www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

elektronik-začetenik :(
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kristjan
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 26 Nov 2013 1:13
Aktiv.: 0.01
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2013 1:20 am    Naslov sporočila:  elektronik-začetenik :( Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Odločil sem se, da se bom malo bolj poglobil v elektroniko. Zanima me tako HW kot tudi SW. Na software področju nimam takih problemov, me pa zelo "[cenzurirano]" hardware. Tistih čistih osnov nimam ravno pošlihtanih. Teorijo se že lahko naučim, samo v praksi vedet za kaj se kakšna stvar uporablja (razne tuljave, ojačevalniki, branje elektronskih vezij itd...) pa sem na čisti na nuli.
Iz čiste radovednosti, sem si kupil Arduino starter kit, tako da nekje začnem Very Happy. Me pa zanima za kakšno dobro knjigo oziroma kako bi osvojil vsaj tiste osnove elektrotehnike, saj me stvar izredno zanima, hkrati pa imamo to tudi v šoli in ta snov povzroča kar nekaj težav (prva 2 letnika nismo delali praktično nič, zahvala gre profesorju...)
Vsak nasvet je več kot dobrodošel! Very Happy

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70621.18

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2013 1:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.

VseOuporih.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  VseOuporih.pdf
 Velikost datoteke:  3 MB
 Downloadano:  119 krat

Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2013 3:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgornje knjige zaradu pravil foruma, še ne moreš sneti, lahko pa jo dobiš preko tega linka:
http://www.mediafire.com/view/zgg72n2wplwx74k/The%2520Resistor%2520Guide.pdf
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lude
Član
Član

Pridružen-a: Sob 23 Nov 2013 23:27
Aktiv.: 0.44
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 29, 2013 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen

Tudi jaz sem elektronik začetnik. V veliko pomoč pri spoznavanju osnov in tudi malo bol kompliciranih stvari glede elektronike so mi bile sledeče strani:

Osnove, upori, ohmov zakon itd.
http://www.ibiblio.org/kuphaldt/electricCircuits/DC/index.html

Branje in risanje shem:
http://electronicsclub.info/circuitdiagrams.htm

Še več zanimive teorije.
http://electronicsclub.info/study.htm

Opis simbolov elementov v shemah:
http://electronicsclub.info/circuitsymbols.htm

Osebno so mi v veliko pomoč bili tudi razni filmčki po youtubu, saj so na praktičnih primerih razložene osnove in dobiš dosti odgovorov na začetniška vprašanja.

Zanimivo branje:) lp, Lude
Nazaj na vrh
Drago_G
Član
Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12
Aktiv.: 1.62
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 29, 2013 3:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen Kristjan!

Lepo da te zanima elektronika, upam da boš zanimanje ohranil tudi čez čas. Najprej bi ti priporočal, da si v profilu tega foruma spremeniš kraj bivanja. Pač ljudje smo občutljivi na butalce. Ampak sem prepričan, da ne živiš v Butalah.

Gleda začetka, se mi zdi zelo kvalitetna slovenska knjiga, ki jo je napisal Robert Lorencon Elektronska vezja in elementi. Brezplačno je na voljo na internetu, pomagaj si z googlom. Je pa to namenjeno srednji šoli, tako da ne bi smelo biti pretežko za samostojno študiranje, čeprav je kar dosti teorije v njej. Ampak brez teorije ni tudi prakse, razen seveda kopiranja drugih zasnov z vsemi napakami vred.

Druga koristna stvar so youtube vodiči.
Najbolj znan je EEV blog, ki pa je za moje pojme predolg in je zanj škoda časa (mogoče določeni deli).
Patrick Hood-Daniel im zanimive začetniške vodiče za AVR procesorje. Sam sicer uporabljam PIC mikroprocesorje, za katere ne najdem kakšnega koristnega in kvalitetnega vodiča.
Nick Sek ima občasno kaj zelo kvalitetnega za začetnike.
Jeremy Blum ima vodiče za arduino (katerega osebno sicer ne poznam) ter 3 delni vodič za eagle (risanje vezij, brezplačni program).
w2aew ima nekaj osnovnih vodičev na youtube, se mi zdi.
mjlorton ima zanimive, ne predolge in kvalitetne vodiče, edino malo poglej glede zahtevnosti, ker pokriva od osnov do zelo zahtevnih tem.
jumperOneTV je tudi že objavil marsikaj kvalitetnega in uporabnega.
afrotechmode je sicer neaktiven že lep čas, toda ima zelo kvalitetne začetniške vodiče na youtube.

Te uporabnike na youtube bi ti priporočal, da dobiš kakšno idejo.

Drugače pa kar na delo. Za začetek ti priporočam analogno elektroniko, da malo spoznaš ta del. Protoboard, elemente in na delo. Najprej si sestavi kakšen ne preveč zakompliciran usmernik, recimo z LM317. Kasneje ga pač nadgradiš z boljšim.
Za sprotna vprašanja je na voljo ta forum, samo ne pričakuj, da ti bomo vlivali pamet v glavo. Takšni ponavadi hitro odpadejo. Tisti, ki želi dobre nasvete za usmeritev na pravo pot, pa dobi zelo kvaliteten odziv na tem forumu.

Srečno

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 29, 2013 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drago_G je napisal/a:
Lepo da te zanima elektronika, upam da boš zanimanje ohranil tudi čez čas. Najprej bi ti priporočal, da si v profilu tega foruma spremeniš kraj bivanja. Pač ljudje smo občutljivi na butalce. Ampak sem prepričan, da ne živiš v Butalah.

Zaenkrat je še v butalah, čeprav, glede na to kako je stvari opisal, tudi sam menim, da ne sodi tja.
Ko se bo preselil, bom videl dalje. Če je kje blizu, lahko obljubim pomoč tudi osebno v moji delavnici.

Kristjan
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 26 Nov 2013 1:13

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 30, 2013 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No hvala za pomoč. Hehe sem se odloču preselit iz butal.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 30, 2013 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kristjan je napisal/a:
No hvala za pomoč. Hehe sem se odloču preselit iz butal.

Pomoč in obisk še vedno velja, če ti le ni predaleč do ene.

Jenc0
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Feb 2010 0:13
Aktiv.: 0.41
Kraj: Cerklje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 30, 2013 2:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

toplo ti priporočam tole knjižico o spoznavanju osnovnih pojmov, meni je kljub srednji šoli zelo pomagala in obnovila znanje Smile http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=17343
Nazaj na vrh
hobyist
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 23 Jan 2014 19:32

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 8:52 pm    Naslov sporočila: icon_complicity Še en začetnik Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
tudi sam sem se pri več kot 50 letih začel ljubiteljsko ukvarjati z elektroniko.
Upam, da bo navdušenje trajalo čim dlje.
Kako sem začel :
- prebral sem goro člankov na internetu
- na E-bayu sem kupil komplet cenenih komponent za začetek ( Kitajska roba)
vključno z bredboardom
- ravno tako sem na neki angleški spletni strani dobil nekaj osnovnih shem
- nekaj dni nazaj sem naredil prvi utripalnik z dvema tranzistorjema in dvema LED-icama
- moram povedati, da so bili prvi vtisi ob uspehu božanski

DSC00248.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.35 MB
 Pogledana:  9 krat

DSC00248.JPG

Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.05

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bravo, nikoli ni prepozno Dancing
jp
Član
Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22
Aktiv.: 0.93

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 10:00 pm    Naslov sporočila: icon_complicity Re: Še en začetnik Odgovori s citatom

hobyist je napisal/a:
moram povedati, da so bili prvi vtisi ob uspehu božanski

Veselo na cilj novih uspehov.

lp! jp
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.52

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Kristjan: vidim, da si sovaščan. Oglasi se pri meni z USB diskom na katerega ti lahko skopiram par GB literature v elektronski obliki.
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
- moram povedati, da so bili prvi vtisi ob uspehu božanski
eno je da lučke svetijo, drugo da razumeš zakaj svetijo. Pod (1) lahko samo sestavljaš kar so drugi skonstruirali, pod (2) lahko sam konstruiraš.
Osnove:
f*p://f*p.scv.si/vss/franc_stravs/
http://scp.s-scptuj.mb.edus.si/~murkos/Teorija%20in%20vaje/Elektronika/Elektronska%20vezja%20in%20elementi.pdf

aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.18
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 29, 2014 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ohoho... Tole gradivo od Franc Štravs-a... Ta je tudi mene učil v zlatih časih SERŠ. Smile

Fajn predavatelj in možakar!

A je še zmeraj značilno zanj, da venomer reče: Ja fantje, to mor`te vedet..? Wink

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni