Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Gklemen Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 0:06 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.56 Kraj: Rogatec
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 9:45 am Naslov sporočila: Maksimalni tok skozi rele? |
|
|
Zdravo.
Zanima me koliko je max. tok skozi rele v sklenjenem stanju? Tega podatka nisem še niker zasledil.. povsod je podan max. preklopni tok.
Rabim za prekinjanje tokokroga dc motorja. Preklopni tok je 0A. Max tok v sklenjenem stanju pa je do 10A.
Bi zdržal kak 1A rele? ali bom mogel dat 10A?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.84 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
daj rele vsaj 16A |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gklemen Član

|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 10:10 am Naslov sporočila: |
|
|
tak lepo platico sem naredil, pa mi ni velikih bikastih relejev gor za dat.
Očitno nimam izbire.
Hvala, lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če daš na platko manjši rele, za vklop motorja pa uporabiš kontaktor? V tem primeru ti rele na platki krmili le kontaktor, le ta pa prevzame nalogo obvladovanja večjih tokov. _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.94
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Gklemen je napisal/a: |
tak lepo platico sem naredil, pa mi ni velikih bikastih relejev gor za dat.
Očitno nimam izbire.
Hvala, lp |
Kakšna je krmilna el. napetost re in vklopna el. napetost DC motorja.
Za nižje el. napetosti je uporaben tudi re, ki se uporablja v krmiljih el. inštalacij raznih osebnih in tovornih vozil.
lp! jp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 1:28 pm Naslov sporočila: Re: Maksimalni tok skozi rele? |
|
|
Gklemen je napisal/a: |
Zdravo.
Zanima me koliko je max. tok skozi rele v sklenjenem stanju? Tega podatka nisem še niker zasledil.. povsod je podan max. preklopni tok.
Rabim za prekinjanje tokokroga dc motorja. Preklopni tok je 0A. Max tok v sklenjenem stanju pa je do 10A.
Bi zdržal kak 1A rele? ali bom mogel dat 10A?
lp |
NEE! in še enkrat Ne!
1:10 ne bo šlo. Kakšen solid state rele bi vzdržal 10 A. Imaš dovolj močno tiskanino za 10 A?.
Za "ce" "china export" je hitro dobro. Če delaš za "Doma" pa narediš "ziher". Pretiravati v smislu - preklapjam 10 A dal bom 16 A preklopnik- ni brez veze.
10 A bi ti preklapljal z 1 A relejem ?????.
Če prav razumem vprašanje. Preklop je v 0 stanju. Nakar potrošnik "potegne" 10 A. Ne bo šlo! Vse skupaj je grajeno za 1 A.
Rešitev je ali krmliti kontaktor, ali ssd rele. Pa pri ssd varianti pospajkaj na debelo TIV, da ne bo pri prvem vklopu dima.
Sploh pa nisi napisal KAJ boš vklapljal.
Pri "home made" variantah gremo vedno za stopnjo višje kot je pričakovano. Ne pa 10x manj!
Ali pa 10x več. . Samo da je "ziher".
Za doma! Zame.
Samo primer:
PR 16 rele je 30 let + vklapljal in izklapljal 30W 220 V ventilator.
Trafo 2 w napaja elektroniko z 0.1W porabe.
Samo v razmislek.
Si ne morem kaj, da ne bi napisal:
"Vsak je sam svoje glave mesar".
Tisti, kateri ste imeli SPECTRUM in KOTRABANT to poznate. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gklemen Član

|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moja situacija: ..vidim da sem malo površno opisal
Imam baterijo (24V) + krmilnik (PWM) (moja plata) + 2x DC motor 200W
Motorja moram imet vezana preko releja, da jih lahko spravim v stanje odprte skonke -> da se lahko prosto vrtita, kadar ni priklopljene baterije ali pa je baterija prazna.
Trenutno imam na plati 2x35A rele.. rad bi ga pa zaradi cene zmanjšal. Preklopni tok releja je 0A.. motor pa lahko ob polni obremenitvi porabi ~10A..
Glede na to, da so povsod podani preklopni tokovi, me je zanimalo, če pozna kdo max konstantni tok skozi rele..
Gre se tukaj samo za zmanjšanje cene, ker gre za večjo serijo.. očitno bom mogel ostat pri 2x35A..
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 11:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na napisano (dejanski tok okrog 10 A in dejstvo, da se ne preklaplja pod obremenitvijo) bi po mojem mnenju 16 A rele povsem zadostoval.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43 Prispevkov: 278 Aktiv.: 1.33 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pogledal sem podatek za dva releja z nazivnima tokovoma 6 in 10A, kar je podano tudi kot 'rated current'. Vrednosti za 'max. switch-on current' pa sta 10 in 20A. Za tvoj primer to pomeni, da se moraš vendarle držati nazivnega toka vsaj 10A, 16A bi bilo po mojem ravno prav in ni treba, da si na 35A. Tako je moje razmišljanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.17 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2013 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej tale rele, ima direktne kontakte za "kabl" čevelčke pa 25A zdrži!
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.65 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2013 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko daš rele, ki zdrži manjši tok in posamezne kontakte povežeš skupaj paralelno. Tako sem jaz naredil nazadnje, ko sem uporabil rele in nisem imel primernega. Pa še, prevelik bi bil. _________________ return;
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|