www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Električni pastir
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MK
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Okt 2009 0:42
Prispevkov: 71
Aktiv.: 0.60
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To da nimaš iskrišča zagotovo ni vzrok za nedelovanje!
Problem mora bit drugje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jerjur
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Prispevkov: 459
Aktiv.: 4.10
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

thyristor se zapre ko pade napajalna napetost na 0V. Pri enosmernem napajajanju se pa to ne zgodi. Čudno da ti ne skuri trafota ker najbrž teče skozi DC tok.
to lahko rešiš tako da daš upor za polnenje kondenzatorja.
Upor pa mora biti ravno prave vrednosti, da bo padec napetosti dovolj velik za zapiranje tiristorja.
iskrišče pa le naredi drugače ti bo prebil trafo. napetost se mora nekje sprostiti drugače gre v nebo.

_________________
Avtomatika je zakon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Darki
Član
Član



Pridružen-a: Ned 17 Jan 2010 20:05
Prispevkov: 118
Aktiv.: 1.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, hvala za informacije. Glede upora me zanima. Kakšne moči in upornosti. Imam 50uF ISKRIN kondi, je metal-film papirni, in je deklariran na 1200Vdc. Trafo sem sam navil s prestavo 1:20. Torej če imam 500V na primarju Vn trafota bi naj bilo 10.000V na sekundarju. Pastir naj bi imel 6J energije.

Trafo verjetno ne skuri ker imam vezano antiparalelno k tiristoju še en tiristor, ki odvede odvečno energijo.

Ne razumem zakaj je tiristor odprt? Je morda hec prav v uporu, ki ga omenjate?

Iskrilo jutri sledi. Kater material je najbolje uporabit za iskrilo?

_________________
What's the difference between BAD and VERY GOOD electrical engineer?
Ofcourse, their HAIR!!! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jerjur
Član
Član



Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Prispevkov: 459
Aktiv.: 4.10
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2014 7:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Thyristor je element, ki, ko ga enkrat odpreš ostane odprt dokler mu ne vzameš naspetost. Zato se thyristorji uporabljajo v glavnem v vezjih izmenične napetosti. Pri DC napajalni napetosti pa moraš to narediti umetno.
Izračunaj kapaciteto kondenzatorja za energijo 6J. Mislim da je tvoj prevelik.
Da ti bo thyristor zaprlo moraš kondenzator popolnoma izprazniti. Upor mora biti takšne upornosti da se kondenzator ravno napolni v 2sec. lahko pa narediš namesto vezja 555 detekcijo kdaj je kondenzator napolnjen in odpreš thyristor. pazi tudi na to da ti ne gre trafo v nasičenje. to ti skuri thyristor, in pripni celotno shemo.

_________________
Avtomatika je zakon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
IvanS
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 17 Jun 2014 10:09
Prispevkov: 1
Aktiv.: 0.02
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2014 10:25 am    Naslov sporočila:  Re: zašto NE mogu preuzeti shemu sa opcije prenos? Odgovori s citatom

tegav je napisal/a:
zašto ne mogu preuzeti shemu sa opcije prenos?


Tudi jaz ne???

_________________
Ivan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Prispevkov: 1606
Aktiv.: 9.75
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2014 10:35 am    Naslov sporočila:  Re: zašto NE mogu preuzeti shemu sa opcije prenos? Odgovori s citatom

IvanS je napisal/a:
tegav je napisal/a:
zašto ne mogu preuzeti shemu sa opcije prenos?


Tudi jaz ne???


http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=249 > pravilo številka 6 Exclamation

_________________
LP Robert
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darki
Član
Član



Pridružen-a: Ned 17 Jan 2010 20:05
Prispevkov: 118
Aktiv.: 1.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2014 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok. Zadevo sem popravil takole. Glede na to da imam dc-dc pretvornik, ki se vedno potrebuje malo popravkov (malo me skrbi poraba, je okoli 0.8A) sem na izhodu dodal omenjen upor. Glede na to da so se upori toliko greli da se je cin utekocinil, sem zadevo odpravil tako da sem jih 14 zlozil v paralelni vezavi. Upori so 10kohm 2W in v omenjeni vezavi upornost pade za 10kohm/14. Ok zadeva dela, upori so se malce vroci ampak iskro imam na priblizno 1.3s. Matra me sedaj izhodna moc. Nimam tokovnega sunka, kot sem si ga zamislil. Je problem izhodni transformator? Namrec uporabil sem trafo jedra E32, je majhno in feritno, razmerje ovojev sem navil 1:20, primar 10 ovojev 0.5mm in sekundar 200 ovojev 0.2mm zica. Kako se lotit izhodnega trafota da mi pretvori 400V v 6000V in da prenese kar nekaj toka v sekundar? Gre za visoke napetosti, kako se zadeva navija? Sprejemam tudi zs. Hvala
_________________
What's the difference between BAD and VERY GOOD electrical engineer?
Ofcourse, their HAIR!!! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darki
Član
Član



Pridružen-a: Ned 17 Jan 2010 20:05
Prispevkov: 118
Aktiv.: 1.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2014 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me se to. Ali je pri dc-dc pretvornikih kljucna frekvenca, kar se tice porabe. Namrec ali gre z narascanjem frekvence poraba dol in obratno. Verjetno je tukaj tudi trade-off kar se tice polnjenja kondija. Visja kot je frekvenca pocasneje in obratno? Razmisljam v pravi smeri? Se opravicujem glede toliksnih vprasanj vendar me radovednost matra, ker bi res rad razumel zadeve v bodoce. Hvala za potrpezljivost. Lp
_________________
What's the difference between BAD and VERY GOOD electrical engineer?
Ofcourse, their HAIR!!! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved



Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Prispevkov: 6987
Aktiv.: 49.22
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2014 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred nekaj časa sem videl podoben pastir, kot ga izdeluješ ti. Šlo je za manjši feritni transformatorček, ki ga je vzbujal PIC, preko tranzistorja na 12V. Na izhodu tega transformatorja je bil kondenzator in nadalje izhodni transformator preko tiristorja. Zadeva je delovala povsem ok.

Glede izhodnih transformatorjem sem pa posredno slišal od osebe, ki jih navija, da prisega na vosek kot zalivno sredstvo, ker se menda najbolje obnese. Drugače bo pa verjetno ok izolacija med vsako plastjo (če ti prostor dopušča) in pa na koncu zalitje.

_________________
Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Darki
Član
Član



Pridružen-a: Ned 17 Jan 2010 20:05
Prispevkov: 118
Aktiv.: 1.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2014 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Pred nekaj časa sem videl podoben pastir, kot ga izdeluješ ti. Šlo je za manjši feritni transformatorček, ki ga je vzbujal PIC, preko tranzistorja na 12V. Na izhodu tega transformatorja je bil kondenzator in nadalje izhodni transformator preko tiristorja. Zadeva je delovala povsem ok.

Glede izhodnih transformatorjem sem pa posredno slišal od osebe, ki jih navija, da prisega na vosek kot zalivno sredstvo, ker se menda najbolje obnese. Drugače bo pa verjetno ok izolacija med vsako plastjo (če ti prostor dopušča) in pa na koncu zalitje.


Ampak se mi zdi da ferit ni najbolsa izbira za VN transformator. Majno magnetno polje pri feritih, okoli 0.3T prenese majhno moc na sekundar. Je bolje navijati na klasicno lamelirano trafo plocevino, jedro E-I ali I? Velikost malce vecja, recimo E50 ali vec? Glede zalivanja kaj menis na tekoco gumo, ima visoko izolacijsko upornost, videl v Conrad katalogu?

_________________
What's the difference between BAD and VERY GOOD electrical engineer?
Ofcourse, their HAIR!!! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved



Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Prispevkov: 6987
Aktiv.: 49.22
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2014 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj izhodni je klasika samo na 400V je ferit.

To pa žal nebi vedel, nisem nikoli navijal transformatojev za tako visoke napetosti in ni bilo potrebe po zalivanju oziroma lakiranju. To sem pač slišal posredno od človeka, ki to poklicno izdeluje. In po mojem je vredno poizkusiti s parafinom, boš prišel ceneje skozi, kot z maso.

Če imaš v mislih google ga boš potreboval zadostno količino, da boš lahko vanj potunkal transformator kar pa ni poceni. Poleg tega je zadeva kar gosta.

Zakaj pa redimo za začetek ne kupiš transformatorja, ki je kakor vem nekje 30 pa boš vedel, da je brezhiben in prav narejen?

_________________
Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Darki
Član
Član



Pridružen-a: Ned 17 Jan 2010 20:05
Prispevkov: 118
Aktiv.: 1.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 25, 2014 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Ze kar nekaj casa je minilo od zadnje objave, in tezave me se vedno pestijo okoli izklopa tiristorja. Namrec imam taksno zasnovo pastirja, ki uporablja dc-dc pretvornik, kondenzator za akumulacijo energije ter 2 tiristorja v paralelni vezavi, ki izpraznita kondenzator preko VN transformatorja. Zadeva deluje trenutno tako da dobim samo en impulz na izhodni strani trafota ( dobra iskra) in potem vse zamre. Sumim na tiristorja, ki se ne odpirata pravilno? Kaksen namig morda? DC-DC pretvornik je realiziran tako da se timer lmc555cn izklopi, kar ustavi irf840, tako da ne oscilira priblizno 1us!

_________________
What's the difference between BAD and VERY GOOD electrical engineer?
Ofcourse, their HAIR!!! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darki
Član
Član



Pridružen-a: Ned 17 Jan 2010 20:05
Prispevkov: 118
Aktiv.: 1.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 26, 2014 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No že kaj nekaj časa je minilo od zadnjega obiska. Zadevo poročam glede na ugotovljeno. Izdelal sem elektro pastirje za 5J energije. Eden deluje solidno, 2 pa imata težavo. Namreč tiristorja (sta 2 v parelelni vezavi) se mi ne izklapljata pravilno in tukaj imam pretirano glavobolov. Ne rezumem zakaj pri onem, ki dela, vse deluje, pri teh 2 pa ne!!!

Oscilatorja sta realizirana z lmc555cn. Eden utripa pri 16kHz, drugi pri 0.7 Hz. Na ograji imam pulze na približno 1.3s. Oscilator z manjšo frekvenco vpliva na oscilator z večjo frekvenco tako da ga resetira, ko se tiristorja sprožita. To naj bi preprečilo ponoven vklop tiristorjev, vendar se to ne zgodi!!! Zanima me
zakaj je temu tako?
RESET oscilatorja je realiziran z pull-up uporom in npn tranzistorjem BC550C.

Ugotovil sem z merjenjem, da mi napajalna napetost na vezju "poskakuje" v rangu 2V. Nisem prepričan kaj bi botrovalo temu. Je morda vzrok nihanje napetosti, kar mi povzroča težave?

_________________
What's the difference between BAD and VERY GOOD electrical engineer?
Ofcourse, their HAIR!!! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darki
Član
Član



Pridružen-a: Ned 17 Jan 2010 20:05
Prispevkov: 118
Aktiv.: 1.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 26, 2014 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je morda kak mojster tu za elektro pastirje, ki ima osciloskop doma, da vidimo zadeve na zaslonu!!! Dobro bi bilo da je iz Ljubljane ali njene okolice!!!
Pristavim za pivo, ni problema!!! Very Happy

_________________
What's the difference between BAD and VERY GOOD electrical engineer?
Ofcourse, their HAIR!!! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kefaja
Član
Član



Pridružen-a: Tor 31 Jul 2012 3:08
Prispevkov: 18
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2014 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za seme
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 5 od 8

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 77 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group