok. Ne da bi sicer imel težave s predlogi, mislim da je zato krivda slepo tipkanje. Običajno napako popravim, če jo vidim, ne dam pa roke v ogenj, da forumu ni kaj mojih tovrstnih napak. Bolj moteča je napačna raba prislova ne bo. To sem na forumu nekoč že omenil: NEBO ali NE BO
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm, sem že zaprl temo, pa me je preveč srbelo, da moram nekaj napisat. Sam s predlogi mislim, da nimam problemov, je pa vsekakor res, da se velikokrat zatipkaš, še bolj pa se mi zdi, da je problem predlogov narečje. Pri sebi namreč velikokrat opazim, da v narečju kar malce po domače uporabljamo s in z.
No, kljub vsem pa mislim, da bomo šli malce predaleč, če bomo začeli "komplicirati" še s tem. Če bo le ostalo pri tem, da se bo pisalo v nenarečni slovenščini pa bo vse lepo in prav. Kogar pa moti to pa si bo moral omisliti kak forum slovnice.
Sokrat pa mislim, da je hotel povedati nekaj podobnega kot jaz, samo pridih razmišljanja je še vključil Wink .
LP
Boco
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borisz je napisal/a:
Sokrat, prosim če pojasniš malo bolj v laičnem jeziku.

Ob sklanjanju dolocenih samostalnikov po osnovnih slovnicnih pravilih bi prislo do kombinacije korena besede in koncnice, ki ne zvenita "dobro" skupaj. V takih primerih pride do prevoja, torej se koncnica malenkostno "preoblikuje" tako, da je beseda lazje izgovorljiva, razlika pa je opazna predvsem v pisanju, manj v govoru. Primer je recimo "Andrej"; rekel bi "Boris; z Borisom", ne bi pa rekel "Andrej; z Andrejom", saj to zveni "cudno" - tukaj pride do prevoja o v e in tako reces "z Andrejem" (ce ti je kaj do tega, da govoris pravilno slovensko seveda). ker pride do prevoja tudi za soglasnikom 'c', je tako pravilno "s PICem" in ne "s PICom" (ali celo "z PICom", v kar se je zapicil zacetnik te teme).

Ker to ni slovenisticni forum, se v (pogosto napacno) pisanje drugih praviloma ne vtikam. Ce ze imamo temo o napakah, bom vseeno opozoril nanje, popravi naj jih pa pri sebi tisti, ki misli, da je to smiselno ... pretiravanje me spominja na temo o piramidnih nategavscinah, kjer se ljudje oblecejo v "fino" obleko, potem pa se pocutijo neudobno in se ne morejo dobro umestiti v druzbo - pretiravanje s slovnico tam, kjer temu ni mesto, je za veliko ljudi podobno neudobna rec.
Nazaj na vrh
Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ne vem, kaj toliko težite vsi z uporabo pravilne slovenščine, kaj ni glavni namen tega foruma, da vsakdo dobi čim več koristnih informacij in ne to, da se kregamo, kdo lepo po slovensko piše in kdo ne?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se pa zdi v redu, če se uporablja čim bolj pravilna slovenščina. V knjigah je vse napisano v knjižni slovenščini in tega sem vajen, zato z veliko večjim veseljem berem tekst napisan v tem stilu. Sleng mi je pa nekako neprijetno brati.
Manjše napake se dostikrat sploh ne opazijo, se tolerirajo in so seveda dopustne.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
oversc0re
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se iskreno opravičujem. Ne vem, zakaj zadnje čase na tem forumu ne gre brez sarkazma. Avtorji se med seboj neprestano napadajo. A je res tako težko nestrinjanje izrazit na nekem nivoju. Sem se pač spotaknil ob to, ker je to prva stvar, ki jo vidiš ob prihodu na forum in se mi zdi rahlo moteča. Se ne strinjate? Dobro, želel sem samo slišati mnenje drugih.
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

p,t,k,c,č,s,š,f,h ->> s
ostale črke ->> z

To sem si enkrat v srednji šoli zapomnil za veke. Very Happy
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

oversc0re: ce to leti name - ti si opozoril na eno pogosto napako (preberi se enkrat svoje sporocilo na vrhu teme, sploh prvo vrstico), jaz pa na drugo; brez sarkazma, razen ce hec (uporabo prve osebe mnozine za posameznika namesto prve osebe ednine, ker je vprasanje zastavljeno tako, da dopusca tak odgovor) razumes kot sarkazem ... potem imas precej cudna merila Smile

Boris: z veseljem pomagam, ce le lahko Wink
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
oversc0re
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem imam pa res čudna merila. "Seznam odličnih izboljšav" mi deluje precej sarkastično. Pa pustimo to. Če ni bilo tako mišljeno, potem moj komentar ne velja za to temo.
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2006 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aliena vitia in oculis habemus, a tergo nostra sunt.

Ali po domače, malce skrajašano: "običajno vidimo le tuje napake"
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni