|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kristjan Neznanec

Pridružen-a: Tor 26 Nov 2013 1:13 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2013 1:20 am Naslov sporočila: elektronik-začetenik :( |
|
|
Pozdravljeni!
Odločil sem se, da se bom malo bolj poglobil v elektroniko. Zanima me tako HW kot tudi SW. Na software področju nimam takih problemov, me pa zelo "[cenzurirano]" hardware. Tistih čistih osnov nimam ravno pošlihtanih. Teorijo se že lahko naučim, samo v praksi vedet za kaj se kakšna stvar uporablja (razne tuljave, ojačevalniki, branje elektronskih vezij itd...) pa sem na čisti na nuli.
Iz čiste radovednosti, sem si kupil Arduino starter kit, tako da nekje začnem . Me pa zanima za kakšno dobro knjigo oziroma kako bi osvojil vsaj tiste osnove elektrotehnike, saj me stvar izredno zanima, hkrati pa imamo to tudi v šoli in ta snov povzroča kar nekaj težav (prva 2 letnika nismo delali praktično nič, zahvala gre profesorju...)
Vsak nasvet je več kot dobrodošel!
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70621.18
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2013 1:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
VseOuporih.pdf |
Velikost datoteke: |
3 MB |
Downloadano: |
119 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lude Član

Pridružen-a: Sob 23 Nov 2013 23:27 Prispevkov: 62 Aktiv.: 0.44 Kraj: Brežice
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.62 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Pet Nov 29, 2013 3:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen Kristjan!
Lepo da te zanima elektronika, upam da boš zanimanje ohranil tudi čez čas. Najprej bi ti priporočal, da si v profilu tega foruma spremeniš kraj bivanja. Pač ljudje smo občutljivi na butalce. Ampak sem prepričan, da ne živiš v Butalah.
Gleda začetka, se mi zdi zelo kvalitetna slovenska knjiga, ki jo je napisal Robert Lorencon Elektronska vezja in elementi. Brezplačno je na voljo na internetu, pomagaj si z googlom. Je pa to namenjeno srednji šoli, tako da ne bi smelo biti pretežko za samostojno študiranje, čeprav je kar dosti teorije v njej. Ampak brez teorije ni tudi prakse, razen seveda kopiranja drugih zasnov z vsemi napakami vred.
Druga koristna stvar so youtube vodiči.
Najbolj znan je EEV blog, ki pa je za moje pojme predolg in je zanj škoda časa (mogoče določeni deli).
Patrick Hood-Daniel im zanimive začetniške vodiče za AVR procesorje. Sam sicer uporabljam PIC mikroprocesorje, za katere ne najdem kakšnega koristnega in kvalitetnega vodiča.
Nick Sek ima občasno kaj zelo kvalitetnega za začetnike.
Jeremy Blum ima vodiče za arduino (katerega osebno sicer ne poznam) ter 3 delni vodič za eagle (risanje vezij, brezplačni program).
w2aew ima nekaj osnovnih vodičev na youtube, se mi zdi.
mjlorton ima zanimive, ne predolge in kvalitetne vodiče, edino malo poglej glede zahtevnosti, ker pokriva od osnov do zelo zahtevnih tem.
jumperOneTV je tudi že objavil marsikaj kvalitetnega in uporabnega.
afrotechmode je sicer neaktiven že lep čas, toda ima zelo kvalitetne začetniške vodiče na youtube.
Te uporabnike na youtube bi ti priporočal, da dobiš kakšno idejo.
Drugače pa kar na delo. Za začetek ti priporočam analogno elektroniko, da malo spoznaš ta del. Protoboard, elemente in na delo. Najprej si sestavi kakšen ne preveč zakompliciran usmernik, recimo z LM317. Kasneje ga pač nadgradiš z boljšim.
Za sprotna vprašanja je na voljo ta forum, samo ne pričakuj, da ti bomo vlivali pamet v glavo. Takšni ponavadi hitro odpadejo. Tisti, ki želi dobre nasvete za usmeritev na pravo pot, pa dobi zelo kvaliteten odziv na tem forumu.
Srečno
_________________ Neumnih vprašanj ni, so le neumni odgovori |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Nov 29, 2013 5:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drago_G je napisal/a: |
Lepo da te zanima elektronika, upam da boš zanimanje ohranil tudi čez čas. Najprej bi ti priporočal, da si v profilu tega foruma spremeniš kraj bivanja. Pač ljudje smo občutljivi na butalce. Ampak sem prepričan, da ne živiš v Butalah. |
Zaenkrat je še v butalah, čeprav, glede na to kako je stvari opisal, tudi sam menim, da ne sodi tja.
Ko se bo preselil, bom videl dalje. Če je kje blizu, lahko obljubim pomoč tudi osebno v moji delavnici.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kristjan Neznanec

Pridružen-a: Tor 26 Nov 2013 1:13 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Nov 30, 2013 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
No hvala za pomoč. Hehe sem se odloču preselit iz butal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Nov 30, 2013 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kristjan je napisal/a: |
No hvala za pomoč. Hehe sem se odloču preselit iz butal. |
Pomoč in obisk še vedno velja, če ti le ni predaleč do ene.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jenc0 Član

Pridružen-a: Ned 14 Feb 2010 0:13 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.41 Kraj: Cerklje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hobyist Neznanec

Pridružen-a: Čet 23 Jan 2014 19:32 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.05
|
Objavljeno: Tor Jan 28, 2014 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bravo, nikoli ni prepozno
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.93
|
Objavljeno: Tor Jan 28, 2014 10:00 pm Naslov sporočila: Re: Še en začetnik |
|
|
hobyist je napisal/a: |
moram povedati, da so bili prvi vtisi ob uspehu božanski |
Veselo na cilj novih uspehov.
lp! jp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.52 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Jan 28, 2014 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Kristjan: vidim, da si sovaščan. Oglasi se pri meni z USB diskom na katerega ti lahko skopiram par GB literature v elektronski obliki.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.91 Kraj: slo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.18 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Jan 29, 2014 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Ohoho... Tole gradivo od Franc Štravs-a... Ta je tudi mene učil v zlatih časih SERŠ.
Fajn predavatelj in možakar!
A je še zmeraj značilno zanj, da venomer reče: Ja fantje, to mor`te vedet..?
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni