|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dgregor Član

Pridružen-a: Čet 06 Jan 2005 13:55 Prispevkov: 32 Aktiv.: 0.14 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Mar 03, 2006 1:18 pm Naslov sporočila: Stopenjski regulator z PIC16F877 |
|
|
Pozdravljeni!
Kar se tiče projektiranja elektronskih vezij sem kar se prakse tiče precej zelen (poznam bolj z PLC-ji) naprošam za praktično pomoč pri prvem projektu!
Gre za dokaj preprost stopenjski regulator, ki dobiva podatek iz 4-20mA zanke in na podlagi tega vključuje/izključuje posamezne izhodne stopnje regulatorja (za časovnimi zamiki)! Bega me (za začetek) naslednje:
1. Kakšna je najboljša opcija pretvorbe 4-20mA ->0-5V? (z upor 250ohm in
1-5V??) ali obstaja kakšna boljša rešitev!
2. Izhodne stopnje regulatorja bodo prekinjale krmilno fazo (230VAC). Ali je
rešitev z releji z 5V proženjem prava ideja??
Vnaprej hvala za odgovore!
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Mar 03, 2006 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede pretvorbe je najenostavneje uporabit upor. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Pet Mar 03, 2006 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Realizacija pretvorbe je odvisna od napajanja. Če je 4-20ma oddajnik napajan posebej in je njegov izhod dela potencial proti masi je 250ohmski upor prava stvar. (Za večjo točnost (temp. in ohmsko) se svetuje 4x1kohm vzporedno). Če pa je oddajnik napajan iz tokovne linije same, je potrebno uporabiti kakšen ojačevalnik. Najlažja varianta je namenski RCV420 (Burr Brown). Je dovolj fleksibilen za kakršnokoli uporabo, hkrati pa popolnoma enostaven za osnovno uporabo. Kot univerzalno opcijo priporočam RCV420.
Lp, M@ic _________________ The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' but 'That's funny ...'
Isaac Asimov (1920 - 1992) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dgregor Član

Pridružen-a: Čet 06 Jan 2005 13:55 Prispevkov: 32 Aktiv.: 0.14 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Mar 06, 2006 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Hvala za odgovore - mislim da bo rešitev z RCV420 prava rešitev za moj problem, vendar sem malo gledal na IC-ju in HTE-ju na spletnih trgovinah pa ne najdem tega elementa! Ima kdo mogoče informacijo kje se da najlažje priti do elemnta?
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Pon Mar 06, 2006 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo bili "prisiljeni" jih kupovati prek farnella Če ne kupuješ večjih količin, lahko naročiš v ICju, vendar ti zaračunajo mastno provizijo. _________________ The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' but 'That's funny ...'
Isaac Asimov (1920 - 1992) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni