|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jmivsek Član

Pridružen-a: Tor 06 Avg 2013 12:41 Prispevkov: 468 Aktiv.: 3.24 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2013 10:19 pm Naslov sporočila: Osciloskop Intron DSO-2020A, popravilo |
|
|
V radioklubu sem dobil tale osciloskop nizozemskega proizvajalca Intron (ki ne obstaja več) in po vklopu so po minuti čakanja na žarek padla vse napajalne napetosti (ledice so ugasnile) in začelo je prasketati po njem.
Lotil sem se popravila in težava je nekje v visokonapetostnem pretvorniku. Če tega izklopim, so ostale napetosti normalne. To je stikalni DC pretvornik z enim pred dvema letoma menjanim tranzistorjem BUX84 (ki pa je tokrat v redu), feritnim trafom ter napetostnim množilnikom iz diod in kondenzatorjev.
Osciloskop mora biti tam iz konca 80. let, čeprav že ima eno malo vezje v SMD tehniki. Naj bi bil 50Mhz in zna shranjevati zajete signale. Intron DSO-202A Digital Storage Oscilloscope.
Delo bi mi olajšala shema tega osciloskopa, servisni priročnik ali kaj podobnega, če ga slučajno ima kdo?
Na http://www.radiomuseum.org/r/intron_storage_oscilloscope_dso.html obstajajo sheme starejšega DSO-2000 in bi se z njimi lahko vsaj delno pomagal, čeprav so vezja po slikah sodeč kar precej drugačna od vezij iz pričujočega DSO-2020A.
Hvala in lep pozdrav
Janko
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
121.02 KB |
Pogledana: |
14 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blasny Član

Pridružen-a: Ned 21 Okt 2012 19:13 Prispevkov: 70 Aktiv.: 0.45 Kraj: Tepanjce
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2013 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa je zaslon v redu? Imam enega tektronixa s podobnimi simptomi in problem je v zaslonu. Če odklopim anodo so vse napetosti ok.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jmivsek Član

Pridružen-a: Tor 06 Avg 2013 12:41 Prispevkov: 468 Aktiv.: 3.24 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Dec 10, 2013 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
@blasny, zaslon je verjetno v redu, ker sem izključil vse porabnike vključno s katodno cevjo.
Prvoten problem je bil očitno v prebijanju na konektorju proti katodni cevi zaradi preperelega štop laka (ali kolofonije?). Preperelo/prebito sem zdrgnil in spucal, tako da do prebijanj ne prihaja več.
Ostaja pa problem pregrevanja tranzistorja na primarju transformatorja pretvornika. Pregreva se tudi upor 470 iz emiterja na -17V. Tam se nahaja še elektrolit 470u 25V proti masi, ki pa zgleda v redu. Sam stikalni pretvornik sicer deluje, multimeter kaže frekvenco okoli 17KHz.
Pregrevanje se dogaja tudi po prekinitvi vseh povezav na sekundarju.
Tranzistor na primarju je bil prvotno kot kaže 2SD401 (spodnja shema namreč ni od tega modela ampak od starejšega toda precej podobnega DSO-2000). Na zadnjem servisu so ga zamenjali z BUX84. Je morda v tem problem? V specifikaciji od 2SD401 piše, da je namenjen za audio ojačevalce, torej za linearen režim dela, medtem ko je BUX84 tipičen stikalni tranzistor.
Lep pozdrav
Janko
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
839.9 KB |
Pogledana: |
23 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni