www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo Iskra Triglav Deluxe
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Lude
Član
Član



Pridružen-a: Sob 23 Nov 2013 23:27
Prispevkov: 62
Aktiv.: 0.60
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 08, 2013 10:33 pm    Naslov sporočila:  Popravilo Iskra Triglav Deluxe Odgovori s citatom

Pozdravljeni


Na podstrešju sem našel zaprašen nedelujoč radio Triglav deluxe. Edini zvok, ki prihaja iz njega, je brnenje ene izmed lamp. Drugi efekt ki ga pa oddaja radio, pa je dim po parih sekundah ki prihaja iz glavnega trafota le-ta se tudi močno ogreje. Prosil bi vas za nasvet kako naj se ga lotim. se ga splača previti, naj poiscem drugega kako naj vem kaksen mora biti?

Kot sem ugotovil po prebranem na tem forumu, je dobro zamenjati tudi kondenzatorje. Ker nisem najbolj siguren kateri so, sem jih na spodnji sliki obkrožil.

Hvala za odgovore.

Lp, Lude



Kondenzatorji.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  377.97 KB
 Pogledana:  81 krat

Kondenzatorji.jpg



IMG_1668.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.46 MB
 Pogledana:  30 krat

IMG_1668.JPG



IMG_1670.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.03 MB
 Pogledana:  11 krat

IMG_1670.JPG



IMG_1672.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.47 MB
 Pogledana:  30 krat

IMG_1672.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borut000
trgovec



Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50
Prispevkov: 228
Aktiv.: 1.14
Kraj: Hraše

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2013 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamenjaj vse rdeče kondenzatorje s prve slike in elektrolitski kondenzator s tretje slike, zaradi tega se ti verjetno tudi greje transformator.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
carli
Član
Član



Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Prispevkov: 754
Aktiv.: 5.89
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2013 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

EZ 80 potegni iz podnožja pa boš videl če je na okvara na visoki napetosti. Lahko imaš tudi kurjavo v stiku.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Merlin
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47
Prispevkov: 288
Aktiv.: 1.64

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2013 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

še boljše je, da vse elektronke potegneš ven
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lude
Član
Član



Pridružen-a: Sob 23 Nov 2013 23:27
Prispevkov: 62
Aktiv.: 0.60
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2013 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore. Bom naredil predlagano v petek, ko grem domov iz študija. Sporočim kaj bom ugotovil. Potreboval pa bom pomoč izbiri pravih kondenzatorjev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lude
Član
Član



Pridružen-a: Sob 23 Nov 2013 23:27
Prispevkov: 62
Aktiv.: 0.60
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2013 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na forumu sem našel tole shemo. Baje so te radiji bili narejeni v večih verzijah in nevem, če je ta shema prava.

Skratka pregledoval sem shemo, da bi ugotovil, kateri kondenzatorji so papirnati in jih je potrebno zamenjat. Spodaj je slika. Elektrolitski kondenzator je samo eden?

Prosim, če lahko kdo pregleda in me popravi kar sem narobe označil.

Hvala

Lp, Lude



kondenzatorji shema.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  449.24 KB
 Pogledana:  154 krat

kondenzatorji shema.png


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lude
Član
Član



Pridružen-a: Sob 23 Nov 2013 23:27
Prispevkov: 62
Aktiv.: 0.60
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 20, 2013 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem naredil kot je predlagal Carli. Ko sem radio vklopil se transformator ni grel tudi dima ni bilo. nažgale pa so se še druge elektronke. Po tem ko sem EZ80 dal nazaj notri je zadeva laufala po starem (dim, gretje).

Pregledal sem vse papirnate kondenzatorje in si zapisal vrednosti. Zanimivo da je bla večina preparelih točno tam kjer je zapisana vrednost Smile Tako da nisem prepričan če so vrednosti prave.

1. 400/800V 0.25uF 10% 3 Kos
2. 630/1200V 27.000pF 20% 5 Kos
3. 400/800V 22.000pF 20% 1 Kos
4. 630/1200V 4.700uF 20% 2 Kos
5.1000/2000V 4.700uF 20% 1 Kos

Katero vrednost napetosti naj gledam?

Če jih zamenjam z poliesterskimi kond. bo vredu?

Kje jih naj kupim-naročim?

Hvala Lp, lude
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
FE_markoj
Član
Član



Pridružen-a: Čet 12 Dec 2013 15:33
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.18
Kraj: Ljubljana, Slovenia

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 23, 2014 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si uspel dobiti material in popravit? Sam imam identični radio dom, žal so elektronke bile pobrane ven.
_________________
Fakulteta za elektrotehniko
Univerza v Ljubljani
Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lude
Član
Član



Pridružen-a: Sob 23 Nov 2013 23:27
Prispevkov: 62
Aktiv.: 0.60
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 23, 2014 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazalost se nisem uspel dobit materiala :/ tudi sam rabim elektronko ez80.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
carli
Član
Član



Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Prispevkov: 754
Aktiv.: 5.89
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 23, 2014 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lude je napisal/a:
Nazalost se nisem uspel dobit materiala :/ tudi sam rabim elektronko ez80.

Question Saj je to dioda. Za test mora delat tudi na 1N4007 ali kaj podobnega. Pa pozneje EZ nabaviš če hočeš imet vse original.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
japek
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Prispevkov: 770
Aktiv.: 3.86
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 23, 2014 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti 22nF med elektronko E3 in E4. Če ne izolira pravilno DC komponente ti drastično spremeni delovno točko izhodne elektronke.
_________________
73 de S55WT, Janko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
FE_markoj
Član
Član



Pridružen-a: Čet 12 Dec 2013 15:33
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.18
Kraj: Ljubljana, Slovenia

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 23, 2014 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

EZ80 je usmerniška dioda. Namestno nje lahko daš dve polprevodniški usmerniški diodi (Npr. 1N4004).
_________________
Fakulteta za elektrotehniko
Univerza v Ljubljani
Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s57bic
Član
Član



Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Prispevkov: 537
Aktiv.: 2.69
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 23, 2014 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na 1N diodi je padca cca. 1V, na elektronki pa recimo 15 do 20V.
Radiji tistega časa so narejeni za 220Vac, sedaj pa je 230Vac.

Da ne bo potem previsoka anodna napetost?

Lp, Jože.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
FE_markoj
Član
Član



Pridružen-a: Čet 12 Dec 2013 15:33
Prispevkov: 19
Aktiv.: 0.18
Kraj: Ljubljana, Slovenia

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 23, 2014 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je res. Elektronke bi se najbrž bolj grele, lahko pa tudi odvijemo par ovojev sekundarja transformatorja.
_________________
Fakulteta za elektrotehniko
Univerza v Ljubljani
Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s57bic
Član
Član



Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Prispevkov: 537
Aktiv.: 2.69
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 23, 2014 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa prideš do sekundarja?
Če je prostor lahko doviješ ovoje in obratno povežeš Smile

Kaj pa 15-20V zener diodo na hladilniku zaporedno z 1N usmerniško diodo.

Boljše da se ona greje kot lampe na previsoki napetosti.

Lp, Jože.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 281 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group