|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Jun 26, 2011 11:29 pm Naslov sporočila: Izračun ovojev feritne tuljave |
|
|
Odločil sem se, da bom za pokušino na področju stikalnih napajalnikov izdelal preprost laboratorijski usmernik.
In seveda, sta v načrtu dve oziroma ena izhodna tuljava. In ker naj bi stvar prenesla 3A toka, željene tuljave v redni prodaji ne bom dobil, oziroma je niti nimam namena kupovati. Feritna jedra imam razstavljena in pripravljena za navijanje in sestavo. Zataknilo pa se je pri izračunu. Uporabil sem program, katerega sliko prilagam. Kaj naj vnesem za markirane parametre. Jasno mi je kaj stvar pomeni, vendar ne vem kaj naj vnesem.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
46.38 KB |
Pogledana: |
13 krat |

|
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 12:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Kalkulator ni uporaben za tvoja jedra.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 7:52 am Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
Kalkulator ni uporaben za tvoja jedra. |
Za kakšna jedra pa je uporaben?
Kateri program pa bi bil primeren za moja jedra?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
O tvojih jedrih ne veš nič ne ti ne mi.
Metglasov kalkulator je uporaben samo za njihova jedra.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Jedra so iz računalniških napajalnikov, kaj drugega pa razen dimenzij tudi jaz ne morem določiti.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Jedra so iz računalniških napajalnikov, kaj drugega pa razen dimenzij tudi jaz ne morem določiti. |
Zelo hitro lahko izmeriš Al.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sadida Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53 Prispevkov: 636 Aktiv.: 3.22 Kraj: Zasavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Zelo hitro lahko izmeriš Al. |
Tuhtam kaj naj bi to pomenilo pa mi razen presek krat dolžina ali aluminij nič ne pade na pamet.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na linku, ki ti ga je dal Sadida si oglej enačbo v poglavju 5.4.3. Uporabi formulo 5.58
Tako boš dobil faktor induktivnosti Al.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se mi samo zdi, ali bi moral, ko je bila tuljava še navita zmeriti induktivnost in prešteti ovoje med odvijanjem? Ker namreč iz te enačbe Al ne morem izračunati, saj nimam niti stare kapacitivnosti in ne starih ovojev imam pa seveda le željeno kapacitivnost.
V tem primeru lahko slikam tuljavo pa, če slučajno kdo ve približen faktor. Potem pa iz faktorja in željene induktivnosti seveda brez težav izračunam število ovojev.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naviješ nekaj ovojev in izmeriš induktivnost... To pa res ni tako težko.
Če boš zvit boš navil 4, 9 ali pa celo 16 navojev.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Naviješ nekaj ovojev in izmeriš induktivnost... To pa res ni tako težko.
Če boš zvit boš navil 4, 9 ali pa celo 16 navojev. |
Na tole se pa res nisem spomnil.
Se še oglasim, ko bo zadeva narejena, samo bom prej moral dobiti še dovolj debelo žico, za meritev induktivnosti pa jo imam.
Hvala vsem sodelujočim.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
No navil se, že, vendar kasneje ugotovil, da ne morem meriti induktivnosti. Si ga bom poskusil izposoditi, če ne bom pa poskušal rešiti s kondenzatorjem in osciloskopom.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.78 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 1:37 am Naslov sporočila: Izračun tuljave za stikalni pretvornik |
|
|
Da malce obudim temo.
Načrtujem stikalni pretvornik navzdol in imam silne težave z definiranjem navitja tuljave, ki bi jo rad sam navil, se pa s tem nisem niti v sanjah še srečal. Naredil bi rad tuljavo 40-50uH, maksimalni tok bo 12A, frekvenca PWM-ja pa 200kHz, da si vsaj malce zožam izbor (drugače se sploh ne bom znašel), sem si izbral RM jedro, ne vem pa še potrebne velikosti.
Uspem izračunati potrebno število ovojev za mojo induktivnost, kjer brez reže dobim zelo nizke cifre (nekaj ovojev), torej najbrž izbiram med jedri z zračno režo. Mislim, da je naslednji korak preverba, če se pri maksimalnem toku jedro nasiči, tega pa že ne uspem več. Še naslednji korak bo izbira žice, kjer bi rad zaradi frekvence uporabil litz žico, pa je tudi ne znam izbrati, saj na Farnellu sploh ne vem, pod katerim imenom iskat.
Prosim za pomoč, ker že 2 dni begam med različnimi design manuali in še vedno nisem sposoben ničesar izračunat. Prebral sem tudi zadevo, ki jo je prilimal Sadida.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.28 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
V knjižnici poglejte za knjigo: Elektrotehnički praktičar, Ivica Singer, Školska knjiga, 1981
. . . podan je vzorčni izračun toroidne tuljave z zračno režo na osnovi statične magnetilne karakteristike jedra.
Lp.
Darko
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni